Škandal! Promotorka islama Faila Pašić Bišić dobila od vlade Mira Cerarja na desettisoče evrov “za integracijo in oskrbo migrantov”, sama pa še vedno nosi hidžab?!

Faila Pašič Bišić (Foto: STA)

Če morda večina še nikdar ni slišala za obstoj Človekoljubnega dobrodelnega društva Up Jesenice, pa je zagotovo več takih, ki so kdaj slišali za obstoj njegove direktorice Faile Pašić Bišić, ki je leta 2014 kandidirala na volitvah v Evropski parlament, časnik Delo Kučanovega tajkuna Stojana Petriča pa jo je celo okronal kot kandidatko za Delovo osebnost leta 2015. Ob vsem tem pa v oči najbolj bode podatek, da Pašić Bišićeva kasira desettisoče evrov davkoplačevalskega denarja  “za integracijo migrantov”, pri čemer sama s svojo pojavo v javnosti predstavlja izjemen primerek neuspešne integracije. 

Kjerkoli v javnosti se Faila Pašić Bišić pojavi, na sebi nosi naglavno muslimansko ruto, t. i. hidžab, kar dokazuje njeno neintegracijo v družbo. Namreč, v našo sekularno kulturo integriran človek z obleko na javnih prostorih ne izraža navzven tako agresivno svoje vere ali nevere – oblači se areligiozno.

Na uradni strani Človekoljubnega dobrodelnega društva Up Jesenice, katerega predsednica je Pašić Bišićeva, je sicer mogoče prebrati, da gre za nevladno in neprofitno organizacijo, ki obsega izobraževalno, socialno-varstveno in humanitarno področje na lokalnem, državnem in mednarodnem področju. Društvo naj bi temeljilo na načelu promoviranja humanih medčloveških odnosov, človekovih vrednot ter spodbujanju prostovoljstva, predvsem na področju državljanskega aktivizma. “Društvo se kot projektni partner vključuje v številne projekte socialnega podjetništva, zlasti na temo zmanjševanja diskriminacije ranljivih ciljnih skupin, utrjevanja medkulturnega in medverskega dialoga in spodbujanja k strpnosti in toleranci. Med drugim se društvo ukvarja tudi s humanitarnim področjem na lokalnem in državnem nivoju, v mednarodnem pa zajema predvsem otroke s področja Zahodnega Balkana.”

Za integracijo migrantov kar 72.351,65 evra
Javno dostopni podatki aplikacije Erar kažejo, da je Človekoljubno dobrodelno društvo Up Jesenice od Urada vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov samo aprila letos prejelo vrtoglavih 72.351,65 evra. Na tem mestu se človek vpraša, kako je mogoče, da se nekemu društvu za integracijo muslimanov nameni toliko davkoplačevalskega denarja, če pa predsednica društva predstavlja primer neuspešne integracije v družbo? Smisel integracije je, da se kulturno drugačni posamezniki spojijo z večinsko kulturo, da ne prihaja do socialne izključenosti in celo do radikalizacije, slednja pa ravno v zadnjih letih predstavlja težavo, s katero se spopada vedno večji del Evrope.

Vir: Erar

Pašić Bišićeva je v poglobljenem intervjuju za Večer izpostavila Somalko Firdews, ki je pred dvema letoma noseča prispela v Slovenijo in rodila hčerko Sabreen, saj zanju skrbi prav njeno društvo Up. Po njenih besedah je Firdews dobila mednarodno zaščito na podlagi strokovne obravnave pristojnega ministrstva in upoštevanja evropskih direktiv. “Mamico Firdews smo vpisali v šolo za opismenjevanje zaradi lažjega osvajanja socialnih veščin pri komunikaciji s širšo socialno mrežo, deklico pa smo vpisali v vrtec, kjer je zaradi izredno sprejemljivega učnega okolja izjemno napredovala. Njeno socialno aktivacijo ohranjamo trajnostno, ker so begunci pogostokrat nerazumljeni in izključeni iz družbenega okolja, potrebujejo pomoč in podporo predvsem pogumnih ljudi.”

Foto: STA

Ob tem je seveda pozabila omeniti, da migrantka po dveh letih še vedno ni dovolj samostojna pri komunikaciji, saj še vedno potrebuje pomoč prevajalca. Človek se vpraša, o kako uspešni integraciji lahko sploh govorimo? Namreč, če bi se kdo od nas preselil v Nemčijo, bi se od nas pričakovalo poznavanje nemškega jezika. Prepričani smo lahko, da nihče ne bi strpno čakal dve leti, sploh pa ne morebitni delodajalec. Dobro poznavanje jezika je vsekakor ključnega pomena za uspešno integracijo. Prav tako pa je pomembno tudi spoštovanje evropske kulture, ki temelji na krščanskih temeljih. Če komu to ne ustreza, gre lahko mirno nazaj v domovino in tam živi v skladu s svojimi zapovedmi. Naravnost imaginarno je prepričanje, da bi nam v muslimanskem svetu dovolili živeti v skladu z evropskimi vrednotami in načinom življenja. Ženske se morajo v muslimanskem svetu zakriti, drugače jih lahko čaka tudi kamenjanje do smrti. Če torej tam ne poznajo strpnosti, zakaj bi jo morali kazati mi? Nismo mi tisti, ki smo odgovorni za ohranitev kulture naših babic in dedkov?
 Če torej Firdews predstavlja primer uspešne integracije, potem se človek vpraša, kako smotrno bo porabljen denar za integracijo prispelih migrantov, glede na to, da Pašić Bišićeva zagovarja nošnjo naglavnih muslimanskih pokrival in jih označuje celo kot znamenje verske svobode. Še en primer torej, kako je Cerarjeva vlada – Pašić Bišićeva je več kot 70 tisoč evrov prejela prav v času njegovega predsednikovanja vladi – nespametno ravnala z denarjem, ko so bili v igri migranti.

H. M.