fbpx

Izsiljevanje župana: Janković namerava razlastiti lastnike lokalov v podhodu Ajdovščina v Ljubljani, če ne bodo sprejeli nizke odkupne cene

Zoran Janković (foto: STA)

Ko mu zadiši denar, je župan Ljubljane Zoran Janković pripravljen razlastiti tudi lastnike nepremičnin. Tokrat gre za lastnike lokalov v podhodu Ajdovščina, kjer Mestna občina Ljubljana namerava zgraditi kinodvorane, za odkup pa lastnikom ponuja skromnih 775 evrov za kvadratni meter. Če ponudbe ne bodo sprejeli, jih bodo preprosto razlastili.

Podhod Ajdovščina v središču Ljubljane je bil že od začetka središče za manjše lokale in trgovinice, temu pa se je župan Ljubljane Janković odločil narediti konec in tam postaviti kinodvorane. Njegovim nameram polastitve dragocene lokacije perfidno asistira časnik Delo s prispevkom Mesta pod mestom in njihovi duhovi avtorice Tine Lešničar, ki podhod označi za “neprivlačen, zapuščen podhod, ki že dolgo ni bil posodobljen …”

V naslednjem odstavku pa se pokažejo pravi interesi, ki stojijo za tem. Lokacijo je kot dobičkonosno “zavohal” tudi župan Janković, ki je lastnikom tamkajšnjih nepremičnin pripravljen ponuditi zelo skromnih 775 evrov odkupne cene za kvadratni meter. Mimogrede, cene poslovnih prostorov v centru Ljubljane se gibljejo od 1200 pa do 3000 evrov na kvadratni meter, pri gostinskih prostorih pa so lahko še višje. Če ponudbe ne bodo sprejeli, jih bodo preprosto razlastninili. Zakon namreč občini daje pravico, da lastnika nepremičnine na strateško pomembni lokaciji razlasti za potrebe izvajanja javnih služb na področju zdravja, kulture, vzgoje, šolstva, znanosti in raziskovalnega ter socialnega varstva.

Prioritete so v središču, kjer je denar, za obrobje Ljubljane mu ni mar
Namesto, da bi bila občina Ljubljana ljudem prijazna občina, ki spoštuje z ustavo zajamčeno varstvo zasebne lastnine, bo še naprej delovala v interesu občine Ljubljana, ki pa zasleduje predvsem Jankovićeve zasebne cilje, v prvi vrsti povezane z denarjem. Tam, kjer se obeta zaslužek, bo mestna oblast uporabila vsa orodja za dosego edinega cilja, polnjenja mestne blagajne. V primeru smučišča Gunclje, kjer bi institut razlastitve lahko uporabili za ureditev smučišča, pa tarnajo, da na tem območju vsa zemljišča niso njihova. Prav tako sami ne dajo pobude za vzpostavitev javno-zasebnega partnerstva za ureditev smučišča. Več kot očitno je, da je središče Ljubljane prioriteta ljubljanske mestne politike že deset in več let, za razvojne projekte na obrobju Ljubljane pa jim ni mar.

Peter Truden