Škandal: Jankovićeva MOL in Lekarne Ljubljana nezakonito ustanovili kar 17 lekarn!

Lekarna Ljubljana (Foto: STA)

Objavljamo niz nezakonitosti, ki jih že leta počne MOL in Javni zavod Lekarna Ljubljana, ki upravljajo skupno s kar 50 lekarnami, od katerih jih je 17 nezakonitih. V skladu z Zakonom o zavodih lahko občine ustanovijo javne zavode za izvajanje občinskih javnih služb, ki morajo delovati na območju občine ustanoviteljice za njihove občane. V primeru JZ Lekarna Ljubljana pa se dogaja vse prej kot to. 
Zakona o zavodih v 47. členu določa, da se organizacija in poslovne enote zavoda določijo s statutom. V tej zvezi tudi 4. člen Odloka o ustanovitvi Javnega zavoda Lekarna Ljubljana določa, da organizacijske enote zavoda določa statut. Veljavni statut JZ Lekarna Ljubljana v 5. členu navaja le 33 lekarniških enot. Podatki iz spletne strani JZ Lekarna Ljubljana kažejo, da javni zavod dejansko upravlja kar 17 lekarn, ki sploh niso navedene v statutu zavoda.
JZ Lekarna Ljubljana torej že leta krši 47. člen Zakona o zavodih, ne deluje v skladu z lastnim statutom in krši zakone. Tudi četrta alineja 31 (2). člena ZLD-1 določa, da morajo imeti javni zavodi v aktu o ustanovitvi navedene poslovne enote zavoda. Za spremembo akta o ustanovitvi lekarniškega javnega zavoda je potrebno pridobiti mnenje Lekarniške zbornice Slovenije in soglasje ministrstva za zdravje, kot to določa 28. člen ZLD-1.
 
Rabote podpira tudi ministrstvo za zdravje, dražje storitve pa plačujejo državljani
V vseh primerih 17 lekarn, ki niso navedene v statutu JZ Lekarna Ljubljana, ni bil izveden javni razpis za izvajalca lekarniških storitev. Proporcionalno je torej kar 34 odstotkov vseh lekarn, ki jih ima JZ Lekarna Ljubljana, nezakonitih. Javni zavod Lekarna Ljubljana tako z zlorabo nezakonitih lekarn izkrivlja konkurenco v lekarništvu, odgovorni pa si pri nezakoniti širitvi lekarniške mreže že dolga leta zatiskajo oči. Uporabniki zaradi tega plačujejo višje cene in so prisiljeni v manj izbire.
Svet zavoda JZ Lekarna Ljubljana dopušča take kršitve, dopušča jih edini ustanovitelj zavoda MOL, dovoljuje jih tudi ministrstvo za zdravje, s tem ko izdaja odločbe o verifikacijah takih lekarn. Ne pozabimo, da gre za občinsko javno službo, vendar odgovorni na JZ Lekarna Ljubljana to radi pozabijo. Ko jim odgovarja se obnašajo kot podjetje, ko je potrebno plačati davke, pa so seveda javni zavod. Odgovorne bi bilo potrebno spomniti, da javni zavodi niso podjetja in da so lekarne regulirana javna služba in ne Mercator. Zakoni pa veljajo tako za javne zavode kot tudi za podjetja.
Peter Truden