fbpx

Škandal: Kako SD v podjetja svojih funkcionarjev črpa proračunski denar – tudi 16 tisočakov na mesec!

Nekdanji poslanec in novi svetovalec za strateško komuniciranje v stranki SD Matevž Frangež. (Foto: STA)

To pa je zgodba! Pravzaprav je zgodba o družbi Zgodba d.o.o., ki so jo junija leta 2015 ustanovili iz parlamenta izpadli poslanec SD Matevž Frangež, ki slovi tudi kot dolgoletni mariborski študentski funkcionar, bivši direktor Večera Jure Struc, sin dolgoletne urednice Večera Majde Struc in bivši direktor Večerovega marketinga Mitja Blagajac. Trije propadli iz prejšnje kariere so naredili pravo zgodbo v stilu SD, katere predsednik Dejan Židan naj bi kot minister za kmetijstvo proračunski denar prek agencije Futura DDB kanaliziral tudi za potrebe stranke SD, kako se v zasebne žepe tudi prek lokalnih skupnosti kanalizira proračunski denar.

A preden preidemo k škandaloznemu delu te zgodbe o Zgodbi, najbolj sveža informacija, ki jo je danes objavil Bojan Požar, kako Dejan Židan in Matevž Frangež združujeta moči.

Zdaj pa bomo pogledali vse zgodbe te Zgodbe.

1. Zgodba je zgodba, kako znajo fantje iz SD v malo več kot štirih letih s podjetjem brez poprejšnjih referenc s proračunom zaslužiti več kot 273 tisoč evrov.

2. Zgodba je zgodba o podjetju, katerega levji delež prihodkov, vsaj, če pogledamo v podatke baze Gvin, predstavlja proračunska pipica. V letih od 2015 do 2017 je imela Zgodba skupaj nekaj čez 260 tisoč evrov prihodkov. Ker pa vidimo, da je bila že od začetka več kot petdesetodstotno zadolžena, kaj več od zgoraj omenjenih prihodkov iz proračuna na trgu niso ustvarili. V obdobju 2015 – 2017 jim je kot novoustanovljenemu podjetju iz proračuna kapnilo 102 tisoč evrov. To pa je zgodba!

3. Zgodba je tudi zgodba o neverjetnih petnajst tisoč evrih na mesec, ki so na račun Zgodbe kapnili decembra iz Mesten občine Murska Sobota, kjer vlada Aleksander Jevšek, strankarski kolega Matevža Frangeža in Dejana Židana, pa tudi letošnji kandidat stranke na evropskih volitvah. Veseli december za Zgodbo, kmalu po koncu županske kampanje, ki si jo morajo sicer kandidati plačevati iz svojega ali vsaj strankarskega žepa. Jevšek je bivši kriminalist.

4. Zgodba je tudi zgodba o prvoaprilskem nakazilu iz javnega zavoda Mestne občine Ptuj, kjer po novem vlada Nuška Gajšek. To je gospa, ki se na fotografijah v galeriji stiska k Dejanu Židanu in glavnemu tajniku SD Dejanu Levaniču. Posli sedanjega bodo po pripovedovanju naših virov iz Ptuja, od koder je tudi Levanič, nekdanji poslanec SD, nekega dne vroča zgodba.

Namesto epiloga. To je Matevž Frangež, solastnik iz proračuna bogato podmazane družbe Zgodba.

Škandal24