Škandal, ki ga zveza Nato ne bo spregledala: Radikalna Levica dosegla prekinitev obravnave, ki je podlaga za nakup osemkolesnikov Boxer

Osemkolesniki Boxer.

Vlada še ni sestavljena, pa je že naletela na polena Levice. Odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) je danes prekinil obravnavo pobude za sklenitev sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer, ki predstavlja pravno podlago za nov nakup osemkolesnikov. Za to so se odločili, da bi se novi poslanci lahko podrobneje seznanili s problematiko. 

Poslanci so sicer že opravili eno uro razprave o tem sporazumu, predvsem pa o načrtih nabave 48 oklepnikov tipa Boxer, za kar namerava Slovenija odšteti 306 milijonov evrov. Zlasti v Levici temu nasprotujejo in menijo, da nakup teh oklepnikov ne bi bil smiseln, denar pa da bi bilo pametneje nameniti za zdravstvo ali socialo.

Poleg tega pa so v Levici izpostavili tudi, da bi se nova vladna koalicija, ki se oblikuje, morala posvetovati z Levico glede višanja vojaških izdatkov in iskati kompromis. Poslanec Miha Kordiš je že na začetku predlagal preložitev te točke današnje seje OZP, ker da se konec koncev tudi ne mudi z odločanjem.

Pri tem najprej ni bil uspešen, nato pa je po precej žolčni razpravi in vztrajanju Levice pri svojem poslanec LMŠ Aljaž Kovačič predlagal, naj se razprava prekine, da bi se tudi novi poslanci lahko podrobneje seznanili z zadevo. Sklep je bil sprejet z 11 glasovi za in dvema proti. Kdaj bo odbor nadaljeval razpravo o tej točki, pa bo njegov predsednik Matjaž Nemec (SD) še določil.

Kako bo potekalo sodelovanje Levice in SD?
Državni sekretar na obrambnem ministrstvu, sicer iz kvote SD, Miloš Bizjak, je v prvi vrsti poudaril, da Slovenija s tem nakupom namerava uresničevati zadane cilje glede zagotavljanja zmogljivosti zvezi Nato za oblikovanje dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin do leta 2025. S sodelovanjem pri izgradnji zmogljivosti v okviru OCCAR pa bo Slovenija izpolnila tudi več zavezujočih meril za sodelovanje v okviru stalnega strukturnega sodelovanja EU na področju obrambe (PESCO), je poudaril.

Na očitke, da se glede sklepanja sporazuma “ne mudi”, poleg tega pa da vlada do izvolitve nove opravlja le tekoče posle, je Bizjak poudaril, da je vlada pod vodstvom Mira Cerarja te postopke začela še krepko v času, ko je imela polni mandat – 1. marca je še v prejšnjem sklicu pobudo podprl tudi odbor DZ za obrambo. Zdaj pa gre za nadaljevanje operativnih postopkov, da bi DZ o ratifikaciji sporazuma odločal oktobra, je povedal Bizjak.

Zavrnil je tudi očitke, da Sloveniji ni treba izpolnjevati danih zavez Natu in EU. “Spremenite temeljne koncepte obrambe, pa se bomo temu prilagodili tudi na obrambnem ministrstvu,” je dejal Bizjak in poudaril, da so vse aktivnosti, ki jih izvajajo na ministrstvu, v skladu s strateškimi usmeritvami na področju varnosti in obrambe, ki jih je določil in potrdil DZ. Bizjak je v zvezi s tem opozoril, da je Slovenija že zdaj na repu članic Nata glede na odstotek bruto domačega proizvoda, ki ga namenja za obrambo. Tudi s tem programom bo Slovenija skušala doseči 1,2 odstotka BDP do leta 2025. Pa čeprav so bile dane zaveze o dveh odstotkih BDP, je povedal.

C. Š., STA

 • Hun1978

  hlace ste dal dol ze okupatorju, domosralci

  • sprehajalec

   takrat je bilo možno samo jih dati dol komunistu ali pa okupatorju.

   mnogim rdeč one ni ustrezal, zaradi pomanjkanja higiene v gošči.

   • Hun1978

    Jansa ni poslusn in ne mara avtoritete..prava balkanska krv

    • sprehajalec

     Koga pa za avtoriteto? Murgl’ca?

     • Hun1978

      Kucan je bil poslusn je nasprotje Janse

     • sprehajalec

      Aparatčik je bil izraz v hazjajinovi rodini za takšnega….

 • jajo absolutni luzer

  levi fašizem si je izmislil boljševik Janšari šiptar, diler z orožjem za Slovenijo in širše : bil je zmeden, ker se mu je tresel stolček in rit, glas pa sploh, pa je pozabil, da so bili levi fašisti revizionisti, torej socialdemokrati, kar je zdaj on, odkar je ukradel Pučniku stranko. vsako ponavljanje podobnih bedarij in izpeljav samo potrjuje, da je ponavljalec zašel v globoke psihotične rove noriškega kraljestva

  • sprehajalec

   Fašizem JE BIL leva idološka usmeritev. bil je socialističen.

   Pravzaprav je že ves čas levičarski.

   • O’Brien

    Nacizem je krajšava za narodni socializem.

 • jajo absolutni luzer

  lepo, da ste priložili članek o levici in orožju, v katerem trdite točno obratno, da so oni šokirani etc.. nalaganje orbanovih obrezoglavčkov, to je novinarstvo, ki ne zdrži od jutra do večera pri isti laži. kot Trumpo, ki si od zjutraj do zvečer zlaže ravno obratne stvari. janšari mu je v tem podoben, to je enak psihotični ustroj in profil, samo že trumpovko mu morajo nasadi, samo Orbano luzerju noče več poslati denarja in zato svet s plešo v Lepeni in ćaka na klice

 • Clemen J.

  Levičarji, sej drugega kot krast, lagat, zavajat in pobijat ne znajo. Podobnost z islamisti je zgolj naključna!

 • Jovo Jamnica

  Kaj je zaj to zaen šmorn??? Finska ni članica NATO, pa smo forsirali nabavo osnkolesnikof ot tam. Rezoltat??? Menda je sam še tu pa tam kera Patria vozna. Provizije pa so si akteri razdelili za 4 miljone €… to se pravi, za celi biznis. Hojs je pol pogodbo z Patrio prekino, ker je baje to najbolše. Takrat je pušo General Dynamics, keri pa je v NATO. So bli faušni eni, da bi sam Pafček kasiro provizije od European Land Systems – Steyr???

 • Zzzzzz

  Kot desničar se strinjam da je za OBRAMBO nakup teh vozil totalno nesmiselen!!! Opremit je treba vojaka, nakup protitankovskih, letalskih sistemov bi bil veliko bol smiselen. Da ne govorimo o dotrajanosti voznega parka SV.

  • xtc

   Dragi moj komunistični “desničar” a bi nehal streljati kozle?

   • Zzzzzz

    Povej kaj sem narobe rekel? Sem mogoče rekel da ne potrebujemo vojske ali da naj zmanjšamo proračun?

    • xtc

     Vojsko je treba narediti operatvno v vseh segmenih,a jasno?

     • Zzzzzz

      Tebi pa ni jasno da se najprej začne pri osnovi “segmentih” kot ti praviš. 1.Vojska npr. nima osnovne opreme za nadzor meje. 2. Glede na to da nimamo zračne obrambe in letalstva so ti oklepniki sedeče race. Nimamo enega transportnega letala, rabili bi helilopterje ki jih lahko uporabljamo tudi za civil. Nimamo objektov za urjenje boja v naselju (v zahodnih vojskah standard) itd. itd. In ti boš meni govoril razen če nisi eden od teh ki bo dobil dolarje od prodaje

     • xtc

      Med to sodi tudi ta oprema dragi kolega.

     • Zzzzzz

      Ne ne sodi ker so prioritete in 4,5 mil za eno vozilo je metanje denarja skozi okno

     • xtc

      Definitivno ne je nujno tudi za izpolnitev tako obrambne kot tudi Natovske strukture definitivno NUJNO-IN ZAGOTOVO BOMO TUDI KUPILI,levaki se sprenevedate,ker bi radi pokradli denar ,ampak nebo šlo zaveza je zaveza.

     • Zzzzzz

      Nimaš pojma kaj so prioritete in kaj je najbolje za SV..samo za primerjavo. Za ene najboljši tank na svetu Izraelska merkava IV stane 4,5mil dolarjev in lahko s sabo pelje tudi šest vojakov..BOXER OKLEPNIK ISTA CENA

     • xtc

      Da si butl ne dvomim več,Merkava na terenu kot je SLO ne pride niti približno u poštev,osem kolesniki pa so okretnejši tukaj,dosti primernejši in primerni kot taki tudi za nadzor meje in hitro potboro saj so zelo hitri in okretni
      Dedinitivno pa Merkava ni multipurpose tank ,gre za specifično namensko grajen tank z nekonvencionalno zasnovo,ki je predvsem prilagojena zahtevam Zzraela in terena tam.

     • Zzzzzz

      Ti pa ocitno ne razumes da sem dal tank samo za primerjavo, ker ima Merkava obcutno boljsi oklep in ognjeno moc za isto ceno..glede na to da imajo vse sosede kar mocno letalstvo so ti bodoci oklepniki sedece race..protitankovsko in protiletalsko orozje najnovejse generacije za 100000e lahko komot unici tank ali letalo za 10mil evrov ..btw. pravi desnicarji so pojem kulture (nismo balkanci ali kot levicarji) in se ne zalimo. Pa LP

     • Jovo Jamnica

      Hehehheeeee… Đeneral XTC…

     • xtc

      Posebej zate teslo.
      Merkavo izključno uporablja vojska Izraela ker je grajen specifično za njihove potrebe oklep ni nič bistveno močnejši kot pri ostalih zahodnih tankih ima pa Merkava sidra za nameščenje močnejših keramičnih plošč zoper kumulativne iztrelke in edini tank,ki ima motor spredaj ,da varuje posadko,ima pa ta zasnova kup drugih slabih strani pregrevanje in vročo notranjost,kot tudi precej neokreten je in težak z vso opremo skorajda 68t Grajen je predvsem za puščavsko kamnito in mestno bojevanje zato motor spredaj.
      Ali po domače tvoja težava je v tem ,da je tank podpora pešadiji,glede letalstva pa pogoj da vladaš bojišču je nadlada iz zraka,tudi te npr Slovenci nimamo,sicer pa so največji sovražniki tankov helikopter Apache in Grummani lovci na tanke-ničesar tega Slovenci nimamo niti raketne obrambe tipa Patriot ali podobnega.

     • Zzzzzz

      Teslo? Spet žaljenje tipično za Balkance. S tabo je konstruktiven pogovor nemogoč lepo se imej in adijo

     • Zzzzzz

      Ti govoriš kaj je najbolje za NATO in ne kaj za SV

     • xtc

      A nismo v NATO?
      Kdo misliš ,da te bo varoval kučanovi idioti?

     • Zzzzzz

      In kaj zdej tukaj NATO? Govorim samo o smiselnosti nakupa. Namesto da od njih kupimo neke neuporabne škatle lahko kak helikopter, transportno letalo, sisteme ter obilico opreme za vojaka

     • xtc

      Seveda je smiseln levim vam to ne gre v glavo,vi bi državo brrez obrambe,če bo narod poslušal take idiote kot ti in Kučan nas Hrvatje z vojsko pogazijo v enem dopoldnevu.

     • Zzzzzz

      Seveda ker nimaš pojma o ničemer potem žališ in obtužuješ z levaki, grem stavit da doma še Slovenske zastave nimaš. Btw. Hrvatje imajo letalstvo

     • xtc

      Saj ga imamo tudi mi po Kacinu samo kakšnega?
      Ko je bil čas bi lahko bili nabavili Harrierje idealne za SLO razmere.

     • Zzzzzz

      Slovenija kot majhna drzava se vedno ne more imet boljsega letalstva in vec letal kot vecje sosede,edino ce hoces v bankrot..dobri protiletalski sistemi so druga pesem

     • opazovalec

      Za abrambo Slovenije NE potrebujemo 4 kolesnih oklepnikov. Primerni so le za policijske naloge, se pravi vzdrževanje statusa quo v zasedenih deželah (Afganistan,…), za boj z oklepnimi silami in preimerno opremljeno pehoto pa absolutno ne. Jih preluknja vsaka “frača” in postanejo le dragi taksiji za prevoz na bojišče. Dandanes je težnja, da se pehota prevaža v oklepnikih kategorije tanka (Merkava, Armata, ZDA trenutno nima ustreznega oklepnika za to…), drugače je preveč ranljiva in se mora boriti peš.

     • WISKY 1000

      Mladino pa nazaj služit,saj si še čevlja ne znajo zavezat,mogoče s fračo streljat.

  • sprehajalec

   To govoriš tako nezrelo, kot bi reciva hotel na počitnice v Grčijo, plačal ne bi, bi se pa vozil z vsem kot ostali, letalom, ladjicami, živel v hotelu, hrano bi si nabavljal sam, pa še drugim ves čas vpil, da Agencije ne potrebuješ….

   to lahko samo slovencelj naredi. iz vsega izbere kar mu ustreza, pa pljuva po ostalem. nas bodo za ušesa, Nato.

   • Zzzzzz

    Dragi domoljub si želiš najboljše za obrambo Slovenije ali ne? Povej mi svoje mišljenje ker me res zanina

    • sprehajalec

     Obramba Slovenije v konvencionalni vojni je možna samo nekonvencionalno. Za to pa morajo biti vojaško izobraženi državljani in depoji orožja zanje, kot v Švici.

     gornje pa lahko poteka ob hkratnem sodelovanju z natom. Tistih nekaj mandeljcev gre z veseljem po dnevnice in dobro plačo na misije.

     • xtc

      Ta sistem v komunist landu ni zaželjen oborožen narod je nevaren lervakom lahko jih zruši z orožjem ko ima poln kufer njihovih lumparij.

     • WISKY 1000

      TUDI JANEZ JE BIL NEVAREN LEVAKOM,POD TIŠLERJEM BODO SVOBODNO KRADLI NAPREJ.

   • Zzzzzz

    Če se že gre za dvorjenje NATu lahko pri njih za 300mil nakupimo orožja in opreme ki ga res potrebujemo. Ne pa nekih kant ki jih nimamo kam dat

    • sprehajalec

     Vojaški turizem je del Nata.

     • Zzzzzz

      Za vojaški turizem še vedno ne potrebuješ 100oklepnikov. Max 4 mogoče

     • sprehajalec

      Vojaki zaslužijo, da se vozijo. zato oklepniki. kaj naj jim konje naštimamo.

  • Darth Vader

   za 1.2 miljard eur dobiš kar nekaj fabrk za izdelavo orožja, kakšne bojne helikopterje tipa apache, pa kakšen lasten osemkolesnik recimo Modras 1, pa kakšne fajne snajperce take 50kaliberske z popolnimi lasersko-namerilnimi sistemi :) 3-5 fabrk pa še ene par 1000 delovnih mest bi blo direkt….da o multiplikativnih učinkih ne zgubljamo besed :)

 • domovina mili dom

  Kar koli se sedaj dogaja, je kučan dosegel svoje intimne sanje. Od Triglava do Vardara zemljo moja, bez Slovencev..

  • Anton

   Še en rod bo delal za komuniste pol bomo pa že počefurjeni do konca.

   • WISKY 1000

    mislim,da ne,bo prej tišler omagal,potem pride SDS zJanezom.

  • WISKY 1000

   kučkota bi že zdavnaj morali deportirat,ker ni bila njegova intimna opcija samostojna Slovenija.

  • Matt von Glanz

   svoje ogabne pigmejčkove mokre sanje

 • Miha

  NATO bo slej ko prej nas dotolkel z odpovedjo članstva SI.

  • xtc

   Pred dnevi sem govoril z znancem,ki “seže kar daleč” mi je pojasnil,da sebomo iz Nata težko izvili brez težkih posledic,ki bi prišle tudi s strani EU in lahko pomenijo zaprtje Kopra in še druge blokade in sankcije izhod iz EU pa je za SLO finančno nemogoč ,saj bi morali ob izhodu plačati okrog 30 miljard,kar je dokončen bankrot.,dejansko so levaki prišli do konca poti in v past iz katere ni izhoda,ker so vse sosednje države bolj ali manj Natovske.

   • Darth Vader

    bazinga! :)

   • Slovenc

    Ni mogoc? Lol kaj pa bodo naredili ce bi ze bili pod sankcijami? Ce bo ljudstvo zahtevalo izhod bo pac izhod ker navadni ljudje defenitivno nimamo nobene koristi od bruseljskega reichstaga se manj pa od nato teroristov…

    • joza joza13

     Ljudstvo zahtevalo..?
     Levica ni ljudstvo. To ste organizmi z gensko napako.
     … saj mi ne rabiš odgovarjati in priznati, da imam prav, ker to vem.
     Vem tudi, da če si ti Slovenc, sem jaz lahko mogoče tudi peder…
     Najverjetneje pa drži obratno.

  • Nič ne bo odpovedal, saj oni rabijo nas bolj kot mi njih. Ta prikriti kolonializem je preveč pomemben za ameriško gospodarstvo.

  • Slovenc

   To bi bilo idealno…

 • mapu

  Leva teleta….

 • sprehajalec

  imajo morda že kakšen cenejši aražma, ki bo šel čez Violeto, pa Kordiša….

  kakšna Republika srpska pa Vojska Srbije.

 • xtc

  Težava levih bebčkov v Sloveniji je,da so vedno bližje položaju Madura(sedaj) in Ferdota oba imasta skoraj identičen besednjak in oba za vratom gospodarski kolaps,ki bo odplavil oba bodi si revolucijo bodisi državnim udarom in javnim obešenjem.

 • mginko

  Udbomafija iz murgel ne popušča. Narod še kar spi.

  • Matt von Glanz

   narod ni nedolžen

 • Ali

  Ne pretiravajte. Bojo še malo prebrali tehnična navodila za uporabo. Nihče še ni rekel. Nijet.

 • brez skrbi, da bo NATO marsikaj spregledal, dokler bomo uvažali islamiste, tako da se ni za bat.

  • xtc

   Povsem narobe se že vidi kako je trump Merckelco stisnil.

 • Vladimir

  a vidite dragi ” slovenci ” kaj ste izvolili

  • Aresnica

   Golazen.

 • Slovenc

  Ma ko jebe te nato teroriste kaj bodo spregledali in kaj ne…

 • Sredina

  In SDS se oglaša, ki je sejo obstruiral?

 • večni srb

  Seveda nato soldateska nima za burek, če pa kupuje čedalje dražje težko orožje, ki strelja tudi dražjo municijo in sploh vse več stane. Mi smo pa socialno ogrožena podalpska ciganija, kjer morajo celo izgnani veterani spati v avtomobilu sredi gozda.
  Medtem Trump ustanavlja Space force, nov rod itak najmočnejše armije na planetu, ki nas bo lahko napadala iz vesolja oziroma preprečila, da bi ldo pbegnil iz planeta.
  S takimi forami so nas pitali celo Jugoslavijo, ne rabimo teh fežkih in okormih havbic, ker jih nimamo s čim braniti, bolj se splača kupiti več ročnih lanserjev raket, ki stanejo stokrat manj in odpihnejo eno tako ropotijo v par sekundah.

  • jakob kovač

   Nato ima zaveznice samo zato da kupujemo odpadno orožje od njih,ta draga vozila bodo čez 10 let staro železo ki smo ga po nepotrebnem drago plačali.za resnične potrebe pa ni denarja,gremo ven iz Nata,,

 • večni srb

  Zakaj bi vlagali v Nato, ki nam ni šomagal ne v Piranskoj uvali, ne v nuklearki ali katerem koli kraju ob domnevno sporni meji. Menda ne pričakujejo, da bomo zdaj pomagali opremljati agresorje in okupatorje.
  Tudi doma ni nobenega navdušenja nad našimi plačanci, ki deložirajo veterane in krmijo svoje strice iz globoke države, posluha ni ne med ljudsko policijo in ne med propadlimi veterani. Kaj drugega rabijo, če se že gremo neko policijsko državo in nam plačujejo tisto Shengensko mejo, čeprav očitno nismo nikjer več zunanja meja EU.
  Najprej slovenci, treba je vložiti vse sile v demontažo fašostičnega razslojevanja prebivalstva in sanacijo socialnih razmer, v katere je teroristična država pahnila državljane tretjega razreda, pod posebno zaščito države, sicer bomo vlačili s seboj čedalje težje breme na tisočev slovencev, ki si sami v tdj državi ne znajo in ne smejo več pomagati, ker jih hoče režim zatirat, mučit in pobit.

  To je tudi edini razlog, ki mi pade na pamet zakaj oligarhija hoče te tanke, proti kamenjem in palicam so dobri.

 • Olga2345

  Kako bo potekalo sodelovanje levice in SD? V ilegali, tako kot “sodelujejo” vsi teroristi!

 • Stric iz ozadja

  Ker je Natu zelo mar za obravnavo, kjer se v glavnem mlati prazna slama …

 • Joško

  Južnjaki bi rekli: počelo je počelo!

 • šmentanamuha

  Evo ga, Levica že vlada.

  • FRANC3

   Levica (beri PARTIJA) nam vlada že vse od leta 1941 s kratkimi prekinitvami 1991-1992, 2004-2008 in 2012.

 • Miha

  Boli nas kurac za Nato.

 • RATATA

  A sploh je v Sloveniji 48 faking voznikov teh boxerjev in posadke za zafilat zice teh oklepnikov?

 • Gr Enze

  LOPOVI IN KURBE TO JE SLOVENSKA VLADA AJA PA SERPENTINŠKU KLOVN

 • Bandit123

  Edino pravilno, ne vidim razloga zakaj bi kupovali to jekleno navlako, če rabimo denar za druge stvari.

 • tiovv

  Če Levica sodeluje v Odboru državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) pomeni, da je pozicijska stranka.
  In, kako lahko trdi, da je OPOZICIJA ?

  • večni srb

   Verjetno so opozicija znotraj pozicije, peta kolona skratka.

 • ivanka ponikvar

  kje je zda kučan ,kar potuhnil se je.trenutno muje uspelo nategniti nategniti pohlepneže po vladi….tudi to njegovnateg se bo kmalu končal kose bo narod končno prebudil.

 • janezivan

  Edino pametno, bolje kot pa da se kopuje odpad NATA, mogoč pa ta vlada sploh nebo tako slaba….Ali je NATO pomagal pri osamosvojitvi, urejanje meje v piranskem zalivu…?

 • Tomira Breluga

  Bravo levica!!!
  Domobranci bi pač raje denar dali organizaciji, ki je napadla, porušila, ubila…. največ ljudi na svetu v zadnjih letih, levičarji pa bi denar raje namenili Sloveniji in Slovencem. Tukaj se vidi kdo je hlapec tujcem in zločincem.

  • Matt von Glanz

   boš videla svoje hlapčevanje.

   • Tomira Breluga

    Komaj čakam.

    • Matt von Glanz

     neverjetno, kakšna zabloda.

     • Tomira Breluga

      Kaj je zabloda? Da vi raje dajete denar debelim orožarskim zločinskim miljarderjem kot Slovencem?

     • Matt von Glanz

      Ne, te zablode se bos zavedla, ko bomo v Slo imeli stanje, o katerem zaenkrat beremo in ne bo nikogar, ki bi smel kaj napraviti ali reci. In tudi sredstev ne bo, zaradi Levicinega UTOPICNEGA bulsita.

  • Minovak

   Biti butast je “privilegij” levakov…bil, je in bo!

   • Tomira Breluga

    Seveda, ker je butasto denar nameniti Slovencem namesto ga dati tujcem za orožje, a ne?

 • lokec

  Natu in EU je vseeno za Slovenijo. Boste videli kako bo Junker zalizal Šarca. Ali se nič ne naučite iz 70 letnih izkušenj na naših tleh.

 • Minovak

  Na pomolu je nova afera Boxer, Patria pa je “pozabljena”, samo ta bo povsem evidentna in ne namišljena, ker smo pač navajeni, da tako “posluje” rdeča mafija. Vse, prav vse, kar so do sedaj levaki “storili” je bila laž in zavajanje, zato pa je nekdo, zelo znan in Nobelovec izjavil:
  ČE BI KOMUNISTI PRENEHALI LAGATI, BI PROPADLI V ŠTIRINAJSTIH DNEH!
  Aleksander Solženicin

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!