Škandal: Makarovičeva je prejela denarni del nagrade, ki jo je zavrnila!

Sovražna pisateljica Svetlana Makarovič (Foto: STA)

Sovražno nastrojeni umetnici Makarovičevi je bila denarna nagrada, podeljena leta 2000 kot del Prešernove nagrade, ki jo je pravljičarka sicer zavrnila, nakazana 16. junija in znaša 8.346 evrov! Spomnimo, da je Makarovičeva zahtevala nastop na letošnji proslavi ob podelitvi Prešernovih nagrad, kar je Upravni odbor Prešernovega sklada zavrnil. Kljub temu se je odločila za samovoljno, solersko akcijo skupaj s kruhoborcem Jenullom in pesnikom Novakom ter ob koncu proslave naredila zgago na odru v Cankarjevem domu. Pri tem so ji priskočili pomoč rdeči RTV aktivisti in nedopustno podaljšali prenos dogodka, v. d. direktorja TVS Urbanija pa je zaradi njihovega spornega ravnanja sprožil notranjo preiskavo (več tukaj). 

Če si privilegiran, prvorazreden, lahko počneš in dosežeš, kar koli se ti zahoče. Po poročanju STA si je sovražna pesnica Svetlana Makarovič le izborila denarni del Prešernove nagrade, ki jo je leta 2000 odločno zavrnila. Nakazana ji je bila 16. junija letos, in sicer v višini 8.346 evrov! Znesek je preračunan iz tedanjih tolarjev v evre, obresti pa niso vštete. Na kulturnem ministrstvu so ob tem upoštevali sklep Upravnega odbora (UO) Prešernovega sklada z dne 29. decembra 1999, da je namreč Makarovičeva prejemnica dotične nagrade za leto 2000. Nagrada ji tega leta ni bila izročena, saj jo je javno odklonila. Sklep institucije ni bil nikdar razveljavljen oziroma odpravljen, ta pa po mnenju ministrstva predstavlja pravno osnovo za izročitev nagrade za leto 2000. Z umetnico potekajo tudi pogovori o izročitvi plakete.

Kako so Makarovičeva, Jenull in Novak nekulturno zasenčili letošnje nagrajence
In pred meseci si je Makarovičeva premislila, zato so ji, kot kaže, naposled ugodili. V času pred letošnjo podelitvijo Prešernovih nagrad je sicer zagnala histerijo, da bi ji Prešernovo nagrado izročili na letošnji podelitvi. Na ministrstvu za kulturo so tedaj jasno poudarili, da je Upravni odbor Prešernovega sklada pri podeljevanju Prešernovih nagrad avtonomen, ta pa je medijem sporočil, da za letošnjo podelitev sprejeti scenarij ne vključuje nastopa Makarovičeve, čeprav se je ta na koncu “na silo” vendarle pojavila na odru (ob sodelovanju režiserjev RTV in tam zbrane politike) skupaj s kruhoborcem Jašo Jenullom (tukaj in tukaj) in pesnikom Borisom A. Novakom (s slabo karmo). Vročitev nagrade iz leta 2000 ni bila mogoča, ker so za to obstajale zakonske ovire. Je kulturno ministrstvo potemtakem ravnalo samovoljno?

Kulturna ministrica Asta Vrečko (Foto: STA)

Andrej Lokar: KUD KDO je proti ministrici sprožil akcijo za razkrinkanje vseh njenih malverzacij!
S svojim dejanjem pa so Makarovičeva & Co. brezsramno in skrajno nekulturno obenem zasenčili letošnje Prešernove nagrajence!! Ob tem so se mnogi spraševali, ali ji na stara leta primanjkuje pozornosti in je pač izkoristila afero Rupnik kot prikladen izgovor. Toda kot kaže, ji je resnično šlo za denar, saj je izplačilo denarnega dela nagrade navsezadnje le izsilila. Nad škandalozno potezo kulturne ministrice Aste Vrečko so še posebej zgroženi v društvu Kud Kdo, kjer so sporočili, da je “Kulturno umetniško društvo KUD KDO sprožilo akcijo za razkrinkanje vseh malverzacij Aste Vrečko”. Kot so še dodali, se “počasi stvari začnejo kazati v resnični luči”. Direktor društva Andrej Lokar je pred dnevi škandalu že namenil kolumno (več tukaj). V preteklosti je kulturno ministrico sicer že večkrat ostro kritiziral (več tukaj).

Domen Mezeg