fbpx

Škandal! Ministrstvo, ki ga vodi Karl Erjavec, polet za 12 tisoč evrov odobrilo, čeprav niso vedeli, kdo bo plačal!

Prej zunanji, sedaj spet obrambni minister Karl Erjavec s svojim ravnanjem dokazuje, da mu ne bi smeli zaupati niti varovanja ovac, kaj šele države. (foto: STA)

Ob ekskluzivnem razkritju, da je ministrstvo za obrambo, ki ga vodi Karl Erjavec (DeSUS), oziroma Slovenska vojska, ki ji poveljuje razvpita načelnica generalštaba Alenka Ermenc, prihajajo na dan novi vidiki škandaloznega vodenja obrambnega resorja in razpolaganja s proračunskim denarjem.

1. avgusta je helikopter Slovenske vojske v Split poletel po osebo iz vplivne družine. Polet po besedah naših virov ni bil nujen, obstaja tudi dokument, ki priča, da ni šlo za nujen prevoz, ampak bi lahko osebo prepeljali v reševalnem vozilu. Ob tem pa prepeljana oseba po informacijah našega vira ni bila primerno zavarovana, da bi lahko polet zaračunali zavarovalnici, zato naj bi v dogajanje posegel minister Karl Erjavec z navodilom, ki ga je sicer sprovedel državni sekretar.

Povezave vodijo v urad poveljnika obrambnih sil Pahorja
Gre za osebo iz vplivne družine, katere člani zasedajo vidne položaje v enem od ministrstev, v državnem podjetju, eden od članov razširjene družine pa je celo svetovalec predsednika republike Boruta Pahorja, sicer vrhovnega poveljnika obrambnih sil.

“Polet s helikopterjem Bell 412 je trajal 275 minut, stroški poleta znašajo 12.056,70 evra. Račun za storitev je Slovenska vojska izdala in posredovala v zahtevku navedenemu plačniku prevoza – ZZZS,” so spročili iz službe za strateško komuniciranje obrambnega ministrstva. In ko so nam v ponedeljek iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) sporočili, da so račun sicer prejeli, a so ga zavrnili “saj zanj ne obstaja pravna podlaga,” je postalo jasno, da avgustovski polet ne razkriva zgolj klientelističnih povezav, ampak tudi škandalozno slabo razpolaganje z državnim denarjem.

Pri Erjavcu polet odobrili, pa niso vedeli, kdo bo plačal
Z ministrstva so sicer sporočili, da mora takšno operacijo vedno odobriti minister ali njegov namestnik. In Erjavčev državni sekretar Miloš Bizjak je polet odobril, čeprav ni vedel, kdo je plačnik. Poznavalec ob tem dodaja: “Ok, razumem, da je potrebno polet odobriti. Ampak odobri se takrat, ko se ve, kdo bo plačnik. V tem primeru pa so najprej odobrili let in šele potem iskali plačnika.” Vleče vzporednice: “Reševalno vozilo tudi ne gre ven, razen kadar gre za nujno medicinsko pomoč, dokler ni znan plačnik storitve.”

Po objavi članka o poletu se je oglasil Aleš Sila, pri Erjavcu vodja službe za strateško komuniciranje, češ, da Erjavec ni naročil poleta in da so navedbe našega vira lažne. Zapis je končal z novim razkritjem, ki priča, da Erjavčev Mors oziroma službe Ermenčeve niso imele pojma, kdo bo plačal polet – citiramo Silo: “Slovenska vojska bo račun za omenjeni prevoz po zavrnitvi ZZZS naslovila na naročnika prevoza, to je Univerzitetni klinični center Ljubljana.” Kar pomeni, da iščejo nove poti do proračunskega denarja za plačilo računa.

Manipulacijo pri poskusu podtakniti račun za polet davkoplačevalcem razkriva tudi pojasnilo ZZZS, v katerega je Damjan Kos zapisal: “Poudarjamo tudi, da ZZZS ni bil naročnik tega prevoza, temveč smo ugotovili, da je računu Slovenske vojske priložen obrazec ZZZS “Nalog za prevoz”, ki ga je izpolnil UKC Ljubljana (na obrazcu ZZZS, ki se sicer uporablja samo za prevoze v Sloveniji).”

Iz UKC Ljubljana namesto pojasnil birokratska navodila
Z iskanjem pojasnil nadaljujemo, najprej smo pričeli odgovore iskati v UKC Ljubljana. V okvirju v celoti objavljamo vprašanja in pojasnilo, ki ga je posredoval vodja službe za odnose z javnostmi UKC Ljubljana Jure Brankovič.

Spoštovani,

z Ministrstva RS za obrambo so nas obvestili, da bodo račun za helikoptrski prevoz iz Splita, izveden dne 1.8.2019 v višini 12.056,70 evrov, plačilo katerega so pri ZZZS zavrnili, izstavili UKC Ljubljana.  Več o zavrnitvi na povezavi:
https://skandal24.si/skandal/skandalozna-zloraba-helikopterja-slovenske-vojske-narocil-naj-bi-jo-karl-erjavec-osebno-iz-zzzs-sporocajo-ne-bomo-placali/

Zato prosimo za naslednja pojasnila:
– Ali je UKC Ljubljana račun že prejel? V kolikor je, kdaj?
– Ali boste v UKC Ljubljana račun poravnali? Do kdaj? Sredstva iz katere postavke boste nakazali? Ali ne gre tudi v tem primeru za sredstva ZZZS?
– Zakaj je UKC Ljubljana kot plačnika prevoza iz tujine navedel ZZZS?
– Zakaj je UKC Ljubljana helikoptrski prevoz iz tujine zahteval z obrazcem, ki se uporablja samo za prevoze v Sloveniji? V skladu z Zakonom o medijih prosimo za posredovanje imena osebe, ki je izpolnila in podpisala omenjeni obrazec.
– Koliko zahtevkov za prevoz osebe iz tujine v UKC po zraku (helikopter ali letalo) ste v letu 2019 izdali v UKC Ljubljana? V skladu z Zakonom o medijih prosimo za seznam vseh zahtevkov, ki naj vsebuje datum, destinacijo, prevozno sredstvo, ime podpisnika naročila, izvajalca poleta, ceno poleta in plačnika poleta.

Odgovor Jureta Brankoviča, UKC Ljubljana:

Spoštovani,

ZZZS za plačevanje helikopterskih storitev bolnišnicam ne namenja sredstev, zato nimajo podlage za plačilo tovrstnih storitev.

Za zahtevane dokumente vas prosimo, da nam posredujete popolno vlogo po ZDIJZ. 

Pojasnilo, ZDIJZ je Zakon o dostopu do informacij javnega značaja.

Pri ZZZS pa smo preverili, ali helikoptrskih poletov UKC ne plačuje ZZZS. Direktor sektorja za informiranje in odnose z javnostmi ZZZS Damjan Kos je sporočil: “ZZZS v nobenem primeru in na noben način ne more plačati takšnih stroškov, ker zanje ni pravne podlage. To pomeni, da ZZZS tudi UKC-ju ne bo v zvezi s tem plačal nič.”

Andrej Žitnik