fbpx

Škandal: Na čelo Gorenjske banke prihaja Benedek, ki je bil član uprave NLB, ko se je tam pral iranski denar

David Benedek (Foto: STA)

Nadzorni svet Gorenjske banke je v ponedeljek sprejel pobudo predsednika uprave Gorenjske banke Andreja Andoljška, da predčasno zaključi mandat in sporazumno prekine delovno razmerje. Na mestu predsednika uprave omenjene banke bo ostal do konca marca, takrat ga bo zamenjal David Benedek, ki je sicer predsednik nadzornega sveta Gorenjske banke. Benedek je znan predvsem iz afere iranskega milijardnega pranja denarja v NLB, ko je bil takrat v naši največji državni banki član uprave, ki je vse to vedela in pranje denarja tudi dopustila.

Andrej Andoljšek je bil na čelo uprave Gorenjske banke imenovan junija 2014. Odločitev, da predčasno zaključi petletni mandat, je sprejel zaradi pričakovanih sprememb v lastništvu ter posledično v načinu vodenja in delovanja banke, so sporočili iz Gorenjske banke. To je uradna razlaga, seveda pa obstaja še neuradna različica. Časnik Delo namreč razpolaga z informacijami, da naj bi se Andoljšek za ta korak odločil zaradi pritiskov pred skupščino Save, na kateri bodo delničarji odločali o predlogu, da delnice Gorenjske banke prodajo srbski AIK banki. Cena za delnico je določena pri 298 evrih, kar pomeni, da bi Sava ob prodaji 37,6-odstotnega deleža prejela 43,53 milijona evrov. Prodaja delnic Gorenjske banke sicer ni “po navdihu”, temveč po ukazu – to je namreč Savi naložila Banka Slovenije že leta 2015, poroča STA.

Gorenjska banka je v lanskem letu, do septembra, ustvarila 10,4 milijona evrov operativnega dobička pred slabitvami in davki, čistega dobička pa 4,7 milijona evrov.

V NLB član uprave, ko se je tam dogajalo milijardno pranje iranskega denarja
AIK banka, ki je v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića, pa se zanima tudi za nakup preostalih delnic Gorenjske banke. Kljub temu ni objavila prevzemne ponudbe, tako da se o razpletu današnje skupščine pojavljajo zgolj špekulacije. Ni pa več dvoma o tem, kdo bo zasedel Andoljškovo mesto. To bo David Benedek. Njegovo ime vam morda ni znano, vendar je dovolj zgovoren podatek, da je bil član uprave NLB, ko se je tam pral iranski denar. To je bilo v letih 2009 in 2011, ko je bil predsednik uprave NLB Božo Jašovič, člani uprave pa so poleg Benedeka bili še: Marko Jazbec, Robert Kleindinst in Claude Deroose.

V letih 2009 in 2010 je bila prek Slovenije in NLB oprana kar milijarda evrov, in to iz države, ki je bila pod sankcijami, in iz banke, ki je bila pod embargom in tako na črnem seznamu. Denar naj bi prerazporedili in ga poslali na več tisoč naslovov, za kar obstajajo uradni dokumenti, a uradne institucije v Sloveniji o tem še vedno molčijo oz. se ni zgodilo nič.

Marjanca Scheicher