fbpx

Škandal na SDH: Zakaj že smo Glavini krepko zvišali plačo?

Predsednica uprave SDH Lidija Glavina (foto: STA)

V le nekaj urah sta Anže Logar (SDS) in Bojana Muršič (SD) vladi pred novim letom poslala vprašanje, zakaj nenadoma krepko viša plače šefici Slovenskega državnega holdinga Lidiji Glavina, članici uprave SDH Nadi Drobne Popovič, pa tudi drugim šefom v javnem sektorju.

MURŠIČ: GLAVINI POVIŠEK ZA SKORAJ PREMIERSKO PLAČO
Poslanka vladne SD Bojana Muršič je povzela, da je po medijih zaokrožilo, da je vlada (preko nadzornega sveta) šefici SDH Lidiji Glavina povišala fiksno plačo na 15.496 evrov, članici uprave Nadi Drobne Popovič pa na 13.947. Muršičeva je opozorila, da je plača šefa vlade Mira Cerarja (SMC) 5.419 evrov bruto, povišanje Lidiji Glavini pa torej pomeni, da bo dobila skoraj eno premiersko plačo več (4.400 evrov dodatka, doslej je prejemala okoli 11.000 evrov). Muršičevo zanima, ali vlada meni, da je tak dvig plač utemeljen, kako ji ga je nadzorni svet utemeljil in ali vlada namerava za 40 odstotkov povišati plače tudi drugim zaposlenim v javnem sektorju, kot jih je vrhu SDH. Opozorila je še na okoliščino, da se je ta precejšen dvig plač politično nastavljenih šefic državnega sklada zgodil, ko “policisti, vojaki, gasilci, šolniki in drugi v javnem sektorju napovedujejo stavko zaradi bistveno prenizkih plač in še vedno delujočih kriznih ukrepov”.

LOGAR: KDO V VLADI JE TO USKLADIL?
Poslanec SDS Anže Logar  pa je ob višanju plač vsem direktorjem v javnem sektorju in zdaj še krepkemu dvigu plač vrha SDH podobno opozoril, da se v javnem sektorju vrstijo zahteve po zvišanju plač in da je možen stavkovni val ter povzel še, da se je minister za javno upravo Boris Koprivnikar na napovedi stavk odzval kot na pretirano razumevanje gospodarske rasti, ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je podvomila v utemeljenost, ko je že zagotovljena rast plač, premier Miro Cerar pa je ocenil, da so vse trenutne sindikalne zahteve absolutno previsoke.

Logarja zanima, kako bo vlada ob izteku mandata področje urejanja plač uskladila ob dejstvu, da je s sprejetjem uredbe o plačah direktorjev v javnem sektorju svojim najvišjim funkcionarjem že zvišala plače, nadzorni svet SDH pa je zvišal plači še predsednici SDH in članici uprave SDH. Ker je vlada skupščina SDH, Logarja zanima, ali je bila poteza zvišanja plač uprave SDH usklajena z vlado in s kom konkretno, pa tudi, ali so se vsi ministri strinjali.

Peter Jančič, Spletni časopis