fbpx

Škandal! Šarčeva državna sekretarka kot direktorica več let ni izplačevala regresa?!? Nekateri so morali na svoje stroške celo kupovati delovne uniforme!?

Foto: STA

Marjan Šarec je res mojster kadrovanja. Darij Krajčič in afera sendvič, zapravljivi generalni sekretar Vlade RS Stojan Tramte, davčna neplačnika Peter Vilfan in Katja Damij, sicer kandidatka za evroposlanko, so le nekatera imena, ki dokazujejo, da se Šarec ne znajde pri kadrovanju. Šopku pa je očitno potrebno dodati še državno sekretarko v Uradu vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Olgo Belec, ki je večini sicer nepoznana, je pa toliko bolj poznana delavcem Hotel Diana v Murski Soboti, saj jim menda kot direktorica več let ni izplačevala regresa, delavci pa naj bi si morali ob minimalnih plačah celo kupovati delovne uniforme na svoje stroške.

Čeprav je na uradni spletni strani urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu mogoče prebrati, da je bila Olga Belec, sicer članica Stranke Alenke Bratušek, zadnja leta uspešna menedžerka na področjih turizma, hotelirstva in gostinstva, pa poročanje Vestnika kaže povsem drugo plat državne sekretarke. Namreč, odkar je Belčeva leta 2013 odkupila Hotel Diana, naj bi nezadovoljstvo med zaposlenimi v hotelu samo naraščalo, in sicer zaradi neizplačevanja regresa za leta 2015, 2016 in 2017.

Po končani Srednji zdravstveni šoli v Murski Soboti je Belčeva diplomirala na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani. Svojo poklicno pot je pričela v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, nato pa jo nadaljevala v Hotelu Diana, kjer je v letih 1993-2005 opravljala delo receptorke, animatorke, turistične vodičke, vodje recepcije, vodje prodaje, predstavnice za odnose z javnostmi in vodje hotela. V tem obdobju je prav tako delala kot napovedovalka na dveh komercialnih televizijah. Zaupano ji je bilo tudi vodenje vnovič odprtega gostinskega lokala Lovenjakov dvor v Polani, sodelovala pa je tudi pri odprtju Hotela Štrk, ki velja za butični hotel. Leta 2010 se je nato vrnila v Hotel Diana, kjer je zasedla mesto direktorice podjetja, ki ga je tri leta pozneje tudi odkupila.

Kljub dogovoru do doslednega izplačevanja ni prišlo
Zaradi neizplačevanja regresa za leta 2015, 2016 in 2017 so leta 2017 sklenili dogovor med zaposlenimi in vodstvom družbe, da se jim dolgovani denar za regres izplača po delih. Nekateri zaposleni so za Vestnik povedali, da se vodstvo družbe sklenjenega dogovora ni držalo, družba pa je bila deležna tudi kazni s strani delovne inšpekcije. V lanskem letu so se v hotelu oglasili tudi predstavniki Sindikata gostinstva in turizma, ki so z Belčevo sklenili dogovor glede načrta, na podlagi katerega se bo delavcem izplačal neizplačani denar. Sindikat je potrdil, da se približno 40 zaposlenih sooča z nizkimi, celo minimalnimi plačami, nekateri pa so si kljub temu morali sami kupiti še delovno uniformo. Ker je imela družba Hotel Diana konec predlanskega leta bilančno izgubo v višini milijon evrov, so si dlje časa prizadevali, da bi našli strateškega partnerja.

Vir: Printscreen

Ob tem je potrebno omeniti, da je Šarčeva vlada v četrtek sprejela sklep, da se postopek izdaje akta za rabo termalne vode iz vrtine pri hotelu ne začne. Družbi Hotel Diana se je s tem sporočilo, da se postopek izdaje koncesije za rabo termalne vode iz vrtine Sob-2/88 za ogrevanje ne bo pričel, ker družba ne izpolnjuje pogojev za rabo termalne vode. Za izvajanje koncesije je namreč nujno, da je ta lastnica nepremičnin in ima pravice, ki so nujne za izvajanje koncesije. Po poročanju Večera je sklep sodišča o izselitvi postal pravnomočen 30. oktobra, Belčeve pa očitno to ni zmotilo, saj je podjetje prodala kasneje. Nič čudnega ni, da je prišlo do takšne odločitve glede koncesije, saj je ministrstvo za okolje in prostor izvedelo, da je s strani družbe Heta prišlo do pričetka postopka izvršbe izpraznitve prostorov istoimenskega hotela, potem ko je konec oktobra postal pravnomočen sklep sodišča.

Glede koncesije za rabo termalne vode je potrebno omeniti, da je družba Radenska Zvezda – Diana vlogo za pridobitev koncesije prodala leta 2004, po njenem stečaju so nepremičnine prišle v last finančne družbe Hypo Leasing, ki se danes imenuje Heta. 

Foto: STA

Svoj delež prodala po pravnomočnosti sklepa
Datum pravnomočnosti sodnega sklepa o izpraznitvi hotela, ki ga je Večer objavil, kaže na to, da je Belečeva, ki trenutno zaseda mesto državne sekretarke v Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, svoj 90-odstotni delež v družbi prodala po tem, ko je sklep o izselitvi postal pravnomočen. Kupila sta ga Velenjčanka Jasna Klepec in Željko Jovanović iz Traversetola v sosednji Italiji. Klepčeva, ki je bila včasih zaposlena na mestu direktorice Savinjsko-šaleške razvojne agencije, je povedala, da se je ob nakupu zavedala, da se je pričel postopek izvršbe, je pa priznala, da si ni mislila, da se bodo na takšen način razvijale zadeve. Heta, ki ima v lasti prostore, si želi, da bi se objekt izpraznilo v čim krajšem možnem času, saj si želi iztržiti 1,8 milijona evrov. Po neuradnih podatkih Večera naj bi bila stavba predvidoma izpraznjena v naslednjem mesecu, saj naj bi bili v pogovorih z zelo verjetnim kupcem.

Zelo težko je razumeti, na podlagi kakšnega ključa je Šarec mesto državne sekretarke v uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu prepustil Olgi Belec. Glede na številne kikse, ki so za Šarcem, je mogoče sklepati, da mu več kot očitno primanjkuje kvalificiranih kadrov, ki bi na profesionalen način opravljali zadane naloge.

H. M.