fbpx

Škandal: Cerarjeva vlada pri tastu sekretarja Lebna kupila za 1,7 milijona evrov oz. 605 minimalnih slovenskih plač prestižnih BMW-jev!

Foto: STA

Za skoraj 1,8 milijona evrov posla je v zadnjih treh letih po nastopu vlade Mira Cerarja s proračunskimi porabniki ustvaril zastopnik za vozila znamke BMW A-Cosmos. Povezave nismo dolgo iskali, čudežni deček Stranke modernega centra (SMC), Cerarjev paradni konjič v referendumski bitki za drugi tir, ki je sicer v začetku mandata odletel kot državni sekretar, Jure Leben, je že leta 2010 za spletni portal Požareport priznal, da je poročen s Katjo Gaspari Leben, hčerko takratnega člana uprave A-Cosmos Draga Gasparija.

Tast Jureta Lebna Drago Gaspari danes ni več v upravi, ampak je malce več kot šestodstotni lasnik A-Cosmosa, prav tako kot Marta Gaspari, Lebnova tašča; skupaj sta torej lastnika več kot desetine podjetja. Drago Gaspari pa po javno dostopnih podatkih še vedno sedi v nadzornem svetu A-Cosmosa.

Foto: Gvin

 

100 avtomobilov ponujal že Pahorju
Poleg nastopanja v referendumski kampanji za drugi tir, gradnjo katerega je sicer prav v teh dneh ustavil Vili Kovačič, upokojenec in aktivni državljan, znan tudi pod imenon Državljan K, je danes državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben znan tudi kot eden najtesnejših sodelavcev predsednika vlade Mira Cerarja, ki je po nekaj dneh na položaju državnega sekretarja na okoljskem ministrstvu moral ponuditi odstop. Ker je lagal o svojem magisteriju.

Javnost Jureta Lebna pozna že od leta 2010, ko je kot razmeroma neznan državni podsekretar v Službi vlade za podnebne spremembe BMW-ju trasiral sporni prometno-okoljevarstveni projekt. Takratni predsednik vlade Borut Pahor je sicer zavrnil ponudbo, po kateri bi BMW Group Slovenija 100 avtomobilov za pet let brezplačno odstopil slovenski vladi.

Foto: STA

Foto: Mediaspeed

Lažna etika
Štiri leta sta morala Gaspari in Leben čakati, da je na oblast s parolami o etiki in poštenju prišel Miro Cerar. To je bil trenutek – to razkriva tudi grafika iz baze Gvin –, ko je posel Lebnovemu tastu z državo zacvetel v milijonske prihodke.

Trend rasti prihodkov podjetja A-Cosmos prikazuje graf, v katerega smo zarisali tudi, kdaj je Miro Cerar prišel na oblast, A-Cosmos pa v samo treh letih (2015, 2016 in 2017) do dveh milijonov poslov z državo. Zanemarljiv ni niti podatek, da je A-Cosmos v devetih letih (od 2006. do 2014.) s proračunskimi porabniki zaslužili skupaj 600 tisoč evrov, potem pa so samo v letu 2016 zaslužili dvakrat toliko kot prej v desetih letih.

Foto: Gvin

V prvem letu vladavine Mira Cerarja se je znesek poslovanja podjetja tasta njegovega tesnega sodelavca Lebna potrojil, v drugem pa že skoraj podeseteril in je presegel milijon evrov. Letos so na 700 tisoč evrih, a zajeti so zgolj podatki o transakcijah pred decembrom.

Kupec ministrstvo hčerke mamine prijateljice
Tretji člen te politično-družinske navezave je ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, znana kot hči Elizabete Györkös, tožilske prijateljice Cerarjeve matere Zdenke Cerar. Večino poslov dobiva A-Cosmos namreč prav pri njenem ministrstvu, skupaj so v treh letih z njenim resorjem ustvarili za 1,2 milijona evrov posla. Vesna Györkös Žnidar zadnji dve leti šopingira decembra; lani je pri A-Cosmosu v zadnjem mesecu leta opravila za 631 tisoč evrov nakupov, letos pa za 566 tisoč evrov.

Notranja ministrica Vesna Gyorkos Žnidar. (Foto: STA)

V začetku lanskega decembra, ko je vreme uničevalo premoženje in domovanja Bohinjcev, se je vladna delegacija predsednika vlade Mira Cerarja v žalost in nesrečo pripeljala gosposko. Bohinjci so lahko le nemo zrli v povsem novo BMW-jevo terensko vozilo X5. 24. novembra je zastopnik za vozila BMW A-Cosmos, katerega solastnika sta test in tašča Cerarjevega najtesnejšega sodelavca Jureta Lebna, ministrstvu za notranje zadeve izstavil kar šest računov; na vsakem je enak znesek – 81.233,70 evrov. Sto bruto minimalnih plač stane vsak od avtomobilov iz vladnega predprazničnega nakupa. Teden dni po naravni nesreči, ki je prizadela Bohinjce in številne druge Slovence, vlada odgovora, koliko bo lahko namenila za pomoč prizadetim državljanom, ni imela. Niti ocene, koliko znaša škoda.

Šest terencev za 605 minimalcev
Vlada je za luksuzna nemška terenska vozila tik pred koncem leta porabila za 605 bruto minimalnih plač denarja, skupaj 487.402,2 evra. Kupili so šest civilnih specialnih patruljnih terenskih vozil z močjo motorja nad 3500 kubikov, so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, kjer so razkrili, da gre za vozila BMW X5 xDrive 50i z močjo motorja 330 kilovatov (449 konjskih moči) pri 1/min. Katalog podjetja A-Cosmos razkriva, da gre za vozila s 4395 kubičnimi metri prostornine motorja. Kombinirana poraba goriva v katalogu za ta model je 9,6 l/100 km z izpustom 224 g/km. Še nekaj je zanimivo: maloprodajna cena točno takega vozila iz A-Cosmosovega kataloga je 106.250 evrov. Ampak glede na milijonske nakupe, ki jih je vlada Mira Cerarja opravila pri njih, je popust že skorajda samoumeven.

Foto: Škandal24

Cerarjev za 104 minimalce
Na ministrstvu za notranje zadeve pravijo, da bodo vozila uporabljali za izvajanje operativnih nalog policije. Naši viri pa pripovedujejo, da gre za vozila, ki so del voznega parka varovanih funkcionarjev, kar je dokazal tudi Cerarjev obisk v Bohinju ali denimo obisk v Zagrebu, kamor je v slovenski delegaciji na Markov trg pripeljal tudi BMW-jev terenec iz novembrskega nakupa. Premier Cerar si je sicer v začetku mandata omislil BMW-jevo luksuzno limuzino 740 xDrive, ki je stala 84.169 evrov. O Cerarju kroži anekdota, da je poskušal v nakup prepričati svojo predhodnico na premierskem položaju Alenko Bratušek, da stremuštvo po luksuzu ne bi krnilo njegove javne podobe, kakršno si je zamislil. Bratuškova ni hotela, Cerarja pa je motorni luksuz na stroške državljanov premagal in tako se že dve leti naokoli vozi v limuzini za 104 minimalce in pol, kar je celoletni zaslužek 8,7 državljana, ki zaslužijo minimalno plačo.

Pod Cerarjevimi vrati
A na slabo dostopnem terenu tudi premier menda z veseljem presede v višji in močnejši avtomobil. Novi nemški terenec sicer, kadar je Cerar v pisarni, stoji na parkirišču pod njegovo pisano, poleg sedmice, pripovedujejo poznavalci. Skupaj torej vrednost pločevine, ki jo je Cerar kupil v tem mandatu, znaša samo za njegov prevoz 165 tisoč evrov. Da policijska vozila prevažajo politike, so sicer na generalnem sekretariatu vlade priznali že, ko je izbruhnila afera, ko si je Cerar omislil BMW-jevo sedmico in so nakup sprva zanikali, češ da »vozila za prevoz predsednika vlade zagotavlja policija«.

Škandal24