fbpx

Iz policijskega zapisnika: Ker je pri Jaši Jenullu povzročil občutek “vznemirjenosti”, ga kazensko preganjajo

Jaša Jenull. (Foto: STA)

“Tistega, ki je zapisal ta stavek v policijsko ovadbo, takoj v suspenz. Tisti, ki je to poročilo odobril, pa naj gre delat kaj drugega,” se je na nenavaden zapis v policijski ovadbi glede dogajanja na protiproslavi z dne 25. 6. 2021 odzval novinar Vinko Vasle. 

V zapisniku je namreč govora o “nedostojnem vedenju na javnem kraju do Jaše Jenulla, s čemer naj bi mu bila povzročena “občutka vznemirjenosti in ponižanosti”.  V zapisniku je govora tudi o tem, da naj bi bil Jenull žrtev pljuvanja in groženj. A kot nam je znano, je bil prav Jenull tisti, ki je na dogodku 25. 6. 2021 hujskal množico, s tem, ko je vpil na policiste: “Odstranite to neonacistično zalego, če ne, jo bomo mi.” S tem je seveda mislil na rumene jopiče, ki so se prav tako zbrali na dogodku.

Rumeni jopiči so na protiproslavi razgrnili vso bedo slovenske demokracije. Na Prešernovem trgu so se odločili, da bodo pred Jenullovimi protestniki in slovensko javnostjo razgrnili transparent z napisom “Domoljubju pravite fašizem, da branite svoj komunizem”. To je ujezilo protestnike in Jenulla, ki je ukazal policiji, da mora takoj ukrepati, če ne, bodo z njimi obračunali oni. Policija naj bi “na ukaz” storila prav to in odstranila skupino rumenih jopičev s prizorišča. Minister Aleš Hojs pa je obljubil  poročilo policije, ki bi razjasnilo, kaj se je dejansko dogajalo.

Rumeni jopiči naj bi v skladu z zapisnikom neznanega policista pri Jaši Jenullu povzročili “občutek vznemirjenosti in ponižanosti”. (Foto: Twitter)

Zaradi nejasnosti glede dogajanja na Prešernovem trgu na dan državnosti pa je generalni direktor policije dr. Anton Olaj odredil nadzor nad njenim delom. Levičarski mediji so to dejanje, ki je sicer povsem običajno v policiji, obsodili in celo dejali, da naj bi preiskavo odredil kar premier Janez Janša. Olaj je omenjene navedbe zanikal, Hojs pa je po opravljenem nadzoru poudaril predvsem različna dojemanja dokaznih standardov in preostalih manjših nepravilnosti. Očitki pa so se v javnosti pojavljali zlasti zaradi domnevnega razlikovanja med udeleženci shoda. Policija naj ne bi enakovredno ravnala s t. i. rumenimi jopiči in nekaterimi “jenullovci”.

V začetku julija je Olaj glede tovrstnih očitkov dejal: “Ne moremo in ne smemo favorizirati prav nikogar, to ni naša naloga. Naša naloga je, da zagotovimo varnost. In če še kateremu policistu danes to ni jasno, mu bo jasno v naslednjih dneh.” Sicer se je izkazalo, da ni bil Jenull tisti, ki je na neprijavljenem shodu ukazal policistom, naj odvedejo rumene jopiče, pač pa so policisti dobili tak ukaz od vodstva varovanja že prej. A zoper pripadnike Protestne ljudske skupščine policisti niso ukrepali – za tako razlikovanje v ukrepanju policija ni imela nobene pravne podlage, nadzorniki pa so predlagali ugotavljanje odgovornosti.

Že omenjeni stavek v policijski ovadbi zato vzbuja začudenje, saj je bil prav Jenull tisti, ki je hujskal množico in jo ščuval proti rumenim jopičem. Za razjasnitev dvomov, ali smo morda kaj spregledali in kako komentirajo navedbo v zapisniku ter ali obstaja kakšno dokazno slikovno oziroma videogradivo, ki navedeno potrjuje, pa smo se obrnili na medijsko središče Generalne policijske uprave v Ljubljani. Na odgovore še čakamo.

S policije so nam odgovorili:

Glede na vaša vprašanja vam v okviru določil zakona o varstvu osebnih podatkov lahko potrdimo, da ljubljanski policisti v zadevi vodijo prekrškovni postopek.

Domen Mezeg