Škandalozna napaka ali celo namerna provokacija? Vlada RS ob prazniku Dneva vrnitve Primorske k matični domovini praznik preimenovala v “priključitev”

Sidro, ki v Ljubljani spominja na vrnitev Primorske matičnemu ozemlju Slovenije (vir: twitter)

Danes, 15. septembra, z državnim praznikom dan vrnitve Primorske k matični domovini obeležujemo pomembno prelomnico v slovenski zgodovini. Spominjamo se 15. septembra 1947, ko je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba, s katero se je velik del Primorske vrnil k matični domovini.

Mineva 72 let od uveljavitve mirovne pogodbe, ki je bila podpisana 10. februarja 1947 v Parizu med Italijo in zmagovalci druge svetovne vojne. V spomin na ta, za slovenski narod pomemben dogodek, je prva vlada Janeza Janše z novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji uvedla državni praznik, ki ga z državno proslavo praznujemo vsakih pet let.

“Naj nam praznik, kot je vrnitev Primorske k matični domovini, predstavlja simbol združevanja. 15. september je datum, ko se je zgodilo izjemno zgodovinsko dejanje, ki nas je kot narod zaobjelo in pustilo močan pečat v slovenski narodni zavesti,” je na Facebooku zapisala poslanka SDS Anja Bah Žibert.

Naj nam praznik, kot je vrnitev Primorske k matični domovini, predstavlja simbol združevanja. 15. september je datum, ko…

Gepostet von Anja Bah Žibert am Sonntag, 15. September 2019

A vse ni tako enostavno. Sploh, ko pride do imena omenjenega praznika. V času predvolilne kampanje za Evropski parlament je poslanec SD Matjaž Nemec predstavil predlog, da bi ime praznika spremenili iz dneva vrnitve Primorske k matični domovini v dan priključitve Primorske k matični domovini.

K sreči na koncu do tega ni prišlo, zahvaljujoč splošnemu nasprotovanju predlogu v javnosti. Priključitev namreč implicira, da Primorska ni pripadala Sloveniji. Nemec, ki mu je “anschluss” tako ljub, pa ravno tako ni odšel v Bruselj. Po desni ga je takrat prehitel prestopnik iz SMC, Milan Brglez.

A vsaj od državnih organov bi lahko pričakovali, da ob dnevu, ko obeležujemo ta zgodovinski dogodek, vsaj pravilno zapišejo ime praznika. Namesto tega so na uradnem Twitter profilu Vlade Republike Slovenije zapisali, da “letos praznujemo 72. obletnico priključitve Primorske k matični domovini”.

“Priključitev” je neprimeren in škodljiv izraz, saj nakazuje, da Primorska nikoli ni bila del matične domovine, kar pa seveda ne drži. Težnja po preimenovanju pa kaže na nespoštovanje do vseh tistih, ki so se desetletja borili za dan, ko bodo izgubljeni sinovi in hčere naroda vrnjeni matični domovini.

Poslanec Nemec doživel nov politični fiasko: Državni svet izglasoval veto na njegov predlog zakona o preimenovanju praznika vrnitve Primorske k matični domovini!

“Naj nam praznik, kot je vrnitev Primorske k matični domovini, predstavlja simbol združevanja. 15. september je datum, ko se je zgodilo izjemno zgodovinsko dejanje, ki nas je kot narod zaobjelo in pustilo močan pečat v slovenski narodni zavesti. Je dan, ki ohranja spomin na dogodke, ko so Slovenke in Slovenci, Primorci in Primorke s pogumom, enotnostjo in srčnostjo pripomogli k temu, da je lahko Primorska vstala v novo življenje,” so zapisali na spletni strani SDS.

Rihard Orel

 • Anton

  enkrat Izdajalci, vedno Izdajalci

  sarkazem press

 • SIMON ROZIC

  Vem samo to, da ko so Italijani delili možnost dodane pokojnine
  za prisilno vojaščino za časa 2WW, so se Slovenci trumoma javljali, pa tudi
  če je šlo za en sam dan. No, toliko o zavednosti, ko je posredi denar!
  Kasneje so naše in Hrvaške ženske lezle tja preko meje služit lire in kasneje
  evre…, mi pa smo itak znosili zajeten kup deviz tja na Ponte Roso !
  Še pomnite tovariši ? Kaj si moraš, če naša Yu komunjarska ekonomija
  ni znala uvažat niti navadnega kofeta, kljub temu, da smo imeli največje
  prijatelje, neuvrščene, ravno iz suženjskih plantaž kave (Etipoija)

  • TINE

   Top!!!

  • Igor Kodelja

   Točno tako

  • IvoZbogar

   Slovenci so se trumoma javljali – mogoče. A to niso bili Primorci. To so bili potomci Italijanov, ki niso popihali v Italijo. Danes tudi naše ženske hodijo služit v tujino in to še bolj masovno kot v rajnki YU. Koliko medicink, koliko natakaric, koliko negovalk in podobnih danes dela v Avstriji in Italiji? Daleč več kot v rajnki YU. Danes služijo denar v tujini tudi kot prostitutke, kar je bilo v rajnki YU izjemna redkost. Ko praviš, da ste vi nosili devize na Ponte Rosso, bo verjetno držalo. Jaz ne poznam enega samega človeka z Obale ali Gorice, da bi kupoval na Ponte Rossu. Tam ste kupovali vi, ki ste švercali to robo v YU in služili. Kofe je manjkal v YU samo največ 1 leto in še to zaradi nesposobnosti raznih menažerjev in politikov. Morda nismo imeli kofeta, so pa zato navadni delavci gradili svoje hiše.

   • SIMON ROZIC

    Ajde, odjebi! Nič ne veš in molči! Milijon delavcev je migriralo
    iz Jugovine tja v Nemčijo s trebuhom za kruhom in se desetletja
    prodajalo za nemške marke, doma pa so pustili družine in ostarele.
    Prostitucija je cvetela že v študentskih naseljih v Ljubljani in to z
    Italijani, ki jih tako prezirate, puncam pa so le pomagali, da niso
    nosile volnenih štumfov in gojzeric ….
    O pomanjkanju na “policah” ne bi govoril, ker me je globoko
    sram, da nisem zadavil prvega mesarja ali peka, ki mi nista
    ponudila ničesar, s čimer bi vsaj v nedeljo razveselil družino.
    Partija s svojim sindikati so delili svinjske polovice 1x na leto in
    lepo na “puklu” smo plačljive dobrine znosili domov …
    …da ne govorim, ker mi gre na bruhanje!.

    • IvoZbogar

     Vidiš temu jaz pravim nakladanje. Ali ti veš koliko Portugalcev je emigriralo v GB, ali pa koliko Ircev je šlo v ZDA, ali pa koliko Italijanov je emigriralo v Nemčijo, koliko Grkov je šlo v Nemčijo? To so res milijonske številke. Jugoslovanom je bila omogočena migracija in zato so tisti bolj podjetni odšli. Tako kot danes cveti prostitucija, ni nikoli v YU. Poglej Salamonov Oglasnik. Mogoče so punce v tvoji vukojebini nosile volnene štumfe in gojzerice, naše punce na Obali so bile oblečene po zadnji modi. Mi smo plesali na muziko Kameleonov in Faraonov. Ti pa v tvoji vukojebini nisi imel dinarjev, da bi lahko kupil meso. K nam na Obalo so Italijani trumoma hodili kupovat meso in mesne izdelke, ti pa si bil revež. Police na Obali so bile vedno dobro založene. Kolindi so dokazali, kako je lagala, ker po njenem ni bilo izbire jogurta. Povedali so ji, da je v njenem času (in tvojem tudi) bilo na razpolago 76 različnih jogurtov. Sicer pa, če si čutil tako pomanjkanje, zakaj nisi odšel na tako opevani Zahod, da bi lahko tvojim otrokom prinesel meso. Inče si bil ti nesposoben in nisi zmogel nahraniti svoje družine v času, ko so navadni delavci, mesarji, črpalkarji gradili hiše, si sam kriv. Pridi pogledat (če lahko) v Piransko občino, koliko privatnih hiš in vil je tu. In 95% teh hiš in vil je bilo zgrajeno v rajnki državi.

 • rrrrr

  Ne razumem, čemu zgražanje . Praznika priključitve Primorcev k matični domovini se vsak dan sproti in vseh skupaj srčno veseli že tretja generacija Slovencev iz Trsta, Gorice, Tržaškega Krasa in Furlanije.
  Ker jih je pred priključitvijo rešil sam maršal Tito…….

 • Antonius

  Prikolico priključiš h kamionu, hišo priključiš na elektriko, iz tujine se vrneš pa v domovino.
  Kakšna *intelektualna* revščina se drenja v koalicijski vladi, nas poleg njenih ostalih debilizmov prepričuje tudi pomen besed priključitev in vrnitev, ki ga izvoljeni politikanti sploh ne razumejo.
  Laganje in kleptomanija jim gresta pa dobro z jezika in od rok.

  • Goran Hvala

   zgleda da smo se mi primorci vrnili z dopusta v slo… vsaj tak pravjo v sds….sploh ne vem kaj tolk govorijo o primorski ce pa vedno in povsod dajo vedet da primorcev ne marajo.. smo baje prevec rdeci.. :-)

   • Antonius

    Ukradeno Moskovićevo vilo bi SD vrnila, ne pa dedičem priključila.
    Če bi SDS ne marala Primorcev, potem danes vi in vaša koalicija ne bi bluzili o prazničnem dnevu *priključitve* primorske k matični domovini.
    Janševa vlada je Primorcem in Sloveniji izglasoval praznik vrnitve Primorcev v matično domovino. Na pariški konferenci po I. svetovni vojni so nam vas ukradli, po II. svetovni vojni so nam vas pa ukradene vrnili.

    • Vera

     Bravo g.Antonius,ker je to res kar ste napisal.

     • IvoZbogar

      Vera ne bodi smešna. To kar je napisal Antonius je smešnica. Komu so ukradli Primorsko? Avstroogrski ali morda Benečanom? Slovenije ni bilo, zato je nemogoče ukrasti nekomu , ki ga ni. To je enako, kot bi rekli, človeku so ukradli ledvico, a tega človeka ni. A ti je jasno. In res bravo Goran Hvala.

   • Hribouc

    Kdo Vam je, kurbe laudanske rdečuhate tatinske, sploh zrihtal DAN, DA PROSLAVLJATE, ISTO PREKMURCI ?

    Sadisti, kleptomani, tatovi teroristi, kakor desni ekstremisti iz SDS in Janezov Janša?
    Vam je narobe kurčev svinjski svet, da ne ločite Pekla od nebes, umora od rojstva , ne kraje od zaslužka. Pizde kleptomanske ruknjene-idioti bolani!

    NAMESTO, DA STE HVALEŽNI, ZABIJATE NOŽ V HRBET! Banda fuknjena!

 • svatne

  Noben problem, saj je slavnostni govornik v Ajdovščini tudi naložil, da so “Primorke in Primorci od leta 1941 trpeli na Rabu in v Gonarsu”. Taboršiča na Rabu in v Gonarsu so nastala leta 1942, namenjena pa niso bila džravljanom Kraljevine Italije, marveč Slovencem in Hrvatom iz okupiranih delov kapitulirane Juge.

 • Olga101

  Tako se maščuje Slovencem naivnost ob osamosvojitvi!

 • antimur

  Pri vseh načrtnih in nenačrtnih hudobijah in katastrofah za Slovence (ker so ne samo pokvarjeni, ampak tudi butasti kot noč), ta vlada in vsi kučanisti prav prosijo za državljansko vojno, prasci rdečezvezdaški.

 • Black_hawk

  Slovenija ujetnica vzhodnoevropskih rusofilov. Se sliši čudno živimo v osrčju EU, mi krvavo potrebujemo prozahodno vlado!

 • Tony Sparrow

  Primorci so največji vzor in zgled, kako se iz največje žalosti in trpljenja rodi veličastna zmaga nad fašizmom in ljubezen do domovine. Primorci imajo radi rdečo zvezdo. Primorci nam tudi lahko pomagajo pri zmagi nad janšizmom.

  • antimur

   Verjetno misliš čefurji in kučanistična golazen, pravi Slovenci bi te za takšno izjavo vžgali okrog tvoje rdečezvezdaške, izdajalske buče.

  • ZatonMesecnikov

   Vrabček, današnje primorce so navozili z “vlakovi bez povratka” po letu 1954, PRIMORSKA NI POZNALA NE PARTIZANOV MED VOJNO (NAŠTEJ ENEGA PARTIOZANA IZ KOPRA, KI SE JE BORIL V OKOLICI KOPPRA). Tiste prejšnje primorce so pa pregnali v Italijo.

   Ja pa garibaldince so vzeli, ki so bežali pred roko pravice v Italiji. Potomci so pa današnja italijanska manjšina z Eugenijo Carl pa Juriji….

 • Olga101

  Mogoče pa želijo zdaj, ko so postali levi fašisti, biti podobni Hitlerju?! On je tudi z anschlussom priključil Avstrijo…

  • francelj3

   Komunisti so Hitlerju podobni že ves čas, saj so ptiči iz istega gnezda – levega, totalitarističnega.

 • Tony Sparrow

  Danes obeležujemo tudi mednarodni dan demokracije, namenjen premisleku o bolj demokratični in vključujoči skupnosti, občutku za družbeno pravičnost in človekovo dostojanstvo. V naša življenja in srca moramo spustiti LGBT, migrante ki so dejansko potrebni pomoči in druge marginalne skupine. Slovenci, pokažimo, da smo odprt narod, da smo napreden narod. Ne ozirajmo se na skrajne desničarje ki so ksenofobi in homofobi !!!

  • ZatonMesecnikov

   Nekoč smo v naša srca in skozi odprta vrata spustili komuniste, kot preganjane in pomoči potrebne v predvojnih časih.

   Rezultat je bil 82.000 mrtvih Slovencev in 50 let zaostanka za Avstrijo.

   • Tony Sparrow

    Lažeš !!!

    • ZatonMesecnikov

     Vrabček, še vrabec tamle na žlebu ima več pameti in znanja kot ti…

  • samotoje

   Naj bo- enkrat. Demokracija je ena najbolj zlorabljenih besed. Demokracija ne pomeni, da podrejanje vsiljivi LGBT propagandi, teoriji spola, toleriranje nezakonitih vdiranj v državo družbo oblikuje v vključujočo skupnost. Nasprotno- sprejemanje nesprejemljivosti pomeni razkroj družbe, propad družbene pravičnosti in uničenje človekovega dostojanstva. Sprejemanje nezakonitih migrantov oz. invazivcev ne pomeni naprednosti, ampak pomeni uničevanje krščanskih vrednot, ki smo jih dolžni posredovati prihodnjim rodovom. Vrednote, ne dekadentnosti in egoizma nerelevantnih skupin.

   • Tony Sparrow

    Si ksenofob in homofob voluhar !!!

    • samotoje

     Zmerjaš? Kako so te pa doma vzgajali? Ali ti niso povedali, da je zmerjanje namesto odgovora znak nižjih umskih zmogljivosti? Taki niso sposobni skupaj spraviti artikuliranega odgovora in potem pač zmerjajo.

    • francelj3

     Jaz tudi!!! Z veseljem in užitkom!!!

  • ljubinica

   Ha ha ha
   Zgornje sladke besede je treba brati skozi tole komunisticno zverinskost:
   Zato smo kolaborante zmetali v jame… upraviceno!!!
   Satanizem.

  • Aton

   Kakšne pomoči pa so potrebni pripadniki LGBT? Menda jih ne misliš zdraviti bo dobrem starem totalitarističnem principu?

   • ljubinica

    Ksenofobe in homofobe bo zmetal v jame.
    Po preizkusenem receptu. Kot znajo progresivni komunisti.

  • Schemva Miro

   In ko boš vse to spustil v Slovenijo,kmalu Slovenca ne bo več,že sedaj smo bivša juga v malem,bedak zahojeni.

 • ZatonMesecnikov

  #Vlada RS ob prazniku Dneva vrnitve Primorske k matični domovini praznik preimenovala v “priključitev”#

  Bodimo realni, če bi jo vrnili matični domovini, bi jo morali vrniti Austro Ogrski, ne pa Beograjski komunistični diktaturi.

  • antimur

   Tako je, kaj pa imamo mi s Srbi, samo to, da smo skorajda sto let pod njihovo okupacijo. Če pa kdo zagovarja slovanstvo kot skupno točko, potem se lahko obesi tudi na Bolgare in ostalo balkansko smrdljivščino.

 • 123

  Bedaki, skrajno levičarski.

 • Hribouc

  Mislim, da je blentavi rdeči komoditetni veleintelektualec, precednik DZ , tudi priključeni Prekmurec danes po radiju blentavil-torej zameglevalno zakrival, ko je godljal o “prvem protifašističnem uporu v Evropi in na svetu” – mislil je , da bo raja razumela, da so to bili komunisti in z njimi Partizani !

  Ne! Vi fuknjenci, vemo, da je to bil TIGR in, da je to bil Danilo Zelen, ki ste ga izdajalsko z italijansko fašistično roko ubili na Mali gori pri Ribnici 13.Maja 1941, prasci komunistični!

  VSE SE VRAČA, VSE SE PLAČA-VSE BOSTE PLAČALI, VAŠI KRVAVI PREDNIKI IN VI OSEBO, TUDI TI, ŽLAHTNO NASMEŠKANI ŽIDAN !

  • Tony Sparrow

   Brez NOB in partizanov, bi nas zavezniki imeli za hitlerjeve hlapce po zaslugi kralja in kolaborantov. In tako bi z nami tudi ravnali, nas tretirali. Zato smo kolaborante zmetali v brezna…upravičeno!!!

   • ljubinica

    Spadas torej v zalego morilcev.
    ___
    Kaj bi bilo, ce….

    Ne vemo.
    Tudi v Grciji so imeli mocno komunisticno partizanstvo. VB in ZDA so podprle nasprotnike Komunistov, v drzavljanske vojni so s pomocjo Zahoda zmagali proti komunisti, ogromno Komunistov je emigriralo…
    Tito grskim Komunistom ni pomagal ..

   • von Rhein

    Bodi zadovoljen ker si eden izmed pridnih učencev zgodovine v nižjem razredu osnovne šole.No,tiso o breznih je drugače…v njih ste metali metali samo partijske sekretarje.

 • Aton

  Po nasilni priključitvi Primorske bi bilo lepo, da jo vrnemo.

 • Tony Sparrow

  Pač, dejstvo je, da če ne bi bilo NOB in partizanov, uporniškega antifašističnega gibanja, bi bila meja z Italijo tam, kjer je bila pred ww2. Partizanski boj in odpor Primorcev proti fašizmu in nacizmu sta naredili možnost da se je primorska lahko združila v matični domovini brez odpora in partizanov bi bili del Italije.

 • ljubinica

  Ozemlja se ne jemljejo in dodeljujejo v okviru domovin, ampak v okviru drzav.
  Slovenija kot drzava obstaja od 25. junija 1991. Prej je ni bilo.
  15. septembra 1947, s parisko mirovno pogodbo, ko so zavezniki risali nove meje, niso upostevali “domovin”, ampak drzave.
  Primorsko so dodelili (prikljucili) drzavi Jugoslaviji, ne domovin Sloveniji..
  To so fakti bruti.

 • Artur

  Vodja italijanske desne Lige Matteo Salvini pred deset tisoči privržencev napovedal skorajšnjo vrnitev Lige na oblast
  Za 19. oktober je Salvini pozval svoje privržence na množične protivladne proteste v Rimu. V Pontidi so je po navedbah medijev zbralo več kot 80.000 privržencev Lige.
  http://www.demokracija.si/tujina/vodja-italijanske-desne-lige-matteo-salvini-napovedal-skorajsnjo-vrnitev-lige-na-oblast.html
  Balgor njim, da imajo Salvinija.

  Slovenčki pa kakršno opzicijo so si izbrali takšno opozicijo imajo – užitkarsko, oportunistično, pišmevritno, ki se ji hebe za to, da je pri nas že “pet čez dvanajsto”.
  https://nova24tv.si/sprosceno/foto-in-video-janez-jansa-ob-zacetku-poletnega-tabora-sds-v-bovcu-cas-ki-je-pred-nami-je-cas-tlakovanja-poti-za-naso-deseto-zmago/

 • Claudio Moro

  Vrnitev bi bila Avsto ogrski. Slovenji pa je PRIKLJIUCITEV! Primorska ni bila NIKOLI slovenska!!!!

 • milanček

  samo vprašam, slovenčki, kda mislite, da bo kućan gauznil?

  • Stric iz ozadja

   Stanovnik je 19 let starejsi od Kucana, pa se kar miga. Tako da se bos se nacakal.

  • Pedro Scola

   A tale komentar je od nedelje in nedeljske pridige iz Svetega pisma?

   • sodnikisozločinci

    A je kućan že v Bibliji omenjen? Tega pa res nisem vedel. Napovedan je ponovni prihod Jezusa, kakor vem, za kućanovo vnebovzetje prvič slišim.

  • von Rhein

   Par mesecev prej preden bodo objavili.

  • francelj3

   Najbrž nikoli. Kot vsi komunistični funkcionarji je odlično ohranjen, saj v življenju ni niti eno minuto delal.

 • cosmosjasnovidec

  Torej je vlada RS z objavo te provokacije potrdila vse komunistične trditve na njihovih prireditvah ter srečanjih katere prirejajo na Primorskem to,da naj bi se med svetovno vojno Primorska priključila nacistični Italijanski državi,ko je pa ta padla in kapitulirala seveda pod njihovo trditvijo z padcem Rdeče komunistične armade se je pa Primorska “priključila” nazaj k Sloveniji.
  Taka objava ne samo,da je sporna ampak nakazuje na to,da jih ima vlada za medvojne izdajalce Slovenije kar je obenem sovražna ter ponižujoča nastrojenost proti primorcem.
  Ogromno število Italijanov je med vojno bilo komunistov in so se borili proti nacistični Nemčiji oziroma sovražnikom na enaki strani kot vsi komunisti po Europskih državah seveda z razliko,da so to bili pravi komunisti in ne Rdeča boljševiška rusom privržena komunistična morilska golazen kakršna je vladala v bivši Yugi.
  Sedaj se vidi do kod sežejo še vedno današnji komunistični kremplji Primorci še pa na vsezadnje nezavedujoč se resnice to komunistično bagro volijo na volitvah.
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

 • Anton

  Včeraj sem bil po nesreči v Ajdovščini (Wajdušna). Viselo je veliko slovenskih zastav, z ljudi pa komunistične cunje. Kot bi prišel v komunistična nebesa. Še danes se tresem.

 • xtc

  He,he,he komunistični debili pač ne morejo daleč od svojih Nacional socialističnih bratov.
  V njih maniri je tudi Adolf prikjučil” Avstrijo,k “Tisočletnemi Reichu2 kako se je končalo vemo.
  Očitno,pa se zgodovina ponavlj v stilu,”kot je prišlo” je tud “odšlo” nazaj tja.
  No ja,kot sem že dejal SLo počasi odhaja v 3 dele,kar je nemara morda celo dobro-le SLO ne bo več.

 • Andrej

  Kjerkoli so komunisti gre vse narobe. Ampak, res vse.

 • JANEZ GUS

  LahKo se bi že navadili—–PRI RDEČUHIH NI NIČ SLUČAJNO,VSA SVINJARIJA KORENINI V NOB IN MURGLAH.—

 • svatne

  Saj je tudi spomenik umestila zraven zbiralnice odpadkov (morebiti se komu zdi to višek spoštljive simbolike?)

 • Solo

  Komunisti ne praznujejo niti vrnitve niti priključitve Primorske Sloveniji.
  Oni slavijo, ker je velik del slovenskega ozemlja in naroda (Trst, Nova Gorica, Furlanija-Julijska krajina, velika večina Istre, Celovec, Koroška…) po njihovi zaslugi ostal izven Slovenije. V kratkem bo pa še Piranski zaliv in celotna slovenska obala pripadala hrvaškim tatovom – spet po zaslugi izdajalskih komunistov.

  Ker jugo-komunist (aka “levičar”, “social-demokrat”, “liberalec”, “demokrat”, “progresivec”, itd.) je smrtni in večni sovražnik slovenskega naroda.

 • IvoZbogar

  lepo biilo, da bi Nova24TV ne samo ”akademsko” debatirala ali je to bila vrnitev ali priključitev, ampak tudi kdo je za to najbolj zaslužen. To niso bili domobranci in njihovo politični nasledniki v sekti SDS. To so bili slovenski partizani pod vodstvom Tita in slovenskih komunistov. Tudi, če so domobranske teorije o neupravičenih povojnih pobojih resnične, to ne spremeni dejstva, da brez slovenskih partizanov Primorska danes ne bi bila v Sloveniji. Vprašanje je še širše. Ali bi danes Slovenija obstajala brez partizanov in komunistov. Mogoče, vendar bi bila zelo majhna. Sicer pa, naj kdo razloži kako lahko nekaj vrneš državi, ki je nikoli do leta 1991 ni bilo in torej ji ne moreš bilo kaj vzeti. Ne vem politično, toda slovnično in realno, je bolj pravilno priključitev, čeprav – poudarjam – to sploh ni relevantno. Relevantno je zakaj je danes Primorska v Sloveniji.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!