fbpx

Škandal za pravno državo: Tožilec Ferlinc, odgovoren za protiustavni pregon obtožencev iz afere Patria, dobil največjo podporo v Državnotožilskem svetu

Andrej Ferlinc (Foto: STA)

V tožilskih vrstah so največ podpore za nove člane Državnotožilskega sveta po informacijah Dela dobili vrhovni državni tožilec iz afere Patria Andrej Ferlinc, ljubljanska višja državna tožilka Tamara Gregorčič, celjska okrožna državna tožilka Simona Kuzman Razgoršek in slovenjgraška okrajna državna tožilka Lucija Helbl. Sposobnejši in bolj kvalificirani kandidati so odpadli ali pa so odstopili še pred izvolitvijo.

Državnotožilski svet ima devet članov, od katerih štiri izvolijo državni tožilci, enega imenuje minister za pravosodje, štiri pa na predlog predsednika republike izvoli Državni zbor. Trenutni sestavi šestletni mandat poteče 12. decembra.

Kot še poroča današnje Delo, je pravosodni minister Goran Klemenčič zdaj tisti, ki v devetčlanski Državnotožilski svet, ki ima ključne pristojnosti za imenovanje v tožilske vrste in varstvo tožilske samostojnosti, imenuje enega izmed vodij okrožnih državnih tožilstev. Minister se za novo ime po njihovih informacijah še ni odločil, zagotovo pa ne bo presenečenje, da bo to oseba, zaslužna za pregon osamosvojiteljev.

Ferlinc nagrajen za Patrio, čeprav je ustavno sodišče vse sodbe raztrgalo
Po informacijah časnika je vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc, v javnosti najbolj znan kot tožilec v zadevi Patria, prepričljivo premagal obe kandidatki za položaj v Državnotožilskem svetu, in sicer vrhovno državno tožilko Barbaro Brezigar, tudi nekdanjo generalno državno tožilko in pravosodno ministrico, in Barbaro Knol Drobnič, članico oddelka vrhovnega tožilstva za civilne in upravne zadeve, poroča STA. Spomnimo, da je nekdanja tožilka Vera Mejak za Ferlinca, ki je bil nekoč njen pripravnik, dejala, da se je izkazal kot nesposoben pravnik in tožilec, a je očitno dovolj dober za vladajočo kasto.

Poslanci so sicer v tem tednu na predlog predsednika republike Boruta Pahorja za nove člane Državnotožilskega sveta izvolil Katjo Filipčič, Milana Birso, Ljubico Kosmovski Fojkar in Igorja Lučovnika. Sposobnejši in bolj kvalificirani kandidati so odpadli ali pa so odstopili še pred izvolitvijo.

C. Š.