fbpx

Škandalozna odločitev odvetniške zbornice: Jankovićev hišni odvetnik z zastopanjem “farmacevtke” in ovadbo kriminalistov, ki sta preiskovala spolno nadlegovanje župana, ni kršil etičnega kodeksa?!

Miha Kozinc (Foto: STA)

Razvpiti odvetnik Mestne občine Ljubljana Miha Kozinc z zastopanjem farmacevtke iz zgodbe o prisluhih ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću ni kršil določb odvetniškega kodeksa, je ocenila etična komisija Odvetniške zbornice Slovenije. Ko je Kozinc prevzel zastopanje farmacevtke, je zoper kriminalista, ki sta vodila postopek proti Jankoviću, vložil ovadbo.

Konec leta 2015 se je Janković znašel v središču pozornosti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki je preverjal sume jemanja podkupnin in zlorabe položaja. V prisluhe so ujeli tudi pogovor Jankovića s farmacevtko, od katere naj bi v zameno za zaposlitev v Lekarni Ljubljana pričakoval spolne usluge. A je marca letos zahteva za sodno preiskavo padla v vodo, po tistem, ko so se sodišča odločila izločiti prisluhe iz dokaznega gradiva. Tožilka je namreč, kot so presodila sodišča, zamudila rok za vložitev zahteve za sodno preiskavo.

Ker pa naj bi po navedbah farmacevtke dva kriminalista NPU poskušala od nje izsiliti izpovedbo za potrebe kazenskega postopka zoper Jankovića, nezakonito vstopila v njeno v stanovanje in jo brez potrebe ter nezakonito odpeljala na zaslišanje na NPU, je Kozinc tedaj prevzel zastopanje ženske in zoper kriminalista vložil ovadbo.

To, da je prevzel zastopanje farmacevtke – ob tem, da že dolga leta opravlja odvetniške storitve za Mestno občino Ljubljana (Mol), je tedaj v javnosti sprožilo komentarje. Takratni državni sekretar Darko Stare se je odločil Odvetniško zbornico Slovenije opozoriti na to in zaprositi za njihovo stališče, ali takšno ravnanje lahko predstavlja konflikt interesov oziroma je v nasprotju z zakonom o odvetništvu ter odvetniškim kodeksom. Zakon o odvetništvu namreč med drugim določa, da je odvetnik dolžen zavrniti zastopanje, če v isti zadevi zastopa nasprotno stranko, če je nasprotno stranko zastopal odvetnik, ki dela v isti odvetniški pisarni, ali je kot zaposleni odvetnik, odvetniški kandidat ali pripravnik delal pri odvetniku, ki je zastopal nasprotno stranko.

Sedaj pa pozor: Kozinc je v leto dni trajajočem postopku na odvetniški zbornici, ki ga je prevzela zbornična komisija za etiko, utemeljeval, da resda zastopa občino, Jankovića pa v nobeni zadevi in občina ter župan nista isto. Nasprotno je Stare poudarjal, da je osumljeni kaznivega dejanja župan Mola in s tem tudi predstavnik in zastopnik občine.

 

Ne gre za etično sporno zadevo, ker gre za vsebinsko drugačne zadeve?!
Komisija za etiko je na koncu pritrdila Kozincu, da s prevzemom zastopanja farmacevtke ni kršil kodeksa odvetniške poklicne etike. “Odvetnik je po pooblastilu stranke vložil kazensko ovadbo zoper dva kriminalista NPU. V postopku, ki je tekel zoper župana Mola Zorana Jankovića, pa odvetnik ni prevzel zastopanja oškodovanke in v tem postopku ni zastopal nikogar,” je zapisala komisija. Kot so zapisali člani etične komisije v mnenju, ki je v anonimizirani obliki objavljeno tudi na spletnih straneh zbornice, so na podlagi pojasnil odvetnika prepričani, da Kozinc zastopa Mol v vsebinsko povsem drugačnih zadevah in s prevzemom zastopanja farmacevtke do zlorabe informacij, ki jih je odvetnik pridobil v okviru zastopanja Mola, kot tudi obratno, ne bi moglo priti, poroča STA.

C. Š.