Škandalozno: Cerarjeva vlada po smešni ceni prodaja protioklepne raketne sisteme, ki so za obrambo Slovenije neprecenljive vrednosti!

Foto: WikiPedia. Slika je simbolična.

Kot je razvidno s povezave, ki jo je Ministrstvo za obrambo RS objavilo na svoji spletni strani, očitno skuša vlada Mira Cerarja prek javnega zbiranja ponudb prodati PO raketne sisteme Fagot (AT-Spigot) in Metis (AT-Saxhorn) z vso pripadajočo opremo. Kot opažajo poznavalci, pri tem ni sporna prodaja 293 raket, ki se jim bržkone počasi izteka rok uporabe, temveč je sporna prodaja raketnih lanserjev, trenažerjev, simulatorjev in druge trpežne ter praktično zelo uporabne vojaške opreme. Očitno gre torej za nov poskus razoroževanja slovenske vojske, s čimer želi nekdo za nameček še mastno zaslužiti – pod javni dokument se je sicer podpisal mag. Željko Kralj, generalni direktor Direktorata za logistiko. Iz dobro obveščenih krogov v slovenski vojski smo izvedeli, da se takšnemu ravnanju slovenske politike čudijo in posmehujejo številni tuji strokovnjaki.

Slovenska javnost je za dejstvo, da se je vlada odločila za novo razprodajo orožja, izvedela pravzaprav na tujih forumih, kjer se zbirajo tudi slovenski ljubitelji in poznavalci vojaške tehnike. Številni rezervisti, vešči taktike protioklepne borbe in uporabe protioklepne raketne tehnike v svetu, se čudijo takšni odločitvi slovenskega obrambnega ministrstva, saj se na vladi očitno želijo znebiti orožja za smešno ceno.

Naj spomnimo. Prodaja se 47 raketnih lanserjev 9P135M (Fagot), 30 lanserjev 9P135M-1 (Fagot), 16 laserjev 9P151 (Metis), vsi se prodajajo po smešni ceni – 200 evrov za kos. Trenežerji se prodajajo po ceni 10 evrov za kos in simulatorji po ceni 25 evrov za kos. Iz obeh verzij lanserja PORS za Fagota, ki se prodajata, se na enak način izstreljuje tudi močnejše in modernejše rakete. V tem primeru se sistem preimenuje v 9M113 Konkurs (AT-5 Sprandel). Torej Slovenija ne prodaja lanserjev Fagot, temveč močnejše tipa Konkurs – in to po ceni 200 EUR!

Gre za trpežno orožje, preizkušeno v bojih v Siriji, Iraku …
Kot so nam pojasnili naši viri, gre za zelo trpežno orožje, ki se je v zadnjem času množično izkazalo v borbah v Siriji, Jemnu in Donbasu. Čeprav dandanes težko prebijejo oklep najmodernejših tankov, pa jih lahko zaustavijo z zadetkom v gosenice. Poleg tega je zelo uspešno v uničevanju drugih oklepnih vozil, vozil, plovil, utrjenih točk in celo žive sile. Ob tem je to orožje mehansko zelo enostavno in vzdržljivo ter ga je zato tudi enostavno vzdrževati. Kot je razvidno s priloženih videoposnetkov na socialnem omrežju YouTube, se zlahka ne poškoduje ob padcu na tla ali pri stiku z vodo. Če ima Slovenija že izoblikovan sistem usposabljanja in urjenja ravnanja s poceni raketami, se torej poraja veliko vprašanje, zakaj se prodaja tip orožja, ki se v praksi na svetovnih bojiščih potrjuje kot zelo učinkovit iz dneva v dan.

Prva in najbolj verjetna možnost za takšno ravnanje odgovornih za prodajo opreme SV je nekompetentnost, nestrokovnost in celo nesposobnost, saj se ob podrobnejšem spremljanju aktualnih trendov v svetu za kaj takšnega verjetno ne bi odločili. V vojaških krogih se špekulira, da je v ozadju že izbran kupec, ki bi po smešni ceni nabavil robo, pri čemer bi nekdo pobral provizijo. Nekateri poznavalci ne izključujejo niti možnosti, da gre za zakulisne politične igrice v navezi z »zavezniki«, da bi se orožje prek posrednikov predalo v roke kateri izmed islamskih terorističnih skupin v Siriji ali celo Kurdom.

Izraelski PO-sistemi ne morejo biti ustrezno nadomestilo
Pričakuje se, da bo vlada razprodajo orožja skušala opravičiti z argumentom, da slovenska vojska takšnih sistemov tako ali tako ne potrebuje, ker da jih je nadomestila z odličnim PO-sistemom Spike. Gre za drage izraelske PO-sisteme, ki so namenjeni za PO-zaščito šestih bataljonov SV, medtem ko so veliko cenejše rakete Fagoti (Konkursi) in Metisi primerni, če ne kar nujni, za oborožitev enot rezerve. Za nameček je konfiguracija slovenskega terena idealna za uporabo takšnih sistemov za določene oblike gverilskega bojevanja proti oklepni tehniki, vozilom, plovilom, letalom in helikopterjem na letališčih ter pri vzletu in pristanku, pa tudi proti utrjenim točkam in živi sili. Prav tako je vredno omembe, da so takšni lanserji ob pravilni konzervaciji in uporabi trajni – v nasprotju z letali ali tanki, ki so za konzerviranje veliko bolj zahtevni in dragi.

Posamezniki zdaj želijo na vsak način doseči, da se ustavi prodaja vsaj 30 najmodernejših lanserjev 9P135M-1(Fagot) in 16 9P151(Metis), nekaj indikatorjev motenj, kontrolnih naprav ter polovice trenažerjev in simulaterjev. Zanimivo je namreč, da se vse skupaj prodaja za manj kot 10.000 evrov, da je realna finančna vrednost vsaj še enkrat višja in da je takšna oborožitev na teritoriju Slovenije nujno potrebna.

Mahnič: Slovenija bi se morala oboroževati, ne pa razoroževati ravno v času zaostrenih varnostnih razmer v regiji
Govorili smo z Žanom Mahničem,  trenutnim predsednikom odbora za obrambo, ki meni, da ministrica za obrambo Andrej Katič slovensko vojsko razorožuje ravno v času zaostrene varnostne situacije in nepredvidljivih razmer v regiji. “Resda so sistemi, ki jih ministrstvo prodaja, stari, vendar so edini, ki jih imamo, zaradi tega je prodaja neupravičena, stvari se prodajajo za smešno nizke cene. Namesto, da bi jih prodali, bi lahko s temi raketami slovenska vojska naredila treninge, naj slovenski vojaki na vajah streljajo s temi raketami in se tako urijo, saj tega v slovenski vojski v tem mandatu primanjkuje,” meni Mahnič, ki se boji, da se ne bi slovensko orožje čez mesece ali leta znašlo na bojiščih islamske države v Siriji in Iraku.

Žan Mahnič.

Po besedah Mahniča sicer slovenska vojska še zdaleč ne dosega obljub, ki jih ji dala zvezi NATO, slovenska vojska je šibkejša kot marsikatera afriška milica. “Žal je orožje, ki ga prodajamo, najnovejše, kar ga imamo. Slovenija bi se morala oboroževati, ne razoroževati, osredotočiti bi se morali predvsem na vzpostavitev prve osrednje bataljonske bojne skupine,” je še povedal poslanec Slovenske demokratske stranke.

Vprašanja v zvezi s sporno razprodajo slovenskega orožja smo naslovili na MORS. Zanimalo nas je, ali se jim zdi prodaja naštetega orožja za takšno ceno pravičena in zakaj. Prav tako nas je zanimalo, v kakšnem stanju je oprema, ki se prodaja. Na odgovore še čakamo.

L. S.

 • KIKI

  In čez nekaj let, bojo ” svinjarijo”, ki jo izvajajo obesili kar dežurnemu krivcu-Janši!

 • AlojzZ

  Upam, da vsi vemo, kaj se dogaja, ko daš roparju popolno oblast.

 • totex39

  Tako svinjarijo, ki si pa ta vlada privošči pa res ni več normalno. To treba takoj ukrepati in zaustaviti v tej že zavoženi državi.

 • antimur

  Na vseh ministrstvih so osebe, ki delujejo izključno v škodo Slovencev in v korist kučanistov. Te barabe nas razorožujejo po istem sistemu, kot Kučan v devedesetih letih.Očitno po prepričanju, če je počel to njihov harambaša, kaj ne bi še oni, v čast in slavo tej barabi.

 • tarantela

  Mogoče bi pa našteli tudi “številne strokovnjake”, ki so proti prodaji.

  • jan

   Samo korumpirana izdajalska baraba lahko zastonj prodaja orožje, ki bi lahko služilo kot rezerva za primer potrebe. Če bi bilo treba, bi morali za rezervni sestav kupovat pa novo, stokrat dražje orožje. Ta prodaja je del strategije uničenja Slovenije.

  • alojz

   Zato ni treba biti strokovnjak. Lanser raket , simulatorji po 10€. Lovski patron je pa 5€. Ti ne kapne, da gre za sabotažo???????

 • črnaovca

  Kje je Mhnić služil vojsko in kaj ve da tako razlaga ali pa je mahnil mimo. Veste kdor je kdaj streljal s protitankovskim orožje dobro ve kolikšna je verjetnost zadetka v gosenice, sploh pri sodobnih hitrih tankih, kajti zankist ne spi temveč se zadetku poskuša izogniti in gosenica je daleč premjahen cilj. Vlada prodaja javno ne pod mizo kot so navajeni desni prijatelji

  • jan

   Črna ovca, 200 EUR za kos se ti zdi primerna cena? Uporabno orožje bodo prodali nad mizo zastonj, pod mizo pa bodo pokasirali provizijo, ki bo kdo ve kolikokrat višja od prodajne cene. V primeru vojne pa bi bilo tudi zastarelo orožje boljše od nikakršnega. Če ti ni jasno, da je to izdaja Slovenije, potem sodiš tudi ti med odpadnike.

   • črnaovca

    Bolj pametno kot zmerjati bibilo treba nadzirati oziroma Parlament bi moral zahtevati da se za izkupiček porabi za nakup kaj novejšega

    • rrrrr

     Modra misel, kot nogometaš, ki daje gole pred TV ekranom

  • goldhorn

   Ti pa nimaš ravno dosti pojma o tej temi.

  • Minovak

   Streljal sem s še slabšim orožjem, sicer na vajah, a, če znaš preceniti situacijo, se da narediti veliko. Od treh strelov sem imel dva zadetka – v gosenice, tako, da je polemika in dvom v orožje odveč. Kaj boš storil, če nimaš drugega…morda vrgel kamen???

 • jan

  Levica se boji Slovencev, zasto jih želi čim prej ne le razorožiti, temveč uničiti, odpraviti, ukiniti. Njihov cilj je uvoz čim večjega števila neslovencev od koderkoli, ki bodo temelj nove države Levakoslavije, v kateri ne bo nacionalne, temveč zgolj ideološka pripadnost. Kdor ne bo levak, bo izdajalec oziroma je že.

 • Ryuk

  Tu se vidi, kateri so zares trgovci z orožjem.

 • Primoz Papez

  Pig face Žanko še puške ne zna držat pol pa nekaj pametuje…

 • althar

  Spet predolg naslov. “Škandalozno: Cerarjeva vlada” bi bilo povsem dovolj. Težko se namreč spomnim kake poteze Cerarjeve vlade v zadnjih treh letih, ki ne bi bila škandalozna.

 • Šobar Davorin

  Tempora mutantur. So bili časi, ko se je vedelo, da določeni sodelavci določenega poštenjaka in domoljuba praznijo skladišča in orožje, kar ga je še ostalo od menda Kučanove predaje tega orožja JLA in ga zasoljeno prodajajo na ostanek Balkana. Pa tudi Richard Schneider piše v knjižici z naslovom “Kraj zločina: Hypo Alpe Adria” na strani 81 natančno naslednje: “…Podkupnina je znašala 250.000 US$ na ladjo. Ta denar je bil namenjen obrambnemu ministru, Janezu Janši…” In imel je v tem domoljubnem poslu tudi konkurente. Piše v slovenskih orožarskih knjigah.

 • centurion
 • Morala

  Boljše, da bi dali kar zastonj!! Za kupce pa bodo uporabne? Ne ga srati no…To bi lahko imeli za rezervo ali za urjenje! Politika nas bo vojaško slekla do golega!! In točno vemo kam nas to pelje!

 • RATATA

  Največ sem jim ponudil za te raketne sisteme, pa se je moja ponudba že dvakrat izgubila. Prekleta banda komunajzerska.

 • Vojteh Dovč

  kdo jih je kupil po neprecenljivi vrednosti,da so neprecenljive zelo dvomi

 • centurion

  V Murglah bi se te rakete lahko koristno uporabile.
  Dober trening in veselje Slovencev in domoljubov
  ter lep, popoln dan bi bil.

  • RATATA

   Ratata bi bila melodija prava!

 • Igor Kavalar

  Katerim verskim fanatikom iz BV oz. revolucionarji po Afriki bo tokrat vlada prodala orožje?

 • valentin

  Proti migrantom se s raketnimi sistemi ne moremo boriti, sicer pa je tovrstna oprema, ki jo ne nameravamo uporabiti neuporabna, torej balast. Z mafijo v business z orožjem pa se ne gre vtikati !

  • hle

   To orožje bo v končni fazi pristalo v rokah sekačev glav in bo na naše dvorišče prignalo nove begunce vse to pa je v interesu ve se koga in od tam tudi komanda za prodajo a res kdo misli da so se naši klovni samostojno odločili za to in prav nič drugače ne bi bilo če bi vlado vodil JJ edino tukaj bi to označili za genialno potezo

 • dr Janez Sveti

  Dam 250,00€/kos!!

  DR Janez Sveti Genij

 • Nata

  Saj ga tile, ki prodajajo, ne bodo rabili, no ! Jo bodo prej pobrisali na varno. . . . . k svojim poštnim nabiralnikom !

 • Namen razorožiti Slovenijo, ker je to načrt ne samo jugovičev v Sloveniji, pač pa predvsem, ilu min atov, ki imajo veliko željo uničiti enega od normalnih narodov v teh pokvarjenem svetu. Njihovi brati po kazarski krvi so mimogrede prav Hrvati.

 • Olga

  Gre za veleizdajo Slovenije! S Kučanom morajo pred sodišče vsi, ki Slovenijo z razoroževanjem in zanemarjanjem vojske, ogrožajo!
  Vsi na volitve! Volimo desnico! Zavarujemo Slovenijo in njene državljane!

  • Primoz Papez

   Olga vstreli s tem raketometim pa boš videla ali bo ubilo tebe ali sovražnika .
   Rok uporabe je pretekel naj pa Janša uvozi orožje iz juge saj to zna…

   • hle

    Sen gledal posnetek zavzetega oporišča islamske države ko so kazali skladišče municije so bile tam škatle z topovskim strelivom na katerih je pisalo pomoč ZDA vojski Jugoslavije leto mislim da 1952 tako da je ta roba za tiste doli praktično nova se pa raje vprašajmo kako za vraga je sploh prišla tja dol

 • odzunaj

  Ne samo pravosodje, vlado in državne inštitucije je potrebno očistiti vseh, potrjeno kvazi “strokovnjakov”, ne glede na vse znanstvene tituje pred imenom !

 • Minovak

  Levaki po vsem svetu, vključno z Rusi in seveda naši, so vedno podpirali terorizem, vojne in družbene kraje, tako, da jih upravičeno štejemo med teroriste in pričakovati je, da se bo s tem orožjem zgodilo isto, kot ga je murgeljc prodal hrvatom (in okrivil Janšo), kar je bilo tudi dokazano, ker je za orožje vedel prej kot JJ. Treba je nujno preveriti, kdo bo imel prste zraven in ga spremljati, da vidimo vsi, kateri od teh lopovov bo pokasiral NAŠ DENAR.

  • samsara

   Pri nas se je to odražalo med drugim z ustaovitvijo in vodenjem zličinske in teroristične organizacija UDBA/SDV, kateri je na zvezni ravni predsedoval tudi tov. Silvo Gorenc, na republišli pa tov. Janez Zemljarič (kučanov in Cerarjev sosed) znani in vplivni lobist, kot ga mediji dandanes opisujejo, čeprav ni registriran kot lobist.

   Tej zločinski in teroristični organizaciji pa so bili avtomatsko nadrejein najvišji komunistični funkcionarji, med kaetrimi je seveda izstopal in še vedno izstopa tov. milan kučan. To vemo, a se mi zdi primerno ponavljati.
   Udbokomunistična teroristična banda.

  • Hun

   Mimovak

 • RealRevolution

  “Bravo” veleizdajalci.
  Cas je ze,da to unicevalno politiko po katastrofalnih 10 letih vrzemo na odpad.

 • tohuvabohu
 • Olga

  Ropajo državo! Ermanova ima menda pohištvo iz Valvazorjeve sobe (Murgle press – v zvezi z Medijskimi Tplicami)?! Rdeči baroni z zdravo atmosfero! Sramota!

  • slaipowi

   Kuš pa spat. Pa ne pozabit protezo dat iz ust. Se lahk zadaviš

 • Dostmamrecesije

  Itak bo kriv Janša. Kdaj pa ste videli, da bi levičar priznal krivdo??? NIKOLI!

 • plamen100

  Prokleti rdeči izdajalci, popolnoma so uničili vojsko, tako da sedaj pomeni le strošek za državo v bistvu pa od nje kot takšne ki masira v zasitih skornjih in strganih uniformah pa je res najbolje da se razpusti, kaj pa nam bo ta revščina brez cunj in z orožjem iz 80tih let. A je Kacin odgovarjal za nakup izraelaskih topov ki so popolnoma neuporabni? Prenova tankov T62 z aktivnim oklepom je enako bila zgrešena pa čeprav so milione vlozili v ta projekt sedaj pa jih nihče noče, se zastonj ne. Enako je z belgijskimi plastičnimi puskami, vsakomur je jasno da se vojsko opremlja s preizkusenimi sredstvi, te naše barabe pa kupujejo glede na provizijo ki jim pade v žep. Ko pride čas bo treba za vse te mahinacije položiti račune!

  • lili pili

   T 54 je bil tank ne 62.

   • plamen100

    Misliš T55 ker nisem bil čisto siguren ker že T62 je drvarnica, T55 je pa sploh, se ročno se celo polni top, oklep navaden kot leta 45 in v tako starudijo so kvazi strokovnjski vlagali takšna sredstva namesto da bi obnovili in kupili najboljše protioklepno orožje. Tu gre za cisto nenamensko metanje denarja stran podobno kot NKB Maribor, kamor je rdeča klika vložila skoraj milijardo eur prodali pa so jo za 200 milijonov.

 • Vrhovni sodnik

  Lepo začnimo denar zbirat in sami odkupimo lanserje, kmalu nam bodo prav prišli.

 • luckyss

  Ja, tu bi rabili JJa….on zna prodati orožje po realni ceni…je pa škoda, da država takrat ni imela nič od tega..

  • učko

   JaJo ima še vedno vse skopirane papirje od prodaje !!! Razen za tisto orožje, ki je bilo prodano na črno !!!!

  • Hun

   zrihta po nabavni..cak da pride na ablast ..bomo oborožen k Izrael

 • lili pili

  To je orozje, ki smo ga podedovali od JNA.
  Se pa sprasujem proti komu bi ga pa uporabili, nase sosede so vse v NATu, sqj nas menda ne bodo napadle, a se bomo z tem orozje borili proti drugace mislecim doma, a bomo sli z tem starim orozjem nad Ruse…..

  Lahko da ga prodajamo na zahtevo amerike, da bomo potem kupili njihove moderne in seveda mnogo drazje orozje, tega starega pa bomo preko ameriskih posrednikov prodali na vojna obmocja, kjer se pobijajo.

  Svetoval bi, da se orozje unici.

 • Sam če to prodajajo jim je pa dnarja zmankal v stranki SMC?
  Verjetno so tud kej stanovanj prodal ki so v državni lasti?
  Naslednja vlada, ki pride mora dati kaj na lastno proizvodnjo. Država mora imeti samooskrbo z orožjem.
  Ta vlada mislim, da nas bo totalno razprodala, a se jih res ne da ustavi?

  • mannuro

   Seveda se da. Tri rakete in lanserji, ki jih prodajajo in jih elegantno pošlješ na “luno”! Kar pa ostane, se pa userje.

 • Danda

  Kar naj prodajo,kaj nam bo….Mi imamo veliko močnejše orožje:podtaknemo vsakemu našemu sovražniku “gospodarstvenike tipa Bavčar,Zidar….Od znotraj jih uničijo za šalo:-) Jebi ti rakete:-)

 • Kosobrin

  Kdo bo nas napadel?

  • Hun

   bratje hrvatje

 • Hribouc

  Komunist je al norc, baraba, tat, psihopat ali pa idiot in če to ne, pa vsaj zgleda kot normalen, je pa zahrbten, žleht ku kurba in zvit kot kača klopotača in ga zabrišeš ven na glavna vrata, ti pezde pezdetasto prikolovrati na zadnje okno težit nazaj!
  Kar delajo tile zadnja leta, je pa daleč čez rob, kurbe pohotne-ma nimajo pameti za eno giorčično zrno!

 • Resnicoljub

  Na prodajo orožja se pa spoznate, ane?
  Izkušnje, ali?

 • Hun

  tole še za točo preganat ni več dobr

 • jan

  In zdaj, ko ste napisali članek o tem, kaj sledi? bostre zadevo raziskovali naprej in nas vsak dan sproti obveščali, kaj je novega na stvari? Ali boste v maniri levaških glasil napisali enkrat, potem pa na zadevo pozabili. Mediji niso uradni list, kjer se stvar samo enkrat priobči. Bili naj bi psi čuvaji česarkoli že.

 • Janez

  TAKOJ !
  PROTI-AKCIJA – MEDIJSKO.
  PRITISKI SDS NA TISTO “ŽAL” MINISTRICO – NI GOVORA O PRODAJI ! L.r. J. KOMENDA
  P.S.
  MINISTRICA NAJ KAR PISKRE IZ SVOJE KUHINJE PRODAJA. OROŽJE JE PA DRŽAVNO.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!