fbpx

Škandalozno: Cerarjeva vlada po smešni ceni prodaja protioklepne raketne sisteme, ki so za obrambo Slovenije neprecenljive vrednosti!

Foto: WikiPedia. Slika je simbolična.

Kot je razvidno s povezave, ki jo je Ministrstvo za obrambo RS objavilo na svoji spletni strani, očitno skuša vlada Mira Cerarja prek javnega zbiranja ponudb prodati PO raketne sisteme Fagot (AT-Spigot) in Metis (AT-Saxhorn) z vso pripadajočo opremo. Kot opažajo poznavalci, pri tem ni sporna prodaja 293 raket, ki se jim bržkone počasi izteka rok uporabe, temveč je sporna prodaja raketnih lanserjev, trenažerjev, simulatorjev in druge trpežne ter praktično zelo uporabne vojaške opreme. Očitno gre torej za nov poskus razoroževanja slovenske vojske, s čimer želi nekdo za nameček še mastno zaslužiti – pod javni dokument se je sicer podpisal mag. Željko Kralj, generalni direktor Direktorata za logistiko. Iz dobro obveščenih krogov v slovenski vojski smo izvedeli, da se takšnemu ravnanju slovenske politike čudijo in posmehujejo številni tuji strokovnjaki.

Slovenska javnost je za dejstvo, da se je vlada odločila za novo razprodajo orožja, izvedela pravzaprav na tujih forumih, kjer se zbirajo tudi slovenski ljubitelji in poznavalci vojaške tehnike. Številni rezervisti, vešči taktike protioklepne borbe in uporabe protioklepne raketne tehnike v svetu, se čudijo takšni odločitvi slovenskega obrambnega ministrstva, saj se na vladi očitno želijo znebiti orožja za smešno ceno.

Naj spomnimo. Prodaja se 47 raketnih lanserjev 9P135M (Fagot), 30 lanserjev 9P135M-1 (Fagot), 16 laserjev 9P151 (Metis), vsi se prodajajo po smešni ceni – 200 evrov za kos. Trenežerji se prodajajo po ceni 10 evrov za kos in simulatorji po ceni 25 evrov za kos. Iz obeh verzij lanserja PORS za Fagota, ki se prodajata, se na enak način izstreljuje tudi močnejše in modernejše rakete. V tem primeru se sistem preimenuje v 9M113 Konkurs (AT-5 Sprandel). Torej Slovenija ne prodaja lanserjev Fagot, temveč močnejše tipa Konkurs – in to po ceni 200 EUR!

Gre za trpežno orožje, preizkušeno v bojih v Siriji, Iraku …
Kot so nam pojasnili naši viri, gre za zelo trpežno orožje, ki se je v zadnjem času množično izkazalo v borbah v Siriji, Jemnu in Donbasu. Čeprav dandanes težko prebijejo oklep najmodernejših tankov, pa jih lahko zaustavijo z zadetkom v gosenice. Poleg tega je zelo uspešno v uničevanju drugih oklepnih vozil, vozil, plovil, utrjenih točk in celo žive sile. Ob tem je to orožje mehansko zelo enostavno in vzdržljivo ter ga je zato tudi enostavno vzdrževati. Kot je razvidno s priloženih videoposnetkov na socialnem omrežju YouTube, se zlahka ne poškoduje ob padcu na tla ali pri stiku z vodo. Če ima Slovenija že izoblikovan sistem usposabljanja in urjenja ravnanja s poceni raketami, se torej poraja veliko vprašanje, zakaj se prodaja tip orožja, ki se v praksi na svetovnih bojiščih potrjuje kot zelo učinkovit iz dneva v dan.

Prva in najbolj verjetna možnost za takšno ravnanje odgovornih za prodajo opreme SV je nekompetentnost, nestrokovnost in celo nesposobnost, saj se ob podrobnejšem spremljanju aktualnih trendov v svetu za kaj takšnega verjetno ne bi odločili. V vojaških krogih se špekulira, da je v ozadju že izbran kupec, ki bi po smešni ceni nabavil robo, pri čemer bi nekdo pobral provizijo. Nekateri poznavalci ne izključujejo niti možnosti, da gre za zakulisne politične igrice v navezi z »zavezniki«, da bi se orožje prek posrednikov predalo v roke kateri izmed islamskih terorističnih skupin v Siriji ali celo Kurdom.

Izraelski PO-sistemi ne morejo biti ustrezno nadomestilo
Pričakuje se, da bo vlada razprodajo orožja skušala opravičiti z argumentom, da slovenska vojska takšnih sistemov tako ali tako ne potrebuje, ker da jih je nadomestila z odličnim PO-sistemom Spike. Gre za drage izraelske PO-sisteme, ki so namenjeni za PO-zaščito šestih bataljonov SV, medtem ko so veliko cenejše rakete Fagoti (Konkursi) in Metisi primerni, če ne kar nujni, za oborožitev enot rezerve. Za nameček je konfiguracija slovenskega terena idealna za uporabo takšnih sistemov za določene oblike gverilskega bojevanja proti oklepni tehniki, vozilom, plovilom, letalom in helikopterjem na letališčih ter pri vzletu in pristanku, pa tudi proti utrjenim točkam in živi sili. Prav tako je vredno omembe, da so takšni lanserji ob pravilni konzervaciji in uporabi trajni – v nasprotju z letali ali tanki, ki so za konzerviranje veliko bolj zahtevni in dragi.

Posamezniki zdaj želijo na vsak način doseči, da se ustavi prodaja vsaj 30 najmodernejših lanserjev 9P135M-1(Fagot) in 16 9P151(Metis), nekaj indikatorjev motenj, kontrolnih naprav ter polovice trenažerjev in simulaterjev. Zanimivo je namreč, da se vse skupaj prodaja za manj kot 10.000 evrov, da je realna finančna vrednost vsaj še enkrat višja in da je takšna oborožitev na teritoriju Slovenije nujno potrebna.

Mahnič: Slovenija bi se morala oboroževati, ne pa razoroževati ravno v času zaostrenih varnostnih razmer v regiji
Govorili smo z Žanom Mahničem,  trenutnim predsednikom odbora za obrambo, ki meni, da ministrica za obrambo Andrej Katič slovensko vojsko razorožuje ravno v času zaostrene varnostne situacije in nepredvidljivih razmer v regiji. “Resda so sistemi, ki jih ministrstvo prodaja, stari, vendar so edini, ki jih imamo, zaradi tega je prodaja neupravičena, stvari se prodajajo za smešno nizke cene. Namesto, da bi jih prodali, bi lahko s temi raketami slovenska vojska naredila treninge, naj slovenski vojaki na vajah streljajo s temi raketami in se tako urijo, saj tega v slovenski vojski v tem mandatu primanjkuje,” meni Mahnič, ki se boji, da se ne bi slovensko orožje čez mesece ali leta znašlo na bojiščih islamske države v Siriji in Iraku.

Žan Mahnič.

Po besedah Mahniča sicer slovenska vojska še zdaleč ne dosega obljub, ki jih ji dala zvezi NATO, slovenska vojska je šibkejša kot marsikatera afriška milica. “Žal je orožje, ki ga prodajamo, najnovejše, kar ga imamo. Slovenija bi se morala oboroževati, ne razoroževati, osredotočiti bi se morali predvsem na vzpostavitev prve osrednje bataljonske bojne skupine,” je še povedal poslanec Slovenske demokratske stranke.

Vprašanja v zvezi s sporno razprodajo slovenskega orožja smo naslovili na MORS. Zanimalo nas je, ali se jim zdi prodaja naštetega orožja za takšno ceno pravičena in zakaj. Prav tako nas je zanimalo, v kakšnem stanju je oprema, ki se prodaja. Na odgovore še čakamo.

L. S.