fbpx

Škandalozno: Jim ni do resnice in dejstev? Predsedujoča v razpravi o Sloveniji cenzurirala predvajanje posnetka, ki razgalja številne laži!

Janez Janša

Ni nobena skrivnost, da imamo v Sloveniji probleme z vladavino prava in tudi z svobodo medijev, seveda pa na te probleme gledamo različno,” je pojasnil predsednik vlade Janez Janša. Prepričan je, da tisti, ki največ govorijo o svobodi medijev, to tudi tudi najbolj kršijo. To se je pokazalo tudi v sami razpravi, saj predsedujoča Sophie in’t Veld ni dovolila predvajanja posnetka o medijski sceni v Sloveniji, zaradi česar Janša v debati ni želel več sodelovati. “Vse je bilo pravočasno dogovorjeno, pripravljeno, prevedeno in posredovano. Gre enostavno za cenzuro na organu, ki bi moral zagovarjati svobodo medijev. Žalosten pravi obraz #EPJustice,” pa je po razpravi dogajanje komentiral premier Janša.

“Tisto kar je objektivno merilo, so pač dejstva,” v nadaljevanju pojasnjuje in pozdravlja, da se je ta razprava odprla in upa, da to ni zadnja takšna razprava, glede na to, da gre za kompleksen problem. “Kot predstavniki vlade smo pripravljeni sodelovati kadarkoli, samo da bo čas. Upamo tudi, da bo epidemija čimprej končana in bomo o tem lahko razpravljali neposredno.” Prepričan je, da so razprave na daljavo težavne in upa na čimprejšnjo osebno razpravo in da bo časa za nastop in pojasnilo dovolj in pri tem ne bo cenzure. “Obžalujem, da smo dobili v zadnjih urah nekaj opozoril v tem smislu, da morate vi osebno odobriti, kaj bomo mi tukaj pokazali kot video,” je bil kritičen in še poudari, da se mu to ne zdi prispevek k svobodi spoštovanja medijev.

Predsednik vlade je spregovoril pred Evropskim parlamentom (Foto: EU Parliament)

Za razliko od prejšnjih vlad Janša poudarja, da ne želijo ničesar skrivati in so se pripravljeni pogovarjati o čemerkoli. Kdorkoli misli, da je to problem z vladavino prava ali svobodo medijev v Sloveniji, si sami želijo, da imajo možnost in dovolj časa, da predstavijo tudi drugo plat. “In seveda vabimo vse, ki mislijo, da je karkoli narobe in marsikaj je narobe, da pridejo v Slovenijo in se neposredno seznanijo s situacijo,” je pozval evropske poslance. Prepričan je, da potrebujejo v Sloveniji kakšen teden bivanja, dobrega prevajalca, s katerim bi spremljali medije in politično dogajanje.

Posnetka niso želeli predvajati
“Vsakemu laiku bo potem jasno, kaj se v Sloveniji dogaja in, da je slika precej drugačna od te, ki je bila skušana prikazana s strani nekaterih predlagateljev,” je še v nadaljevanju pojasnil. Zaveda se, da vsa ta razprava, ki poteka v okviru Evropskega parlamenta, je posvečena notranjepolitični situaciji v Sloveniji in dvomi o tem, da koga v tujini to sploh zanima. “Želimo si, da se stvari objektivno presojajo in seveda vsaka institucija spoštuje svoje pristojnosti.” V nadaljevanju je še poslancem posredoval video, ki dejansko priča o napadov na novinarje in poskusa umora novinarja v preteklosti. “Žal pa tisti, ki imajo polna usta o svobodi medijev, takšnih problemov, kot so imeli novinarji, ki so bili pretepeni skoraj do smrti, nimajo,” je pojasnil.

Zaradi predvajanja videa je prišlo do soočanja med predsedujočo Sophio in ‘t Veld in predsednikom vlade. In’ t Veldova je poudarila, da ne morejo predvajati posnetka o medijski svobodi v Sloveniji, ki jim ga je posredoval, medtem ko je premier Janša trdil, da so posnetek poslali že tri ure pred razpravo in so imeli povsem dovolj časa za pripravo ter predvajanje. Poleg tega je predsednik vlade dejal, da mu je bilo sporočeno, da ga mora predsedujoča sama osebno odobriti, kar je poslanka zanikala in zatrdila, da video posnetek ne bo cenzuriran in bo na voljo ob koncu seje ter omenila, da ima Evropski parlament tehnične težave. Predsednik vlade je izpostavil, da so mu tehniki zagotovili, da je vse v redu in da je komunikacija glede posnetka pred razpravo potekala drugače (kar lahko dokažejo) in da meni, da predsedujoča zaradi vsebine ne želi predvajati tega posnetka. Predsedujoča In ‘t Veldova in poslanka Barley sta omenili, da predvajanje videa med sejo ni normalna in pozvali Janšo, da sam govori. Premier se je odzval, da je bil video narejen z namenom spoštovanja časovnega okvira seje. Predlagal je, da se seja zaključi in nadaljuje, ko bo EP posnetek lahko predvajal.

Sara Rančigaj