fbpx

Škandalozno! Kam smo prišli, ko nacionalna televizija RTV in komercialna POP TV odkrito grozita s smrtjo?

Vsi, ki ste v ponedeljek spremljali soočenje politikov z znanimi gospodarstveniki, ste lahko med soočenjem prebirali nekatere izbrane tvite s strani POP TV na temo soočenj. Nič ne bi bilo spornega, če se ne bi med tviti pojavila tudi grožnja s smrtjo članom stranke SDS. Človek se ob tem upravičeno vpraša, kako je mogoče, da so si na POP TV dovolili takšno obliko spodbujanja sovraštva in nestrpnosti? Bo za to kdo odgovarjal? Na odgovore komercialne televizije še čakamo. Sicer pa smo prve grožnje s smrtjo določeni politični opciji videli pred dvema letoma, in sicer na seji programskega sveta RTV Slovenija na transparentu, s katerim so pozivali k smrti Janeza Janše z napisom “Smrt janšizmu, svoboda narodu”. To so tisti novinarji, ki se imenujejo za slovenske “watchdoge” in naj bi domnevno bdeli nad politiko, vendar pa svojo dolžnost zlorabljajo samo, ko gre za boj proti desnici. 

Sicer so se na na komercialni POP TV v torkovih večernih poročilih močno zavzeli za promocijo shoda proti sovraštvu, na katerega vabijo vse, ki so so proti sovražnemu govoru, v resnici pa ga podpihujejo. “Civilna družba”, ki jo financirajo slovenski davkoplačevalci, v četrtek na Trgu Republike namreč pripravlja shod proti sovraštvu, ki je v resnici politično in sovražno motiviran proti desnici, saj sovražnega govora na levici nikakor ne priznavajo. Kot primera sovražnega govora so prikazali plakata SDS in SLS, ki dokazujeta, da vzdrževanje migrantov veliko stane in se financira z denarjem slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev. Glede na to, da je računsko sodišče RS natančno izračunalo, da mesečni stroški za prosilca za azil znašajo vsaj 1.963 evrov, se človek vpraša, kako je lahko sovražno navajati resnične podatke, ni pa sovražno objavljati groženj s smrtjo?

Kako so na POP TV našli tvit?
Če morda kdo glede spornega tvita “Smrt SDS-u!” misli, da je šlo za naključno izbiro tvita, se še kako moti, v navadi namreč je, da POP TV in urednik oddaje skrbno izbereta tvite, ki se vrtijo v tako imenovani “pasici”, za izbor tvitov pa je ponavadi zadolžena posebna oseba, ki pregleduje tvite z določenim “hashtagom” in jih prekopira v poseben program, da so nato ti vidni tudi na televiziji. Način tako ni nič drugačen v času volitev, kot je recimo v času resničnostnih šovov. Spomnimo se samo na zadnji Big Brother Slovenija, kjer so prav tako med nedeljsko oddajo vrteli izbrane, najbolj udarne tvite. “Smrt SDS-u!” torej v soočenje Volitve 2018 ni prišel po naključju, ampak po skrbnem izboru odgovorne osebe.

Pri konkretnem primeru pa je najbolj zanimivo to, da so objavili tvit uporabniškega računa, ki je brez sledilcev, poleg tega pa pri zapisu tvita ni bilo zapisanega hashtaga #soočenje2018, zato se človek vpraša, kako je mogoče, da je tvit POP TV našel tako hitro in ga kljub sovražni vsebini celo objavil? Vprašanje glede tega, kdo konkretno je odgovoren za objavo tvita, smo že naslovili na POP TV, in ga bomo objavili takoj, ko ga prejmemo.

Ustava prepoveduje vsako spodbujanje sovraštva
V skladu s 63. členom ustave je prepovedano spodbujanje k neenakopravnosti in nestrpnosti ter spodbujanje k nasilju in vojni: “Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. Protiustavno je vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni.” Grožnja s smrtjo je vsekakor v nasprotju z omenjenim členom in prikazuje grobo obliko sovražnega govora, zato se človek vpraša, kako je mogoče, da si medij, kot je POP TV, kaj takega sploh dovoli? Pred zakonom so nam namreč vsem zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino (14. člen Ustave RS). Torej, kaj tukaj ni jasno, POP TV?

H. M.