fbpx

Zadrogirano elito podpira Gibanje Svoboda

Nika Kovač na obisku pri Urški Klakočar Zupančič (foto: družbena omrežja)

Po tem, ko je na prvem sestanku z nevladnimi organizacijami Golobova vlada pozabila povabiti Inštitut 8. marec, je njegova predstavnica Nika Kovač izrazila globoko užaljenost in dejala, da upa, da se to v prihodnosti ne bo dogajalo, saj bi se rada vtaknila prav v vsako zadevo. Premier in predsednica DZ sta očitno njeno “svarilo” vzela zelo resno, saj se zdi, da ima neizvoljena predstavnica elite s svojimi ekstremisti vlado kar na poziv.

Javno sprašujem, kdo pri nas vodi vlado: Nika Kovač ali Robert Golob? Ker to je pa že malo preveč,je zapisal uporabnik na Twitterju, ki je vprašal točno to, kar se sprašujejo mnogi. Njegovo vprašanje se nanaša na stalno pojavljanje predstavnice elite Nike Kovač z vlado. En dan s premierjem Robertom Golobom, naslednji dan pa že s predsednico državnega zbora. Od kdaj se lahko neizvoljeni predstavniki kar tako pojavljajo v družbi vlade in se tako “aktivno vpletajo” v vladne zadeve? Je to neka nova praksa?

Po tem, ko je na prvem sestanku vlade z NVO Robert Golob pozabil povabiti Niko Kovač, te “napake” ni storil naslednjič. Nika Kovač je bila takrat izredno užaljena nad dejstvom, da so bili izpuščeni iz vseh pogovorov o protidraginjskih ukrepih, prav tako niso bili seznanjeni z zdravstveno reformo. “Upamo, da to ne nakazuje trenda za naprej,” je takrat poudarila Nika Kovač za medije. Kovačeva je izrazila željo po aktivnem sodelovanju in razpravljanju o zavezah iz koalicijske pogodbe. Njeno užaljenost in želje pa je vlada očitno vzela zelo resno, saj se zadnje čase zdi, da je Kovačeva častna gostja v parlamentu in državnem zboru, čemur doslej še nismo bili priča. Namreč da bi se neizvoljeni predstavniki kar tako sprehajali in družili po vladnih ustanovah.

Nika Kovač na obisku pri Robertu Golobu. Očitno je to nova praksa. (Foto: Facebook)

Pa vendar Nika Kovač ni kar “vsak”, je namreč privilegirana predstavnica elite, zanjo pa obstajajo drugačna pravila. “Danes sem bila na obisku pri predsedniku vlade dr. Robertu Golobu. Govorila sva o prihajajoči jeseni, kampanjah, kritičnosti in spreminjanju zakonov. Bila sva iskrena in direktna,” je zapisala ob obisku premierja na Facebooku in dodala, da je “nova oblast ne ogroža“. Smešno, glede na odzivnost vlade in povabila bi lahko bilo kvečjemu obratno, saj je nekaj dni kasneje že dobila povabilo predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, kar je tudi veselo delila na Facebooku.

Klakočarjeva, ki navdušenosti nad Inštitutom 8. marec nikakor ni mogla skriti, je po srečanju z njegovo direktorico napovedala skupne aktivnosti predvsem na področju diskriminacije in vzpostavljanju enakosti spolov v družbi. Njeno vidno navdušenje je bilo tako izrazito, da so ga delili celo na družbenem omrežju TikTok, kjer ob koncu videa uporabnik tudi posmehljivo upodobi večkratno ponavljanje besedne zveze “8. marec, 8. marec, 8. marec, ali lahko sploh živiš brez 8. marca?!”.

@darthmaul566

♬ original sound – darthmaul566

Ob tem se je Klakočar Zupančič zahvalila Inštitutu in njegovim prostovoljcem za aktivnosti na področju enakosti, nediskriminacije in politične ter družbene participacije. Po mnenju predsednice državnega zbora je to zelo pomemben prispevek za pravičnejšo in enakopravnejšo družbo, pa vendar se ob trenutni aferi o domnevnih spolnih predatorjih med kulturniki poraja vprašanje, ali se Kovačeva bori za pravičnejšo družbo tudi, ko ji ni to v lastnem političnem interesu. Poleg tega, da je naštela mnogo tega, zaradi česar se ji zdi vloga 8. marca pomembna, pa je izpustila dejstvo, da jezična aktivistka spodbuja k jemanju drog, kar je zagotovo novo dno Inštituta 8. marec. Spomnimo tudi, da je Nika Kovač in njen inštitut vsakodnevno v osrednjih medijih, pri čemer ne povedo, da je organizacija le podaljšek leve politike, ki hkrati promovira jemanje prepovedanih drog. Kako kvarno to vpliva na razvoj otrok, ki morda v Niki Kovač vidijo svojo vzornico, ni treba posebej poudarjati.

Tanja Brkić