fbpx

Škandalozno omejevanje verske svobode: Jankovićev zavod prepoveduje sveto mašo za pokojne domobrance

Foto: STA

“Danes sem prejel šokanten dopis z nezaslišano kršitvijo verske svobode, posegom v pravico do govora in dokaz, da revolucionarno pravo očitno še vedno velja: javni zavod Ljubljanski grad prepoveduje sveto mašo za pokojne domobrance. To presega vse meje!” je preko Twitterja sporočil Peter Sušnik.

“V nedeljo, 7. novembra, ob 11h vabljeni na ljubljanski grad, kapela Sv. Jurija: sveto mašo za pokojne domobrance, pokopane na oskrunjenem vojaškem pokopališču na Orlovem vrhu, bo daroval župnik, p. Silvo Šinkovec, nagovoril nas bo Jurij Emeršič. Po maši bo blagoslov pokopališča,” je prvega novembra svoje vabilo objavila Nova slovenska zaveza.

Očitno pa dogodka ne bo, saj si zavod Ljubljanski grad versko svobodo predstavlja po svoje in določa, za koga se lahko daruje maša in za koga ne. Iz zavoda so namreč sporočili, da so iz medijev izvedeli, da gre v tem primeru za spominsko slovesnost za pokojne domobrance, kar naj bi bila politična in ne verska manifestacija, zato smatrajo, da grajska kapela ni primeren kraj za takšen dogodek.

Gre za omejevanje verske svobode
“Danes sem prejel šokanten dopis z nezaslišano kršitvijo verske svobode, posegom v pravico do govora in dokaz, da revolucionarno pravo očitno še vedno velja: javni zavod Ljubljanski grad prepoveduje sveto mašo za pokojne domobrance. To presega vse meje!”
je sporočil Peter Sušnik. Dopis, ki ga je prejel, objavljamo v celoti:

Image

Tudi po smrti jim ne pustijo miru
Orlov vrh sicer že dlje časa predstavlja točko spora med vladno komisijo za ureditev vprašanj prikritih grobišč ter Mestno občino Ljubljana. Njeno vodstvo namreč ne dovoli ureditve omenjenega pokopališča, ki je bilo po končani drugi svetovni vojni oskrunjeno. Tam se sicer še vedno nahajajo posmrtni ostanki domobrancev, ki so umrli med leti 1943 in 1945, vendar pa je komunistična oblast hotela uničiti predvsem simbolni pomen pokopališča. Nekatere posmrtne ostanke so odpeljali, vendar ne vseh. Ocenjujejo, da je na tem mestu pokopanih približno 150 domobrancev.

Jankovićeva oblast to barbarsko početje nadaljuje, saj se na omenjenem območju še naprej pojavljajo posamezna obeležja, ki pa jih ljubljanska mestna oblasti sproti odstranjuje. Z drugimi besedami: križe dobesedno meče v smeti, medtem ko se sedaj na območju omenjenega pokopališča nahaja pasji poligon in piknik prostor. Sedaj pa ljubljanske mestne oblasti čisto po komunistično preprečujejo še izvedbo maše, kar se menda ni zgodilo prvič.

Peter Truden