fbpx

Leve vlade prodale številna podjetja skladu York, trenutna vlada s prodajami ameriških skladov Madžarom nima nič!

Foto: DZS, Sava, Mladina, Terme Čatež, Istrabenz

Sklad York je zaseben luksemburški sklad, ki je leta 2016 odkupil 27 milijonov terjatev podjetja Sava, s čimer je postal njen lastnik v višini 42 odstotkov. Omenjeni sklad je kasneje tudi odkupil lastništvo v Mladini, Istrabenzu, DZS, Delu Prodaja in Termah Čatež. Potem ko mu šest let ni uspelo, je sedaj prodal svoj delež v podjetju Sava madžarskemu skladu Diofa Asset. Kot je poudaril minister za gospodarstvo, sklad York ni državni sklad, temveč zasebni in vlada pri teh transakcijah ni imela nobene vloge. “Zato je tudi absolutno suveren v svojih poslovnih odločitvah,” je dejal. 

Po potrjeni prisilni poravnavi Save leta 2016 sta največja lastnika družbe po konverziji terjatev s 45-odstotnim deležem postala Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad) ter luksemburški sklad York, ki ima slabih 42 odstotkov. SDH in Kad sta skupaj v lastništvo pretopila 29 milijonov evrov terjatev, York pa 27. Kot je znano, sta SDH in Kad od DUTB po sklepu vlade za slabih 70 milijonov evrov odkupila za 122 milijonov evrov terjatev do Save. York pa je terjatve odkupoval od nekaterih drugih upnikov.

V javnosti je odjeknila novica, da je najverjetnejši kupec okoli 43-odstotnega deleža družbe Sava, ki je v lasti sklada York, madžarski sklad Diofa Asset, medtem pa je SDH napovedal, da svojega deleža ne prodaja. Mediji so problematizirali omenjeno prodajo, a je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek poudaril, da York ni državni sklad, temveč zasebni. “Zato je tudi absolutno suveren v svojih poslovnih odločitvah,” je dejal.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek (Foto: STA)

Omenjenega deleža sklad York kar šest let ni uspel prodati. Pomembno je vedeti, da je sklad York od nakupa deleža na položajih skupine Sava ohranil skoraj vse igralce. Ko je država hotela odkupiti delež od Yorka, so ti igralci napeli vse sile, da se to ni zgodilo. “Če prav razumem, zdaj pritiskate, da bi morala država na vsak način odkupiti delež Yorka, čeprav bi se lahko s tem postavila v slabši položaj? Še nekaj mesecev nazaj pa smo dobivali vprašanja, zakaj je delež Yorka treba sploh kupiti?” se je še vprašal in dejal, da ne želi biti del takšnih špekulacij.

Mednarodni sklad York s sedežem v Luksemburgu, ki ga evropski levičarji pogosto opisujejo kot davčno oazo, je kupil tudi tednik Mladina. Pred tem je bil večinski lastnik družbe Mladina goriško podjetje KB 1909, katerega solastnik je bilo podjetje Mark Medical, ki je znano po aferi z žilnimi opornicami. Prihodke od prodaje opornic pa naj bi lastniki KB 1909 posredno uporabili za nakup lastniškega deleža v Mladini leta 2007 in poznejšo dokapitalizacijo omenjene družbe. “Kar pomeni, da so bile koruptivne prakse in negospodarna poraba javnega denarja v zdravstvu po mnenju predlagateljev posredno povezane s financiranjem levo usmerjenega političnega tednika,” ugotavlja portal Podčrto.

Sklad York je v času levih vlad med drugim kupil terjatve do družb DZS, Istrabenza, Delo Prodaja in Terme Čatež kupil od DUTB, na katero so bila ob sanaciji bank prenesena posojila, ki jih DZS ni odplačeval. Po neuradnih informacijah je York zanje plačal le 35 milijonov evrov. Sklad York je torej postal viden kupec terjatev nekaterih prezadolženih slovenskih družb. V te investicije se je podal na temelju predlogov svojega slovenskega svetovalca, družbe Elements Capital Partners (ECP). “Ko ECP najde nekaj, kar bi York zanimalo, proučijo naložbo, in če je zanimiva, pojasnjujejo, začnejo postopke za izpeljavo transakcije,” so zapisali v Delu.

Američani prodajajo tudi druge investicije Madžarom
V zadnjih 12 mesecih sta bili sicer tudi dve večji transakciji, kjer so ameriški investitorji s sedežem v New Yorku prodali naložbe Madžarom. Torej te deleže ni prodala Vlada Republike Slovenije, temveč ameriški skladi, ki upravljajo denar ameriške države.  Šlo je za dve transakciji na relaciji New York-Budimpešta, pri čemer vlada ni imela nobene vloge, saj se zasebni skladi lahko sami odločijo, komu bodo prodali svoje deleže. Madžari so odkupili tudi dansko podjetje ISS Facility Services, ki je v Sloveniji največji čistilni servis. Na koncu koncev pa ni pomembno, od kod prihaja kupec, temveč to, da je v podjetje pripravljen investirati in ga razvijati, kar obstoječi lastniki verjetno niso zmogli.

Sara Rančigaj