fbpx

Škodljivi politikanti iz SVIZ – večino ukrepov vlade pričakajo na nož!

Branimir Štrukelj, vodja sindikata SVIZ.

Štrukelj je ukrep testiranja tako kot večino drugih ukrepov te vlade pričakal na nož. Na družbenih omrežjih so vzniknili novi t. i. lažni profili. Vzpostavili so tudi posebno peticijo, s katero so zbirali podpise proti testiranju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Vlada je prejšnji teden sprostila nekatere ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, in sicer v skladu z načrtom, ki ga je sprejela že v začetku januarja. S tem tednom so se tako odprla vrata za osnovnošolce prve triade (od 1. do vključno 3. razreda) in vrtcev v devetih statističnih regijah. Odločitev je bila sprejeta skupaj z vodstvom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in s svetovalno skupino ministrstva za zdravje.

Ravnatelji potrdili, da so pripravljeni
Pouk v šolah poteka po modelu C, ki je zasnovan na homogenih skupinah. V šolah so bili s tem seznanjeni, resorno ministrstvo je namreč šolam že pred časom posredovalo posebno publikacijo, v kateri so natančno popisani modeli in izobraževanje v razmerah, povezanih s COVID-19. Na to, da so v šolah pripravljeni na pouk v teh razmerah in da pravila poznajo, je prejšnji teden potrdil tudi predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. Večjih težav ni pričakoval, zadovoljen je bil tudi z regijskim odpiranjem šol, kar se mu zdi smiselno, ravnatelji pa so takšen sistem predlagali že pred časom.

Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan (Foto: STA)

Varnost otrok na prvem mestu
Del protokola za varno vračanje otrok v šole je obvezno nošenje mask učiteljev in testiranje učiteljev ter vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju enkrat tedensko. To se je začelo v ponedeljek, ponavljalo se bo vsak teden. Ponedeljke so zdravstveni delavci tako rezervirali za testiranje zaposlenih v tej dejavnosti. Čeprav bodo morali zdravstveni delavci v enem dnevu opraviti okoli 30.000 testiranj s hitrimi testi, ti na povečani obseg dela niso imeli pripomb. Težav ni bilo niti pri večini učiteljev. Sporočali so, da se zavedajo resnosti stanja in nimajo težav niti z nošenjem zaščitnih mask niti z napovedanim testiranjem pred začetkom pouka.

Štrukljevi po stari navadi spet zapeli
Drugače pa je bilo v vodstvu Sindikata za vzgojo in izobraževanje (SVIZ), ki ga vodi politično motivirani Branimir Štrukelj, kandidat stranke Levica na zadnjih državnozborskih volitvah in oče vnuka Milana Kučana. Štrukelj je ukrep testiranja tako kot večino drugih ukrepov te vlade pričakal na nož. Menda naj za to ne bi bilo zakonske podlage, čeprav so z ministrstva za zdravje sporočili, da so ukrep o obveznem testiranju izdali na podlagi zakona o nalezljivih boleznih.

Milan Kučan in Branimir Štrukelj (Foto: STA)

V gospodarstvu so obvezno testiranje uvedli že konec decembra, takoj ko je bilo to mogoče in ko so v Slovenijo prispeli prvi testi za hitro testiranje. Tudi tam so se pojavljala vprašanja o zakonski podlagi, pravicah in obveznostih zaposlenih in delodajalcev. Vendar so to v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) nemudoma ustavili.

Peticija in lažni profili
Za Štruklja in njegove politične aktiviste pa niti to ni bilo dovolj. Na družbenih omrežjih so takoj vzniknili novi t. i. lažni profili. Vzpostavili so tudi posebno peticijo, s katero so zbirali podpise proti testiranju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Pogled v te podpise pa pokaže, da je med njimi veliko prikritih podpisnikov, med tistimi, ki so se izpostavili z imeni in priimki, pa je veliko takšnih, ki z delom v šolstvu nimajo nobene zveze. Med (odkritimi) podpisniki je tudi veliko t. i. petkovih biciklistov. Podrobnejša analiza tudi pokaže, da so se učitelji in vzgojitelji načrtno pripravljali na bojkot testiranja. Pri tem je po naših informacijah dogajanje poganjal pravnik Andraž Teršek, ki mu ni uspelo postati ustavni sodnik. Menda naj bi bil tudi novi kandidat za mandatarja koalicije KUL, Karl Erjavec pa zgodovina.

Barbara Gros (Foto: Facebook)

Nekaterim iz vrst Štrukljevega sindikata SVIZ je uspel tudi preboj do Slovenske tiskovne agencije (STA), ki naj bi, sodeč po zapisih v skupini na Facebooku, nekritično objavljala njihove zapise. Na portalu Nova24TV pa smo nato razkrili tudi ime učiteljice, ki je bila pri tem levičarskem Svizovem agitiranju zelo agilna. Na Facebooku je bil namreč objavljen zapis učiteljice Barbare Gros na osnovni šoli, ki testiranje primerja kar s posilstvom.

V vladi se vsi redno testirajo
Na izredni novinarski konferenci v nedeljo popoldne je nato predsednik vlade Janez Janša na vprašanje enega od novinarjev na ta odpor in peticijo pojasnil: “Če bi se to dogajalo v Avstriji, bi izgubili službo, pri nas pa glede testiranja ni popolnoma pravno urejeno. V praksi tudi tisti, ki se ne bodo testirali, čeprav je to skladno z zakonom o nalezljivih boleznih obvezno, bodo imeli možnost izvajanja pouka na daljavo.” Glede smiselnosti peticij, ki navajajo, da testiranje vsak teden poškoduje nosno sluznico, pa je dejal: “Vsi v vladi in v kabinetu se testiramo enkrat tedensko, pa nisem še nikogar srečal s predrto nosnico, torej to ni kak poseben problem. Testirajo se tudi v številnih podjetjih, v domovih za ostarele, v bolnišnicah. Menim, da je takšno pozivanje skrajno neresno.”

Predsednika vlade Janeza Janša (Foto: STA)

Avstrijski časnik Kronen Zeitung je v začetku tedna objavil, da je v Avstriji tedensko testiranje na COVID-19 od ponedeljka obvezno za celo vrsto poklicev. Ne samo učitelji, tudi prodajalke, uradniki in vozniki avtobusov se morajo redno tedensko testirati. Ob tem ni bilo slišati, da bi se kakšen sindikalist dvignil proti. Jože Biščak, glavni in odgovorni urednik Demokracije, pa je ob tem na Twitterju zapisal: “Če zaposleni v vzgoji in izobraževanju ne bodo spoštovali odredbe vlade o obveznem testiranju, imajo starši še večjo pravico, da otrok sploh ne pošljejo v šolo. In imajo pravico, preden dajo otroka v razred, da od učitelja zahtevajo, da jim pokaže negativen test na COVID-19.”

“Velik del učiteljev se zaveda svoje odgovornosti”
Predsednik vlade Janez Janša: “Po informacijah, ki prihajajo tudi do mene, sicer velik del učiteljev ve, da je v interesu njih in predvsem otrok, da pouk poteka tako, da so vsi zdravi, da se virus ne širi in da, s tem ko se ukrepi ne upoštevajo, zgolj odlagamo trenutek, ko bomo lahko šli v normalno življenje, tudi kar se tiče šolstva. Apeliram na vse, ki ste odgovorni in oblikujete slovensko javno mnenje, da takšnim eksotičnim pozivom, ki ne koristijo, ne posvečate velike pozornosti.”

Zavrnitev testiranja kršitev delovnih obveznosti
Mitja Drmota, pravnik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, je na vprašanje, ali se je delavec dolžan odzvati na zahtevo po obveznem testiranju na delovnem mestu, pojasnil: “V skladu z zakonom o zdravju in varnosti pri delu (ZVZD) mora delodajalec zagotoviti varnost in zdravje pri delu in v ta namen izvajati ukrepe, potrebne za zagotovitev varnosti in zdravja delavcev ter drugih oseb, ki so navzoče v delovnem procesu, vključno s preprečevanjem, odpravljanjem in obvladovanjem nevarnosti pri delu. Delodajalec mora upoštevati spreminjajoče se okoliščine ter izvajati preventivne ukrepe, ki bodo zagotavljali izboljševanje stanja in višjo raven varnosti in zdravja pri delu. S tega vidika menim, da delodajalec lahko odredi testiranje na svoje stroške in da delavec tega ne more odkloniti. Delodajalec s tem izpolnjuje svojo zakonsko obveznost, posebej v dejavnostih, kjer se delavci pogosto srečujejo s tretjimi osebami, zavrnitev pa bi lahko šteli za kršitev delovnih obveznosti, enako kot to velja, če delavec ne nosi maske.”

Vida Kocjan