fbpx

Skrajni levičarji in levi politični ekstremizem

Foto: Polona Avanzo

Okužbe z novim koronavirusom naraščajo po vsej Evropi, del tega je tudi Slovenija. Prevladuje različica delta, ki je za okoli 60 odstotkov bolj kužna od drugih. Epidemiologi bijejo bitko s cepljenjem prebivalstva. To mora biti pravočasno, da preprečimo najhujše.

Cepiva imamo v Sloveniji dovolj, na voljo so tudi mobilne cepilne ekipe. Vlada je naredila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi jeseni lahko živeli brez omejitev in tako, kot si želimo. Omogočila nam je torej možnost normalnega življenja in šolanja jeseni. Zdaj pa je vse odvisno od nas.

Skrajni levici ljubši Hitler
Skrb zbujajoče je, da se nekateri zdaj bolj kot s koronakrizo in z njo povezanim cepljenjem ukvarjajo s čivkom Urbana, enega od članov Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, ki je na Twitterju provokativno zapisal, da je Hitler heroj. Na ta čivk so v delu opozicije, v tranzicijski levici in njim naklonjenih medijih planili, kot da je gre za najpomembnejšo stvar na svetu. Kot da drugih težav, povezanih s korono, v Sloveniji ta čas ne bi bilo. Vladajoče politike so pozivali, naj se opredelijo do tega tvita. Kdor ni bil proti oziroma tega ni javno zapisal, so ga tranziciji in globoki državi naklonjeni mediji ožigosali, da je nacist in podobno. Priča smo bili histeriji, podobni v komunizmu.

Janša obsodil “-izme” in eksekutorje
Da so pri tem izpostavljali predvsem predsednika vlade in največje politične stranke SDS ter predsedujočega Svetu EU Janeza Janšo, verjetno ni treba poudarjati. Tanji Fajon, predsednici stranke SD, “ponosne” naslednice Zveze komunistov Slovenije, ni zadoščal niti naslednji Janšev zapis kot odgovor na družbenih omrežjih: “Vsem, ki se klanjajo fašizmu, nacionalsocializmu (nacizmu), komunizmu ali njihovim liderjem in eksekutorjem Hitlerju, Stalinu, Mussoliniju, J. B. Titu, Kardelju, Che Guevari, Kidriču, Mačku, Ribičiču … sporočamo: Vsi ste isti. Demokrati nočemo imeti nobenega opravka z vami.”

Predsednik Janša je tako zelo jasno obsodil poveličevanje Hitlerja, kolikor je tega pri uporabniku Urbanu sploh bilo. V naslednjem čivku je namreč zapisal, da je šlo za provokacijo, čivk pa je izbrisal.

Hitler Šarčev vzornik
Vseeno pa so v delu opozicije vpili, da pričakujejo tudi odziv vlade in ukrepanje pristojnih organov pregona. Glasen je bil tudi Marjan Šarec, predsednik LMŠ, ki je v začetku lanskega leta tik pred izbruhom epidemije novega koronavirusa vrgel puško v koruzo in državljanom sporočil, da se nesposoben, kot je, “ne gre več predsednika slovenske vlade”. Prav za Šarca pa velja, to ni nič novega, da je bil Hitler njegov vzornik. Svojim sodelavcem je poklanjal celo Hitlerjeve knjige s posvetilom. V času, ko je nastopal kot Serpentinšek, je Hitlerja tudi ves čas imitiral, ko je mahal in salutiral. Očitno je upal, da je javnost na to že pozabila. Vendar to njegovih prijateljev iz KUL ne moti. Niti Fajonove ne. Ta je šla celo tako daleč, da je to spravila na mednarodni politični parket, miru ni dala niti nemškemu veleposlaništvu v Sloveniji. Fajonova je tista, ki Slovence in Slovenke deli, pa je skupna ugotovitev domoljubnih državljanov, in spodbuja notranje sovraštvo.

Marjan Šarec (Foto: STA)

Moti jih direktor policije
Provokativni čivk o Hitlerju pa ni edino, kar se je dogajalo v zadnjem tednu. Generalni direktor policije Anton Olaj je disciplinsko s t. i. opominom pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi kaznoval tri visoke policijske šefe. Po poročanju medijev so opozorila pred odpovedjo dobili direktor Policijske uprave (PU) Ljubljana, vodja sektorja za uniformirano policijo in vodja oddelka za javni red in mir na ljubljanski policijski upravi. Olaj se je za to odločil po ugotovljenih nepravilnostih pri policijskem ukrepanju ob junijski t. i. alternativni neprijavljeni proslavi državnega praznika na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Policija je takrat s trga odstranila t. i. rumene jopiče, ne pa tudi udeležencev, ki jih je vodil Jaša Jenull. S posnetkov je bilo razvidno, da je Jenull policijo pozval, naj “rumene jopiče” odstrani. Ta je to storila, videti je bilo, kot da so poslušali Jenulla. Stekla je policijska preiskava, v kateri je bilo ugotovljeno, da so policisti prejeli ukaz 16 sekund pred Jenullovim naročilom. Že takrat mi je bilo jasno, da so tako Jenullovi razgrajači kot ‘rumeni jopiči’ kršili ene in iste zakone. Toda policija je fizično odstranila nekaj rumenih jopičev in ne nekaj tisoč Jenullovih razgrajačev, je prejšnji teden na svojem blogu zapisal Vinko Gorenak, nekdanji minister za notranje zadeve, zdaj pa državni sekretar v kabinetu predsednika vlade. Gorenak je še dodal: “Če so se policijski šefi, ki so policistom poveljevali, odločili za tako potezo, potem bi morali rumene jopiče pač odvesti v sosednjo ulico in jim ne dovoliti prihoda na kraj protesta Jenullovih razgrajačev. Toda to se ni zgodilo. Policijski šefi so odredili nekajurno pridržanje rumenih jopičev in seveda izrekli so jim globo. Zakaj že? A niso povsem iste zakone kršili tudi Jenullovi razgrajači? Seveda so jih. Napaka je v tem, da policijski šefi enih in drugih niso obravnavali enako (pred zakonom smo vsi enaki).”

Prerivanje med protestniki in skupino Rumeni jopiči. (Foto: Posnetek zalsona-Youtube)

Policijski šefi izenačeni s policisti
Olaj je ukrepal pravilno, je zapisal Gorenak in dodal: “Vse govoričenje o tem, kako v policiji dobesedno vre, seveda nima nobene osnove. Vre lahko med policijskimi šefi, ki jim je Anton Olaj s to potezo vzel nekakšno imuniteto, policisti pa taki potezi lahko le ploskajo, saj so disciplinskih postopkov deležni že od nekdaj, policijski šefi pa so sedaj z njimi izenačeni.”

Vendar pa z ukrepi direktorja policije zoper tri policijske šefe niso zadovoljni v Sindikatu policistov Slovenije (SPS), kar je zelo nenavadno, ker ta sindikat velja za t. i. delavski sindikat. Pričakovano se je spet vpletla “skrajna levičarka Tanja Fajon in njeni levi politični ekstremisti”, kot je to označil Gorenak. Navedeni izrek disciplinskih kazni visokim policijskim šefom povezujejo s političnim podrejanjem policije. “Zavržno in popolnoma nesprejemljive, kot je tudi njihovo klanjanje kipom morilcev. Ti ljudje na eni strani obsojajo poveličevanje Hitlerja (kar je seveda prav), a se hkrati klanjajo komunističnim morilcem, katerih politični nasledniki seveda so. Saj se spomnite izjave poslanca Marka Koprivca, da so ponosni nasledniki komunistov,” je zapisal Gorenak.

Tako so se v vodstvu SD poklonili revolucionarju Borisu Kidriču. (Foto: FB)

V Sloveniji pa nimamo samo enega policijskega sindikata. Poleg SPS (t. i. delavskega) je tu še šefovski sindikat, to je Policijski sindikat Slovenije. Očitno so vsi trije vodilni v ljubljanski policijski upravi člani tega sindikata. Ti so zdaj na generalnega direktorja Policije naslovili zahtevo za dostop do gradiv, povezanih s strokovnim nadzorom nad delom PU Ljubljana. Šefovski policijski sindikat namreč meni, da je disciplinsko ukrepanje “zelo nevaren precedens, ki v javnosti vzbuja hudo pristranskost v odločitev vodstva policije”, niso pa pozabili omeniti niti tega, da gre “za velik politični pritisk na operativno in samostojno delo policije”. Oni pa vedo, da ni bilo nič narobe.

Tednik tajkunskega smetarja
Stvari gredo še dlje. Tednik v lasti tajkunskega smetarja, kot na portalu Siol.net imenujejo Martina Odlazka, je v ponedeljek zapisal, naj bi bili iz zanesljivih virov izvedeli, naj bi bil premier Janez Janša pred dvema tednoma notranjemu ministru Alešu Hojsu in generalnemu direktorju policije Antonu Olaju naročil, naj izvedejo hišne preiskave proti “njegovim domnevnim največjim nasprotnikom”. Očitno je, da se nekaterim v odvetniški družbi Čeferin, Tomažu Veselu, predsedniku računskega sodišča, Martinu Odlazku, lastniku neverjetne medijske hobotnice, katere del je tudi Reporter, tresejo hlače. Podobno tudi konvertitu Damirju Črnčecu, zdajšnji desni roki politika, ki še vedno išče puško v koruzi, Marjana Šarca. Generalni direktor policije Anton Olaj se je na to nemudoma odzval z besedami: “Zapisano ne drži.” Kot laž je to označil tudi Janez Janša.

Vida Kocjan