fbpx

Skrajno hinavsko! Levičarji kljub izrednim razmeram prižigajo sveče – na dan spomina na mrtve pa so pozivali za manj sveč na grobovih!

Foto: STA

Na dan spomina na mrtve, ki predstavlja sekularno različico krščanskega praznika vsi sveti, se Slovenci v skladu s krščansko tradicijo množično odpravljamo na grobove in se s prižiganjem sveč in prinašanjem šopkov rož in ikeban spominjamo ljubih preminulih oseb, ki jih z obiskom groba počastimo. To pa levičarjem ni bilo po godu, zato so ti na ves glas pozivali k temu, da naj ne prižigamo sveč pod pretvezo ekološke osveščenosti. Očitno pa so merila drugačna, ko gre za protestiranje proti oblasti, ki levičarjem ni po godu. V ponedeljek popoldan je bilo namreč mogoče videti, kako so na ljubljanskem Trgu republike prižigali sveče v znak neodobravanja vlade. To so počeli kljub izrednim razmeram, ko stroka z namenom zmanjšanja širjenja okužb z novim koronavirusom svetuje izolacijo in držanje primerne socialne distance.

Če dobronamerne nasvete stroke razume celo marsikateri otrok, pa očitno to ni moč dejati za sovražne levičarje, ki so prišli v ponedeljek pred stavbo hrama demokracije prižigati sveče. Avtor dogodka na Facebook je zapisal, da to naj ne bi bil shod, zborovanje in druženje. “To je prižig svečke ob smrti demokracije v Sloveniji,” sporoča.

Foto: STA

V vabilu je bilo mogoče prebrati poziv: “Prižgi svečko za vlado Republike Slovenije. Ker ti ni vseeno.” Pri tem so aktivisti še pripisali, da bodo svečke med drugim gorele za vse ljudi, ki ne bodo bodo mogli plačevati položnic, bodo odpuščeni, delajo v prvih bojnih vrstah, jih skrbi blokada novinarjev do informacij in ki se bojijo, da bi bi bila Slovenska vojska prisiljena posredovati proti lastnemu narodu.

Socialna distanca in izolacija nujna ukrepa v boju proti širjenju koronavirusa
Pri tem so pobudniki akcije sicer posameznike pozvali, da naj ne kršijo zakonov in naj se ne zadržujejo in pogovarjajo na trgu, da ne bi kršili zakonov. A sodeč po fotografijah, ki so nastale pri prižiganju sveč, je mogoče videti, da temu v praksi le ni bilo tako. Videti je mogoče, da se ljudje niso držali primerne socialne distance in so pomenkovali med seboj. Ni potrebno posebej poudarjati, da je takšna akcija izjemno neodgovorna in neprimerna v tako občutljivem obdobju, v katerem smo se trenutno znašli. Če se lahko drugi državljani držimo napotkov, bi bilo prav, da to storijo tudi sami. S tem bodo naredili največ. Seveda omejitev gibanja v praksi ni lahko izvedljiva, je pa nujna za preživetje, še posebej za ogrožene skupine prebivalstva. Nikakor si ne moremo želeti, da bi se pri nas pojavil italijanski scenarij.

Foto: STA

Foto: STA

Glede na to, da je Vlada Republike Slovenije napovedala, da bo zagotovila toliko finančnih sredstev, kot je treba, da se ohrani delovna mesta, socialno stabilnost, gospodarske zmogljivosti, javni servis, potenciale v znanosti, kulturi … in družbi nasploh, je težko razumeti, čemu so se včeraj odločili za prižiganje sveč in vožnjo v avtomobilih, opremljenih s transparenti mimo parlamenta in s trobljenjem politiko pozivali k sprejetju odločitev, ki bodo v pomoč malemu gospodarstvu in samozaposlenim.

Kakorkoli v tem primeru so več kot očitno pozabili na ekološko osveščenost, o kateri smo primorani na veliko poslušati v času, ko se spominjamo ljubljenih pokojnih in to čeprav je mogoče odpadne nagrobne sveče s tehnologijo predelati tako, da se večina sestavnih materialov ponovno uporabi. Seveda pa dvoličnost ne čudi glede na to, da levičarji radi prižigajo svečke pred spomeniki, ki slavijo komunizem.

Hana Murn