fbpx

[Video] Skrito življenje Nataše Sukič: Ko ni poslanka Levice, je didžejka Kamasutra!

Foto: STA

Poslanka aktualnega sklica Državnega zbora RS Nataša Sukič iz vrst Levice je javnosti postala znana po tem, ko je odkrito spregovorila o svoji homoseksualni usmerjenosti. Mnogi pa najverjetneje ne vedo, da ni le aktivno delovanje v civilnih združenjih v povezavi z vprašanjem žensk in LGBT-skupnostmi tisto, ki je zaznamovalo njeno življenje, namreč – aktivna je tudi na področju glasbe. Velja namreč za eno prvih slovenskih didžejk pod “umetniškim” imenom Kamasutra.

Sukičeva spada med prve ženske didžejke na Slovenskem, ki so se v 80. letih spopadle z vinilkami na ljubljanskih alternativnih plesiščih. Več kot deset let je vrtela v legendarnem klubu K4, gostovala v Monoklu in vrtela v didžejskem timu Lezklektika.

Poslušajte jo tukaj:

monokel :)video: tanja završki

Gepostet von Nataša Sukič am Sonntag, 2. September 2018

 

“Z vstopom v politiko se ne nameravam odreči glasbi”
Ko se je Sukičeva leta 2014 predstavila kot kandidatka Združene levice za ljubljansko županjo, je prvič javno povedala, da ni le pisateljica, diplomirana inženirka elektrotehnike, ki je aktivna v okviru civilnih združenj in nevladnih organizacij, ampak je tudi didžejka. V intervjuju za Mladino je namreč povedala, da se z vstopom v politiko nikakor ne namerava odreči glasbi, saj ji ta pomaga, da preko nje ostaja v stiku z novimi generacijami, trendi in kulturnimi politikami. “To pa se mi zdi, še posebej v tako raznolikem političnem in kulturnem sistemu, kot je Ljubljana, izjemno pomembno. Tudi župansko mesto zahteva nenehno aktualizacijo, gibkost uma in sprejemanje raznolikih kulturnih in političnih izrazov, da lahko mesto zaživi v svojem polnem potencialu.”

Foto: STA

Kritična do Jankovića, a pripomogla k poimenovanju v Džamijsko ulico
Pred prejšnjimi županskimi volitvami je sicer kritično izpostavila, da jo žalosti, da v mestu prevladujejo megalomanski projekti, zasebno-javna partnerstva, kjer prihaja do nepregledne porabe denarja. “Pojavil se je recimo zelo pripraven izgovor, češ da Mestna občina Ljubljana svoje obveznosti iz pogodbe redno izpolnjuje, žal pa občina ni odgovorna, če je šel zasebni partner v stečaj. Gre za zamegljevanje odgovornosti, morda za malverzacije in kazniva dejanja, o katerih morajo presoditi institucije pravne države. O velikih projektih, o gradnji Stožic recimo, meščani nismo odločali. Kako to, da smo bili pri teh velikih odločitvah občani in občanke popolnoma izločeni, pa četudi smo ravno mi tisti, ki napajamo pretežni delež mestnega proračuna? V zadnjih osmih letih ni bilo niti enega samega referenduma na občinski ravni. Niti enega samega sprotnega preverjanja interesov tistih, ki v Ljubljani živimo, tudi ko je šlo za sto- in še večmilijonske investicije v projekte, ki morda niso zares nujni,” je Sukičeva med drugim poudarila.

Aktualna poslanka Levice, ki izhaja iz gejevskega in lezbičnega gibanja, v osemdesetih pa postala tudi del feminističnega gibanja, spada med soodgovorne ljubljanske svetnike, ki so potrdili odlok o določitvi imen ulic, parka ali sprememb potekov ulic na območju Mestne občine Ljubljana, ki je predvidel, da se ulico ob džamiji poimenuje v Džamijsko ulico. Ta je skupaj 23 svetniki potrdila odlok, po tem ko je svetnik Liste Zorana Jankovića Nevzet Porić, ki je hkrati tudi generalni sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji, izjavil, da si bodo zapomnili vse tiste, ki so bili proti, in so glasovali ter ovirali projekt izgradnje džamije.

Kakorkoli, glede na to, da ima Sukičeva toliko izkušenj z vrtenjem glasbe, je prav mogoče pričakovati, da jo ugledate za mešalno napravo. Ni kaj, očitno ni samo premier Marjan Šarec tisti, ki mu je uspel velik met iz zabavne sfere v politično. Zdi se, da nas nič več ne more presenetiti.

H. M.