Kje se je Marti Kos zalomilo, da ji mora priporočilna pisma pisati njen zloglasni brat?

Razvpiti kriminalist Drago Kos je brat predsedniške kandidatke "iz Švice" Marte Kos. (Foto: STA)

Marta je torej na življenje doslej gledala tako od spodaj navzgor kot od zgoraj navzdol, a je vedno ostala ista oseba: poštena, pravična in občutljiva za krivice, kršitve pravic drugih, pa tudi za grobosti v komunikaciji,” opisuje predsedniško kandidatko Gibanja Svoboda Marto Kos v znak podpore njen brat Drago Kos, ki velja za zloglasnega skritega operativca globoke države in zaslužkarja na račun državne NLB. Potem ko je Kosovo zapustil nekdanji predsednik republike Milan Kučan, se ta lahko očitno zanese le na svojega brata in nekaj drugih podpornikov. Na jeni spletni strani jo z besedami podpore podpira le 7 “znanih” podpornikov, od teh je eden njen brat.

Ko se je Marta Kos odločila, da kot kandidatka Gibanja Svoboda kandidira na predsedniških volitvah, si verjetno ni mislila, da ji bo podporo odrekel zadnji predsednik komunistične partije Milan Kučan, ki je svojo favoritko našel v odvetnici Nataši Pirc Musar. Konec koncev je v preteklosti opravljala delo generalne sekretarke Kučanovega lobističnega društva posttranzicijskih milijonarjev Foruma 21 in zanj opravljala ključne operativne vloge.

Marta je ena od oseb, za katero angleško govoreči ljudje pravijo, da so underdog – podcenjeni. Zaradi nizke in drobcene postave ter izredno kultiviranega govora vedno vsi mislijo, da iz nje tako nikoli ne bo nič. Ker za plavanje ni bila posebej talentirana, je morala plavati najtežje discipline, 200 m delfin in 400 m mešano – pa je postala državna prvakinja in rekorderka,” o svoji sestri v znak podpore uvodoma izpostavlja Drago Kos. V nadaljevanju med drugim glede njenega dela v vlogi veleposlanice Republike Slovenije v Nemčiji poudarja, da jo je revija Diplomatisches Magazin med vsemi veleposlaniki v Berlinu proglasilo za najboljšo. Omenil pa je tudi, kako naj bi se v Švici, kjer je bila veleposlanica potem, začudili, da je vladajoča oblast “sposobno” veleposlanico pripeljala do odločitve za odpoved.

Nadzor odkril nepravilnosti med vodenjem veleposlaništva
Kos je seveda povsem “naključno” pozabil omeniti, da so se njegovi sestri med opravljanjem veleposlaniške funkcije v Švici po prijavi osebja veleposlaništva očitale nepravilnosti, zaradi česar je odstopila. Sama sicer trdi, da je bilo nestrinjanje z zunanjo politiko vlade Janeza Janše razlog za odstop. Med majem in junijem 2020 je bil izveden tudi štiritedenski izredni inšpekcijski nadzor veleposlaništva. Razlogi za izredni nadzor, ki ga je vodil diplomatski nadzornik Andrej Grasseli s sodelavci, so bili očitki zaposlenih o neprimernem vodenju veleposlaništva s strani Kosove. Očitki so se sicer vlekli že od njenega veleposlaniškega mesta v Nemčiji, nadzor je bil namreč sprožen tudi med njenim vodenjem veleposlaništva v Berlinu.

Golobova predsedniška kandidatka Marta Kos (Foto: STA)

Pohvali se lahko z bajnim premoženjem
Zakaj bi bila Marta odlična predsednica? Ker je zrasla v družini livarja, čistilke in dveh bratov, ki je zaradi tega, ker sta starša vse svoje majhne prihodke vložila v svoje otroke, njihovo šolo in šport, meso jedla samo v nedeljo, v družini, ki je sicer bila katoliško naravnana, a točno toliko, da je Marti hitro postalo kristalno jasno, da je vera čisto nekaj drugega kot pa cerkev … zaradi vsega tega Marta še kako razume vsakega, tudi najbolj “nepomembnega” človeka in med njimi ne dela nobenih razlik,” glede Kosove še med drugim pravi brat, ki jo očitno želi predstaviti kot predsednico države, ki bo imela posluh za državljanke in državljane, ki živijo v stiski. Glede na to, da se lahko Kosova pohvali z bajnim premoženjskim stanjem, marsikdo upravičeno podvomi v izrečene besede.

Kosova je prejšnji teden na svoji spletni strani razkrila svoje premoženjsko stanje, kamor se uvrščajo prihranki na bankah – 84 tisoč evrov in 161 tisoč švicarskih frankov. Povrhu ima 460.224 evrov vrednostnih papirjev in kapitalskih naložb. Kar pol milijona evrov ima v pokojninskem skladu. Kot je pojasnila, naj bi se do tega denarja dokopala s prodajo dveh nepremičnin – stanovanja po smrti staršev v Ravnah na Koroškem in polovice hiše v Ljubljani po ločitvi.

Podporo sta ji odrekla nekdanja predsednika republike
Glede na to, da Kosova predstavlja kandidatko vladajočega Gibanja Svoboda, ki neumorno pleše od svoje zmage na volitvah, skromna lista podpornikov, med katerimi je mogoče poleg njenega brata zaslediti tudi ministrico za digitalno preobrazbo dr. Emilijo Stojmenovo Duh iz Gibanja Svoboda, kaže na to, da je kampanja vse prej kot uspešna. Še posebej, če upoštevamo, da so njeno največjo tekmico na levem polu poleg Kučana in Danila Türka med drugim podprla tudi nekdanji predsednik državnega zbora Pavel Gantar in novinar in voditelj Slavko Bobovnik. Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da najvišjo podporo uživa Nataša Pirc Musar, sledi pa ji nekdanji zunanji minister Anže Logar. Kot kaže, ima Musarjeva v predsedniški tekmi večjo podporo Kučana, ki ga je Golob obtožil, da strelja “kozle”, pa če je to Golobu všeč ali ne.

Foto: STA

Sara Kovač