fbpx

Skupaj s Putinom praznujejo tudi slovenski mediji, ki so omogočili zmago vzporednega mehanizma na volitvah

Foto: epa

Večinski mediji v naši državi vse bolj jasno nakazujejo, v katero smer bo šla zunanja politika prihajajoče vlade. “V Rusiji ob obletnici konca druge svetovne vojne praznujejo dan zmage. V Moskvi poteka vojaška parada, na katero Kremelj ni povabil nobenega tujega voditelja. Predsednik Vladimir Putin je dejal, da se vojaki v Donbaškem bazenu borijo za svojo domovino,” poročajo na portalu MMC, medtem ko na 24ur očitno menijo, da je bila Putinova posebna vojaška operacija potrebna. Pri tem ne gre za naključje, da gre za iste medije, ki so omogočili zmago Roberta Goloba na parlamentarnih volitvah.

Medtem ko je skupina sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7) te dni uvedla nove sankcije proti Rusiji – gre za ukrepe na področju energetike, pa gre po naših večinskih medijih sklepati, da je Slovenija usmerjena vse bolj proputinovsko. Sploh največja komercialna medijska hiša je poskrbela za naslovnico, ki daje občutek slavljenja ruskega diktatorja Vladimirja Putina, javna medijska hiša pa tudi ne zaostaja kaj dosti – “Kaj bo povedal Vladimir Putin,” so se spraševali v pričakovanju, v naslednji objavi pa nadaljevali v podobnem slogu: “Putin na paradi ob dnevu zmage: Zahod se je pripravljal, da napade naše ozemlje.

Danes se je namreč v Moskvi začela vojaška parada ob 77. obletnici zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo. Putin se je po poročanju STA v govoru zahvalil vojaškim silam v Ukrajini, ponovno je poskušal upravičiti ruski napad na Ukrajino – kar sam še vedno označuje za “posebno operacijo v Donbasu” –  in pripomnil, da Nato in Ukrajina ustvarjata nesprejemljive grožnje na ruskih mejah. Na paradi ni bil prisoten noben tuj voditelj, MMC opravičujoče poroča, da nihče niti ni bil povabljen. Je pa po poročanju ruskih medijev sredi Beograda potekal množični pohod, ob čemer so med drugim položili vence in cvetje k spomenikom sovjetskih in jugoslovanskih osvoboditeljev.

Naslovnica MMC.

Pri tem velja omeniti, da prorusko propagando širijo isti mediji, ki so omogočili zmago Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah. Prav tako spomnimo, da so nekateri tuji mediji in politiki po volitvah izpostavili morebitno rusko vmešavanje v slovenske volitve.

Naslovnica portala 24ur.

Tuji mediji ne širijo ruske propagande, Putina pa označujejo za tirana
Za razliko od naših največjih medijev, za katere je videti, da praznujejo skupaj s Putinom, pa tuji mediji poročajo povsem drugače. Tako The Sun na primer piše, da so Putinu danes ponižujoče vdrli v parado zmage s sporočilom, ki Rusom sporoča, da imajo na rokah ukrajinsko kri. “Sporočilo je prišlo, ko so se Rusi pripravljali na vsakoletno vojaško parado ob dnevu zmage na Rdečem trgu, ki obeležuje poraz nacistične Nemčije, ki ji je predsedoval ruski tiran,” so zapisali.

Foto: zajetje zaslona/The Sun

Sara Kovač