fbpx

Zdravstveni strokovnjaki o dr. Trampužu in apokaliptičnih napovedih: Njegovo sejanje neutemeljenega strahu med prebivalstvom primerljivo le z vojnim dobičkarstvom

“Včeraj in danes v medijih spremljamo napovedi infektologa dr. Trampuža o katastrofičnih obetih za Slovenijo v prihodnjih 14 dneh, katerim so dodane tendenciozne posplošitve o zdravstvenih sistemih. Ob dopuščanju možnosti, da so njegove izjave vzete iz konteksta, popravka do zdaj ni bilo zaslediti. Čemu takšne izjave, čemu njihovo širjenje po glavnih medijih (RTV, POP)? Sejanje neutemeljenega strahu med prebivalstvom pa se lahko primerja le z vojnim dobičkarstvom,” se sprašuje skupina slovenskih zdravstvenih strokovnjakov.

Dr. Andrej Trampuž je postal s svojimi apokaliptičnimi napovedi o številu okuženih v Sloveniji zvezda v osrednjih dominantnih medijih. Ne manjka dan, da se ne bi pojavil na RTV Slovenija ali na na največji komercialni televiziji POP TV in govoril, da bo v prihodnjih štirih tednih v Sloveniji prišlo do 14 tisoč okužb z virusom covid-19. V našem mediju smo prikazali že njegovo kontradiktorno ravnanje v preteklosti. Sedaj so na njegove napovedi v skupnem pismu opozorili Matej Beltram, Erik Brecelj, Gorazd Kalan, Matija Kališnik, Matija Krkovič, Blaž  Mrevlje, Igor Muževič, Andrej Robida, Samo Vesel, Janez Vodiškar, Andrej Vranič in Krištof Zevnik. Prispevek je objavljen na spletni strani Zdravstvo.

Dr. Andrej Trampuž je v svojih javnih nastopih velikokrat izrekel kritiko zasebnim zdravstvenim ustanovam in zdravnikom, da nočejo deliti usode javnih bolnišnic ter nočejo pomagati v zajezitvi epidemije koronavirusa v Nemčiji, Švici, Franciji, Italiji in v Sloveniji. Vendar avtorji pisma z argumenti dokažejo, da je dr. Andrej Trampuž zavajal slovensko javnost.

V Nemčiji, Franciji, Švici so zasebniki priskočili na pomoč, Južna Koreja rešila svojo krizo z 94 odstotki zasebnih zdravstvenih ustanov
Avtorji pisma pišejo, da so v Nemčiji in v Franciji tako zasebni kot javni zdravstveni delavci vključeni v boj za zajezitev širjenja virusa covid-19. V Švici so zasebni družinski zdravniki s svojimi ambulantami  organizirali kot vstopne točke in triažirajo in testirajo bolnike s sumom na covid-19. Enako kot v Nemčiji in Franciji pa tudi oni pomagajo pri zajezitvi zdravstvene krize. Ob tem še navajajo primer Južne Koreje ter uspešne zajezitve krize virusa covid-19. V tej azijski državi je kar 94 odstotkov vseh bolnišnic v zasebnih rokah.

Podpisniki, ki opozarjajo na prekomerne dramatične napovedi dr. Trampuža so med drugim prvopodpisani Matej Beltram, Igor Muževič, Blaž Mrevlje in Krištof Zevnik. (Foto: STA/Youtube)

Lombardija z vrhunskim zdravstvenim sistemom ni mogla preprečiti epidemije virusa covid-19 v severni Italiji
Lombardija kot ena najbogatejših italijanskih pokrajin ni morala v začetni fazi preprečiti virusa storiti popolnoma nič. Avtorji pisma pa vidijo vzrok tudi v polnih italijanskih nogometnih stadionih. “Tudi tragični evropski epicenter epidemije, Lombardija, z vsemi žalostnimi številkami mrtvih, razpolaga z enim najbolj razvitih zdravstvenih sistemov v Evropi, a tudi to ne pomaga, če so v času širjenja virusa bili nogometni stadioni še polni,” zapišejo v svojem pismu skupina slovenskih zdravstvenih strokovnjakov s prvopodpisanim Matejem Beltramom.

Veselje navijačev Iličičeve Atalante ob zmagi nad Valencio na milanskem stadionu. Strokovnjaki opozarjajo, da bi prav ta tekma lahko povzročila množično epidemijo virusa covid-19 v italijanskem mestu Bergamo. (Foto: epa)

Napovedi dr. Trampuža koristijo predvsem za ozaveščenost slovenskih državljanov, ne pa za sejanje strahu
Podpisniki pisma se strinjajo, da so napovedi in predvidevanja dr. Andreja Trampuža koristni za ozaveščanje slovenskih državljanov, da spoštujejo ukrepe in ostajajo doma, kdor lahko. Ne strinjajo se s tem, da so mediji, ki v začetnih dneh epidemije sploh niso opozarjali na nevarnost, sedaj najbolj panično poročajo o morebitnem številu okuženih v Sloveniji.

“Ob tem novinarji pozabljajo na svoje temeljno poslanstvo po zagotavljanju objektivne informacije in preverjanju objavljenega – brez spuščanja v podrobnosti, a vendar že samo glede dnevnega faktorja novih okužb je zelo velika razlika, ali je ta faktor 1,1 ali 1,15 ali 1,2, ker gre za eksponentno krivuljo. To dejstvo bi dosleden novinar moral izpostaviti, kot tudi to, da gre le za nepreverjene hipoteze. Da se potem tak prispevek o nepreverjenih hipotezah zaključi s priporočilom, da naj Slovenija nikar ne privatizira zdravstvenega sistema, je popolnoma absurdno,” zapiše skupina slovenskih zdravstvenih strokovnjakov.

Matjaž Gantar in dr. Bojana Beovič javno zatrdila, da poznata projekcije in zato se trudijo z ukrepi zajeziti širjenje bolezni med slovenskim prebivalstvom
V preteklih dneh je nekaj zdravstvenih strokovnjakov napovedalo svoje napovedi. Dr. Alojz Ihan je napovedal do 1600 okuženih v Sloveniji. Upokojeni zdravnik dr. Matjaž Zwitter je v časniku Delo napovedal do 10 tisoč okuženih. Pred dnevi smo v našem mediju predstavili simulacijo Žige Zaplotnika, ki je napovedal v primeru nesprejetja nobenih ukrepov 70 tisoč mrtvih. Tudi na Inšititu Jožef Štefan vsak dan predstavijo svoje napovedi in projekcije, kako se bo v Sloveniji gibalo število okuženih. Napovedi za Inštitut Jožef Štefan izvaja Matjaž Leskovar.

Strokovna vodja za zajezitev širjenja epidemija virusa covid-19 Bojana Beovič in minister za zdravje Tomaž Gantar se zavedata dramatičnih projekcij in napovedi za Slovenijo glede števila okuženih s koronavirusom. (Foto: STA)

Z dramatičnimi napovedmi sta bila izzvana tudi minister za zdravje Tomaž Gantar in vodja strokovne skupine dr. Bojana Beovič. Sama sta zatrdila, da slovenske vladne oblasti sodelujejo z Inšitutom Jožef Štefan. Sama sta povedala, če želimo v Sloveniji uspešno prestati zdravstveno krizo epidemije virusa covid-19, je zelo pomembno, da upoštevamo ukrepe vlade in zdravstvenih strokovnjakov. Tukaj pa sta najbolj pomembna upoštevanje karantene in higiene, ki sta dva ključna dejavnika, da ne prihaja do novih okužb.

Zapis skupine slovenskih zdravstvenih strokovnjakov na portalu Zdravstvo o podpihovanju strahu iz strani RTV Slovenija, POP TV, ki so gostile dr. Andreja Trampuža. Ta je govoril, da bo v Sloveniji v prihodnosti se okužilo do 14 tisoč slovenskih državljanov. (Foto: Posnetek zaslona/ Zdravstvo.si)

Luka Perš