Skupna lista SDS in SLS je na evropskih volitvah zmagala tudi na glasovanju po pošti; Šarčeva LMŠ šele peta!

Foto: Demokracija

Državna volilna komisija je sporočila, da so sedaj znani še rezultati glasovanja po pošti na minulih evropskih volitvah v Sloveniji. Tudi v tem primeru je zmagala skupna lista SDS in SLS s 24,06 odstotki, drugi so bili SD, na tretje mesto pa se je uvrstila NSi, ki je pri glasovanju po pošti prehitela LMŠ, ki je zasedla šele peto mesto. Višji delež glasov od LMŠ je na glasovanju po pošti dobil tudi Desus. Skupnih rezultatov na evropskih volitvah v Sloveniji pa omenjeni glasovi niso znatno spremenili. Število mandatov po strankah tako ostaja nespremenjeno. 

Državna volilna komisija je sporočila, da so okrajne volilne komisije in volilne komisije volilnih enot ugotovile izid glasovanja po pošti na minulih evropskih volitvah v Sloveniji. Zmagovalka glasovanja po pošti je skupna lista SDS in SLS s 24,06 odstotka glasov, sledijo pa ji SD (22,38 odstotka glasov), NSi (13,71 odstotka glasov), Desus (12,81 odstotka glasov) in LMŠ (10,61 odstotka glasov). Vse ostale liste kandidatov so po pošti prejele manj kot 10 odstotkov glasov. Skupaj je po pošti glasovalo 801 oseb, veljavnih glasovnic pa je bilo 773.

Foto: Državna volilna komisija

Število mandatov po strankah ostaja nespremenjeno
Skupnih rezultatov evropskih volitev v Sloveniji rezultati glasovanja po pošti niso znatno spremenili. Po vseh do sedaj preštetih glasovih, vključno s tistimi, prispelimi po pošti, je prepričljiva zmagovalka skupna lista SDS in SLS, ki je osvojila 26,43 odstotka glasov ali tri mandate v Evropskem parlamentu. Druga je SD (dva mandata oziroma 18,66 odstotka glasov), tretja pa LMŠ (15,57 odstotka glasov). En mandat so osvojili v NSi (11,07 odstotka glasov), ki je pri glasovanju po pošti sicer dobil večji delež glasov kot LMŠ. Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu v naslednjem mandatu bodo: Milan Zver (SDS), Romana Tomc (SDS), Franc Bogovič (SLS), Tanja Fajon (SD), Milan Brglez (SD), Irena Joveva (LMŠ), Klemen Grošelj (LMŠ) in Ljudmila Novak (NSi). Volilna udeležba je bila 28,36 odstotna.

Foto: Državna volilna komisija

M. D.