fbpx

[Video] Bliža se največja nevarnost za Slovenijo in nezavarovani del Evrope: V Turčiji je 3,5 milijona beguncev in migrantov, Erdogan pa jih lahko vsak čas spusti proti nam!

Foto: epa

Tok migrantov proti Evropi se povečuje. Vojaške obveščevalne službe objavljajo zastrašujoče podatke. Samo v Grčijo naj bi letos prišlo 20 tisoč migrantov. Skupno število vseh, ki želijo na ozemlje Evropske unije, naj bi presegalo 65 tisoč. Posebej zaskrbljujoče je stanje v Bosni in Hercegovini, kjer čakajo migranti, katerih cilj je Slovenija. Glede na to, da odprtje poti preko osrednje Bosne in ob jadranski obali pomeni zelo velik varnostni izziv in hude težave za vse varnostne službe v Sloveniji – ob tem, da sodelovanje z Balkanom naj ne bi teklo, kot bi si želeli -, smo z omenjeno problematiko v oddaji Hobotnica soočili varnostnega strokovnjaka Boštjana Perneta in predsednika Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branka Grimsa. 

Avstrijska vlada bo z julijem prevzela predsedovanje EU. Vlada Sebastiana Kurza si bo prizadevala za večjo zaščito zunanjih mej unije. Kurz se je zavzel tudi za krepitev evropske mejne in obalne straže Frontex, ki naj bi se preoblikovala v polno operativno obmejno policijo. S tem bi se izognili potrebi po enostranskem ukrepanju posameznih držav članic. Iz Avstrije bodo izgnali 60 imamov, ki jih finančno podpira Turčija, skupaj z njihovimi družinami, in zaprli sedem mošej. “Danes že lahko napovemo odločitev verskega urada avstrijske vlade, zaradi katere bomo prepovedali izvajanje dejavnosti v sedmih mošejah. To tudi pomeni, da bomo ukinili mošejo, ki jo vodi turška ultra nacionalistična organizacija Sivi volkovi, kakor tudi zaprtje arabske kulturne skupnosti, ki vodi še šest drugih mošej,” je bil jasen Kurz.

Mednarodna organizacija za migracije je sporočila, da je od začetka leta do nedelje v Evropo po Sredozemskem morju prišlo 35.504 migrantov. Nova italijanska vlada je zavrnila ladjo Aquarius, na kateri je bilo 629 migrantov, in s tem požela kritike večine evropskih voditeljev. Madžarski premier Viktor Orban  je  podprl odločitev Italije. Z njim se je strinjal tudi slovaški premier Peter Pellegrini, ki je dejal, da je zavrnitev ladje s strani Italije in Malte “šele začetek”. “To bo druge države prisililo k učinkovitemu varovanju zunanjih mej EU, namesto da razmišljajo zgolj o dragih reševalnih akcijah,” je izpostavil.

V mestih nastajajo geti
Kaj se zgodi, ko v državo vstopijo migranti, vidimo v državah Evropske unije. Italija, Nemčija, Francija in Švedska so preplavljene s tujci. Nekateri čakajo na azil, drugi so ga že dobili, pri tretjih pa gre za t. i. duhove. Nelegalne, nikjer registrirane ljudi. Kot vedo povedati domačini, do integracije ne pride. Ženske so manj vredne in v burkah, deklic ne pošiljajo v šolo, zagovarjajo šeriatsko pravo, so potencialni teroristi. Ne naučijo se jezika, ne prilagajajo se zahodnemu načinu življenja. V mestih se ustvarijo geti, kamor si nihče ne upa. Celo francoski predsednik Emmanuel Macron je priznal, da je Francija izgubila v boju proti trgovini z drogami na območjih, kjer so prevladali islamisti. Imajo kar 1.500 območij po državi, ki so izjemno “občutljiva” in nevarna, saj so te soseske postale “samostojne islamske družbe”, kjer islamsko pravo hitro izpodriva francosko civilno pravo.

Medtem ko se levičarski lobiji borijo za halal-klanje živine, za muslimanske jedilnike v vrtcih in šolah ter za pravico žensk do burke in nikaba, imamo v Sloveniji trenutno 1,163 prosilcev za azil, od tega le 88 žensk in nič otrok, neznano kje pa je 1.000 ljudi. Perne ob tem poudarja, da so se ilegalne migracije, ki jih sedaj opazujemo, nakazovale že vsaj novembra, decembra lani. “Povečan tok migracij v času toplejših mesecih ne predstavlja nobenega presenečenja za varnostni aparat. Slovenski varnostni aparat bi se moral na ta pritisk pripraviti. Ključno je, da Slovenija zaščiti schengensko in slovensko nacionalno mejo skladno s pravili, ki za schengen veljajo. Zelo pomembno je tesno in prijateljsko povezovanje z Avstrijo in Hrvaško, pomemben je pritisk na Hrvaško, da bolj natančno nadzira mejo z Bosno in Hercegovino. Po drugi strani je ključno, da slovenski varnostni sistem na mejo pošlje zadostno število policistov in vojakov, da bodo ustrezno varovali našo schengensko in slovensko nacionalno mejo.”

Foto: Twitter

Policijske enote na meji so nepopolnjene
Kot enega izmed ključnih problemov Perne izpostavlja nepopolnjenost policijskih enot na meji. Policija ima namreč na meji določeno formacijo, a ne pove, koliko policistov primanjkuje, pri čemer že za normalno opravljanje nalog ni dovolj policistov. Ves čas ji na meji pomagajo vojaki, med 70 in 100, in to ne samo z moštvom, ampak tudi s tehniko (vozili). Pozivi, da naj gre vojska ne mejo, so brezpredmetni, poudarja Perne – vojska namreč od leta 2015 ni zapustila patruljiranja. To kaže, da za redno opravljanje nalog policija nima dovolj policistov. “Policisti dobro opravljajo svoje delo, a če jih je premalo, meja ne more biti ustrezno varovana. Iz teh razlogov je potrebno moštvo ob meji okrepiti.”

Opravka imamo s pojavom duhov
Po besedah Grimsa je od novega leta v Slovenijo nelegalno vdrlo kar 2.668 azilantov iz klasične balkanske smeri. Dodajmo še, da je 199 ilegalcev prišlo iz smeri Italije. To je še posebej zaskrbljujoče, do sedaj so namreč uradne institucije trdile, da od tam nihče ne prihaja. Dejstvo je, da se je ta tok že začel in sedaj, ko bo novoizvoljena italijanska desna vlada začela delati red na svojem teritoriju, se bo tok samo še krepil. Od teh je bilo 649 vrnjenih na Hrvaško, samo 14 pa v Italijo. Če izračunate razliko in ob upoštevanju dejstva, da je bilo 1.146 prošenj za azil, vam manjka 1.000 ljudi. Prvič imamo opravka s pojavom duhov. Očitno nekateri skrbijo za to, da tik preden dajo formalno prošnjo za azil, enostavno izginejo, izparijo. Nihče ne ve, kje so. Verjetno so nekje v Sloveniji, del teh pa je s pomočjo kriminalnih združb poslanih preko meje. Dnevno število prihodov v Slovenijo, ki jih uradno prestrežejo, se giblje od 40 do 50 in več, neuradno pa še bistveno več.

Slovenija postaja žep
“Ko se bo meja proti Italiji bistveno bolj zapirala, bo vse to ostalo tukaj in dogaja se točno tisto, kar svarim že tri leta. Slovenija postaja žep in zaradi levičarjev na oblasti postaja ciljna država. Če boste odšli v Bosno in Hercegovino, boste videli, da če koga vprašate, kam želi, bo odgovoril: azil, Slovenija. Slovenija postaja sanjska država za azilante. Same tajne službe v BiH opozarjajo, da so izbruhnile nalezljive bolezni, da je ogromno nasilništva proti domačinom, predvsem proti ženskam, in da je veliko kriminala (drog). Če si to kdo želi v Sloveniji, z njim ni nekaj v najlepšem redu.” Maksimalno bi bilo potrebno zaščititi meje, potrebno bi bilo dokončati ograjo ob celi meji, ker se je obnesla. Potrebno je poskrbeti za zadostno število ljudi. Za kombinirane patrulje policije in vojske, saj radikalni islamisti bolj upoštevajo vojsko iz izkušnje doma.

Štirinajst dni nazaj v vseh osrednjih medijih v Sloveniji azilantov sploh ni bilo. “Zmerjali so me za nacista, fašista, sedaj gre celo TV Slovenija v BiH, da Slovenija postaja cilja država,” je povedal Grims. Delo je ugotovilo, da se je dramatično povečalo število nezakonitih vdorov v Slovenijo in število vloženih prošenj za azil. “Potrjujejo, kar sem sam v preteklosti opozarjal, pričeli pa so celo uporabljati moje stavke. Situacija je slaba in se slabša. Čas, zapravljen s postavitvijo vlade, je z varnostnega vidika izgubljen čas. Potrebujemo jasno politično sporočilo: nobenega migranta ne bomo več sprejeli, meje bomo branili, Slovenijo bomo naredili varno in nihče, ki vstopi ilegalno, ni dobrodošel.”

Foto: YouTube

Ilegalne migracije so strokovni problem
BiH je od jeseni lansko leto postala neke vrste žep. Kakšno je število migrantov v BiH, ne vemo. Formalno naj bi šlo za do 5.000 ljudi, neformalno pa za okrog 10.000 ljudi. Na poti iz Grčije proti BiH naj bi bilo med 45.000 in 60.000 migrantov. “Ilegalne migracije so strokovni problem, zato je nujno, da varnostni aparat migracije tudi rešuje strokovno,” poudarja Perne. “Potrebno je jasno povedati, kje bi bila ograja dobrodošla, jo postaviti in nadzorovati. Tehnične ovire so zaželene, a kljub temu potrebujemo moštvo. Slovenija je še vedno varna država. Imamo sredstva, da bi lahko zaščitili schengensko mejo, a potrebno je pravočasno ukrepanje.” 

Varnost Slovenije je potrebno graditi sistemsko
V Turčiji so izredno kompleksne razmere, poudarja Perne in dodaja, da imajo tam 3,5 milijona beguncev, ki so pribežali iz Sirije in Iraka zaradi vojne, ter precej migrantov iz Afganistana, Pakistana.Erdogan migrante in begunce uporablja tudi kot politično orodje.” V zadnjih štirinajstih dneh je Turčija odstopila od sporazuma z Grčijo, po katerem je Grčija lahko vračala migrante. To predstavlja resen signal, da Turčija resno razmišlja o sporazumu, pričakuje se povišanje pritiska s strani Turčije, dodatne zahteve Turčije od Evropske unije pred volitvami. “Turčija lahko malo večjim skupinam omogoči dostop do Grčije, kar bi bilo problematično. Na slovenskih obveščevalnih službah je, da oblast oskrbujejo z ažurnimi informacijami glede migracij. Varnostni sistem, obveščevalne službe in ostali dejavniki morajo sistemsko graditi varnost Slovenije,” navaja Perne.

“Generalno gledano situacija v Sloveniji ni dobra. Če bo resna politična volja, lahko Slovenija ta trenutek zaščiti meje in se opre na pomoč tistih, ki želijo pomagati, kot je Višegrad. Kot pozitivno gesto vidim, da sta Italija in Malta zavrnili ladjo ilegalnih migrantov,” navaja Grims in dodaja, da k nam tudi prihaja največ Afganistancev in Pakistancev, gre za organizirano invazijo radikalnega islama, pri čemer nekateri bogato služijo. Po prepričanju Perneta bi bilo potrebno vzpostaviti jasno evropsko migrantsko politiko in iz nje potegniti ukrepe. “Ključno je regionalno povezovanje držav, za Slovenijo je pomembno, da se Slovenija poveže z Avstrijci in Hrvati. Kolikor bodo Hrvati na meji ustavili migrantov, toliko jih nam ne bo potrebno ustaviti na meji. Pritisk Slovencev, Nemcev in Avstrijcev je obrodil sadove, namreč, Hrvatje so do sredine aprila začeli bistveno strožje varovati mejo z BiH.” 

Foto: Nova24TV

Skupne evropske politike glede migracij v kratkem ne bo
Po besedah Perneta skupne evropske politike glede migracij v kratkem ne bo. Nekaj časa bomo odvisni od sebe in jasnih regionalnih povezav. Če bi bili Avstrijci prepričani, da bomo mi učinkovito zavarovali meje, na meje ne bi postavljali pum, specialnih enot, popolnjenih s policisti in vojaki, ki bodo varovali mejo. “Gre za jasen političen signal, da mora Slovenija nalogo, ki ji je zaupana v okviru schengna, opraviti tako, kot se od nje pričakuje,” je jasen Perne. Po besedah Grimsa so zaupanje v vlado na volitvah pokazali tudi volivci, ki so stranki SDS namenili zmago. “Če sami ljudje ne zaupajo, potem si lahko predstavljate, koliko vam sosedi. Torej nič,” navaja Grims in dodaja, da se mora vsakdo opreti na svoje lastne sile.

“Slovenija potrebuje odločno in enotno vlado, ki bo vzpostavila ustrezno sodelovanje s sosedi. S tem bo prišlo do vzpostavitve zaupanja, da se na meji ne bodo pojavljale pume,” je prepričan Grims. Ob tem pa Perne poudarja, da je področje varnosti preresna tema, da bi jo delili na levo in desno, saj varnost zadeva vse nas. “Imamo varnostni izziv, varnostni problem in potrebno ga je strokovno rešiti.” Grims pa ob tem dodaja, da je varnost le ena in nedeljiva.

N. Ž.