fbpx

Slab dan za LMŠ: Črnčec izgubil tožbo proti Toninu, Mahnič napovedal ovadbo poslanca Medveda

Svetovalec LMŠ Damir Črnčec in poslanec Rudi Medved. (Foto: STA)

Nekdanji državni sekretar za nacionalno varnost v času Šarčeve vlade Damir Črnčec je izgubil tožbo proti ministru za obrambo in predsedniku stranke NSi Mateju Toninu, je ekskluzivno razkril raziskovalni novinar Bojan Požar. Gre za tožbo, kjer je Črnčec od Tonina terjal odškodnino in preklic izjav, ker je ta za spletni Večer izjavil, da je Črnčec kot sekretar za nacionalno varnost izrabljal represivne aparate. Do tožbe je prišlo po tem, ko Črnčec ni dočakal želenega preklica izjav in opravičila s strani Tonina. Kakorkoli, Črnčecu je očitno spodletelo. Se pa očitno obeta še nekaj ovadb – poslanec LMŠ Rudi Medved je napovedal, da bodo kazensko ovadili generalnega direktorja policije dr. Antona Olaja, pa tudi sekretarja za za nacionalno varnost Žana Mahniča. Slednji pa je napovedal, da bo proti Medvedu vložil kazensko ovadbo, in sicer zaradi krive ovadbe.

“Mislim, da ta moj primer najbolj jasno kaže na to, kako je Damir Črnčec zlorabljal represivne aparate te države za boj proti takratni opoziciji”; in “Po sestopu Črnčeca z oblasti se je izkazalo, da vse tisto, kar smo trdili takrat na Knovsu, je do zadnje pike res, in to je bila edina oblika boja proti takratni nadzorni komisiji, da so nas ovajali,” sta izjavi Mateja Tonina, ki sta zmotili nekdanjega direktorja Sove in desno roko Marjana Šarca, Damirja Črnčeca. Črnčec je namreč izjavi označil za žaljivi in neresnični in zahteval njun preklic. Ker Črnčec trdi, da so ga Toninove besede prizadele, je od njega zahteval odškodnino v vrednosti 7 tisoč evrov.

“Rudi Medved, tako kot njegov puškometalec, skače v prazen bazen, ravno na dan, ko je vohunček Murči izgubil tožbo proti Mateju Toninu. Ker narod naš dokaze hrani, kljub dokazom pa udbaš ne bo priznal, da je bil udbaš, bom proti Rudiju vložil kazensko ovadbo zaradi krive ovadbe,” pa je kazensko ovadbo zoper poslanca stranke LMŠ Rudiju Medvedu napovedal državni sekretar za za nacionalno varnost Žan Mahnič. Medved je danes namreč izjavil, da generalni direktor policije dr. Anton Olaj, podprt z voljo vladajoče politike, ne izbira sredstev za obračunavanje ljudi znotraj policije in da na ta način neposredno ovira delo preiskovalne komisije. Medved je poudaril, da je to kaznivo dejanje, zato bodo na specializirano državno tožilstvo poslali naznanitev suma kaznivega dejanja zaradi oviranja dela državnega organa. Ovadili bodo generalnega torej generalnega direktorja policije – nato pa je poslanec LMŠ še dodal: “Pri poskusih vplivanja na delovanje preiskovalne komisije deluje tudi politika. Žan Mahnič je šel do konca in lažno obrekoval strokovnega sodelavca komisije. Politika želi delu komisije vzeti kredibilnost. Zato bomo kazensko ovadili tudi Žana Mahniča.”

Tonin Črnčecu očital, da spletkari iz ozadja
Pred sodnico na kamniškem sodišču je Črnčec zatrdil, da ima visok prag bolečine, a da ga naj bi izjave Tonina prizadele. “Laž je bila izrečena in za to laž pričakujem opravičilo,” je za 24ur decembra lani povedal Črnčec in dodal, da nedvomno ne namerava odstopiti od tožbe. Tonin je na drugi strani izrazil prepričanje, da bi morali biti volivci tisti, ki bi izrekli sodbo v njunem sporu. Po njegovo namreč njun spopad naj ne bi sodil na sodišče, ampak v hram demokracije. Ob tem je dodal, da Črnec ni tip človeka, ki bi nastopal v prvih linijah, odšel na volitve, kjer bi se tudi stehtal. Po besedah Tonina veliko raje druge pošilja v prve vrste, medtem pa sam “spletkari iz ozadja”.

Foto: Twitter Bojan Požar

Na opozicijo je pritiskal na tak način, da so organi vlagali ovadbe zoper nas in nas tako oddaljevali od našega dela, mi pa smo morali hoditi na zaslišanja. V tem delu mu očitam zlorabo represivnih aparatov,” je za isto televizijo povedal minister Tonin. Po besedah Tonina je moto delovanja Črnčeca, da je potrebno “sovražnika zaposliti, drugače bo on nas” ter ob tem nanizal še nekaj primerov, ki razkrivajo njegov način delovanja. V bran Črnčecu je pričakovano stopil predsednik LMŠ Šarec, ki je dejal naslednje: “Nedopustno je, da nek politik daje neke vrednostne sodbe in obtožuje ljudi, da izrabljajo represiven aparat”.

O nenaklonjenosti med dvojico je bilo mogoče sicer že večkrat slišati. Spomnimo. V eni izmed Tarč je Tonin glede Črnčeca, ki je izrazil svoje nezadovoljstvo nad delovanjem aktualne vlade, dejal naslednje: “Črnčec je oseba z najdaljšim stažem vodenja varnostno-obveščevalnih služb in je zato odličen spletkar, ki je zrušil prejšnjo koalicijo. Mislim, da je v to oddajo namesto Šarca prišel zato, da provocira, da išče neke konflikte in razdore. Ne pa da bi se realno ukvarjali s problemi, ki tarejo Slovenijo in gledali naprej v prihodnost. Če konstantno iščemo stvari, ki nas delijo, potem je jasno, da se ne moremo premakniti naprej.”

Foto: Zajem Zaslona RTV

V pogovoru za Siol avgusta lani je Tonin komentiral izjave Črnčeca za Reporter, da Toninu ne zaupa, ker naj bi se v preteklosti pogajal s figo v žepu in informiral nasprotno stran. Tonin je izpostavil prepričanje, da je Črnčec zagrenjen spletkar. “Svoj negativizem in laži bruha vsepovsod. Delal je za Janeza Janšo, danes dela za Marjana Šarca, jutri pa bo verjetno služil tretjemu gospodarju. Vsekakor mu ne zaupam, nikoli ne veš, kdaj te bo izdal.”  Okrog zgodbe o tem, kako naj bi pri oblikovanju Šarčeve vlade informiral drugo stran, je povedal, da gre za lažno sproducirano zgodbico. “Klasičen obveščevalni pristop, ko se z lažmi vnaša zmedo. Takrat se alternativna koalicija sploh ni oblikovala, zato ni bilo kam “nositi” informacij.” Tonin je še dodal, da je pri pogajanjih tvorno sodeloval, dokler ni videl, da se zgodba iz Kamnika ponavlja. To pomeni samovoljno vodenje koalicije in slabo komunikacijo, kar pa so koalicijski partnerji nato tudi izkusili. Dogovori v koalicijski pogodbi so namreč predstavljali mrtvo črko na papirju.

Po lanskoletnem soočenju na sodišču je Črnčec v svoji izjavi dejal, da je bilo povedanih ogromno namigovanj, ki kličejo na to, da razmislijo, kako ukrepati naprej. Tonin pa je pristavil, da je pričel tudi sam resno razmišljati o tem, da sproži pravne postopke zoper njega. Sodišče je tedaj zavrnilo dodatne priče in naznanilo, da bo sodba obema vpletenima poslana po pošti. Kot kaže se sodišče le ne strinja z očitki Črnčeca, ta je namreč izgubil tožbo proti ministru Toninu.

Sara Kovač