fbpx

Slapšakova podivjala: Predsednik državnega sveta Kovšca se ji je zataknil v grlu, ko ji je dejal, da on bolje govori srbsko, kot ona slovensko!

Svetlana Slapšak (Foto: STA)

Levičarska komentatorka Svetlana Slapšak je vzbudila veliko pozornosti, ko je v kolumni za Večer opisovala, kako je s kopiranjem neprimernih komentarjev, ki še niso bili moderirani, izpod člankov na spletnih portalih  na Facebook, da bi s tem izsilila opozorilo in izbris komentarjev s strani družbenega omrežja ter tako po svojem mnenju dokazala, da so njegove teze pravilne. Kolumne pa Slapšakova piše tudi za skrajno Mladino, kjer se je tokrat spravila na predsednika državnega sveta Kovšco, ki ga je v svojem članku že en teden prej grdo napadel njihov novinar Trampuš, Kovšca pa je v odzivu za Nova24TV eno za drugo ovrgel njegove žaljive in neresnične navedbe. S kolumno Slapšakove gre za klavrn poskus Mladine, da bi popravili sramoto, ki je nastala s Trampuševim spodletelim poskusom propagande.

Dežurna komentatorka v levičarskih trobilih Svetlana Slapšak ima očitno v teh dneh časa na pretek, med drugim se je prejšnji teden ukvarjala s kopiranjem neprimernih komentarjev izpod člankov na spletnih portalih, ki še niso bili moderirani, na družbeno omrežje Facebook, da bi s tem izsilila opozorilo in izbris komentarjev s strani družbenega omrežja ter tako dokazala, da so njegove teze pravilne. Iz tega je nato nastala njena kolumna, ki je bila v soboto objavljena v režimskem trobilu Večer v lasti rdečega tajkuna Uroša Hakla, čigar družina je močno povezana s Socialnimi demokrati Dejana Židana.

Sodeč po njenem pisanju so jo pri spletnem gigantu Facebook opozorili, da komentarji, ki jih je skopirala od neznanih uporabnikov pod enem izmed prispevkov na spletnem portalu Nova24TV, kršijo pravila njihovih skupnosti, da so sovražni in da so jih izbrisali. “Zadoščenje. Končno sem dobila uradno potrdilo, da mediji SDS proizvajajo sovražni govor,” zdaj piše v svoji kolumni Slapšakova. Kot je znano, se Slapšakova v svojih kolumnah za Večer vsak teden ukvarja s podobnimi tematikami, nato pa jih deli na svojem Facebook profilu, kjer eni in isti zvesti privrženci nekritično hvalijo kolumne s komentarji “odlično” in se ji zahvaljujejo.

Slapšakova se je tokrat spravila na Kovšco, obtožuje ga nacionalizma in rasizma
Manj znane pa so njene kolumne v tedniku Mladina, glasilu skrajne Levice, katerega naklada vztrajno pada. V tokratni številki Mladine se v komentarju z naslovom “Problematični predsednik državnega sveta A. K.” spravi na Alojza Kovšco, pri čemer se uvodoma vpraša: “Si res želimo, da je predsednik državnega sveta človek, ki je dokazano nacionalist in rasist, ki laže, se lažno predstavlja in grobo in agresivno napada državljane?” V članku v nadaljevanju skuša ustvariti vtis, da Kovšca strastno zanika socialne pravice in močno vlogo države pri regulacijskih mehanizmih. Če pustimo ob strani to, da je Slovenija dejansko socialistična država in ne socialna država, kot je navedeno v ustavi, je pri tem treba poudariti, da Slapšakova svoje trditve utemeljuje kar s tem, da je Kovšca kritičen do načina financiranja nevladnih organizacij. Nekatere od teh so v Sloveniji v veliki meri financirane iz proračuna z denarjem davkoplačevalcev in pri tem dejansko ne gre za “nevladne” organizacije, pač pa za paravladne organizacije.

Kovšca je glede tega za Nova24TV izrazil mnenje, da bi večino nevladnih organizacij morali financirati iz prostovoljnih prispevkov državljanov, na primer iz dela dohodnine, ki ga državljani lahko namenijo organizacijam, ki delujejo v javnem interesu: “Če bi to kvoto, ki jo državljani lahko namenijo organizacijam, po svojih željah povečali, bi dobili popolnoma transparentno financiranje teh nevladnih organizacij, s tem pa bi se financiranje direktno s strani vlade zmanjšalo. Dobili bi realno sliko, koga državljani dojemajo kot koristnega za javni interes in koga ne. A to bi bilo težko, danes nevladne organizacije dokazujejo svoje delovanje v javnem interesu z izpolnjevanjem nekih obrazcev, s katerimi opravijo formalne aktivnosti.”

Foto: Nova24TV

O znanju slovenščine Slapšakove presodite sami
Slapšakova se je odzvala tudi na pripombo, da govori v “polomljeni” slovenščini: “Ob dejstvu, da pišem v slovenščini in da sem 20 let predavala v slovenščini, preprosto nima nobene teže oziroma gre za še eno zlonamerno laž. Ves čas se učim slovenščine in se bom do konca življenja, tako kot drugih sedmih jezikov, ki jih obvladam, in več kot deset drugih, v katerih samo berem in jih razumem.” Gre za zgodbo izpred dveh let, ko se je Slapšakova obregnila ob Kovšco in je žaljivo zapisala, kako “obramboslovec in obrtnik komentira slovensko kulturo”.

Kovšca je svoje komentiranje za Nova24TV pojasnil, da si kot “plačnik te kulture in njen porabnik in del tega kulturnega prostora kot Slovenec in slovenski državljan to pravico pridržuje”. Že takrat se je obregnil ob njeno izjavo, prav tako pa tudi nedavno, saj je po televiziji komentirala ZOFVI (v Mladini zdaj trdi, da ni komentirala ZOFVI, pač pa “kvečjemu splošneje o financiranju ‘javnega’ in zasebnega šolstva”) v polomljeni slovenščini, Kovšca pa je zatrdil, da srbsko govori bolje kot ona slovensko, pa čeprav je on v Srbiji preživel dve leti, ona pa v Sloveniji nekaj desetletij: “Da si nekdo, ki tako polomljeno govori jezik naroda, o kulturi katerega sodi, drzne, da nekomu jemlje pravico, da bi sam o svojem jeziku in kulturi spregovoril, je pa daleč preveč. Tega si nikakor ne bom dovolil, ne z njene strani in ne s strani kogarkoli drugega.” No, da si boste bralci lažje sami ustvarili mnenje o znanju slovenščine Slapšakove, v nadaljevanju prilagamo videoposnetek.

Kovšca eno za drugo ovrgel žaljive in neresnične navedbe iz Trampuševega članka
Kot ste že morda ugotovili, se je Slapšakova odzvala na članek, ki je bil v petek, 16. avgusta, objavljen na Nova24TV, v njem pa je Kovšca eno za drugo ovrgel žaljive in neresnične navedbe iz članka Mladine, ki je izšel istega dne, poleg tega pa napovedal vročo jesen, ki bo pokazala, kdo krši ustavo in kdo ne. V omenjenem Mladininem članku si je Kovšco za tarčo izbral Jure Trampuš, ki mu je med drugim podtikal, podobno kot teden pozneje Slapšakova, nacionalizem, nepoznavanje ustave, kot problematična pa je med drugim označil tudi njegova gostovanja na Nova24TV in kritičnost do delovanja in financiranja nevladnih organizacij. V članku so se tako znašle številne neresnice, zavajanja in vrednostne sodbe, vse z namenom utemeljevanja uvodne teze, da Kovšca ni dober predsednik državnega sveta, institucije, za katero pred njegovim nastopom mandata marsikdo sploh še ni slišal. Kako nemarna je bila Mladina pri izvajanju propagande, dokazuje tudi dejstvo, da se je v članku znašla kar fotografija predsednika GZS Boštjana Gorjupa, pri čemer smo se lahko vprašali, ali je Trampuš sploh vedel, o kom je pisal. Pri Mladini se za pojasnila niso obrnili direktno na Kovšco, pač pa smo mu dali priložnost za odziv na Nova24TV. Očitno so na Mladini menili, da lahko navedeno sramoto popravijo, če Trampuševe laži in zavajanja na dveh straneh podkrepi še Slapšakova. Če jim je uspelo, lahko presodite sami.

Rok Krajnc