Slika, ki dokazuje, kako smo zdrsnili na mednarodnem parketu: Še Tanja Fajon se nemočno smeji ob slovaški zastavi

Tanja Fajon ob slovaški zastavi.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je bila v torek na uradnem obisku v Severni Makedoniji, kjer jo je gostil makedonski kolega Bujar Osmani. Nov obisk in nov diplomatski zdrs – na mizo so namreč namesto slovenske postavili slovaško zastavo. To je dokaz, da imamo zelo “prepoznavno” ministrico, da so jo celo v Makedoniji zamenjali za Slovakinjo. Iz fotografije je razbrati, da je zastava neke druge države prav nič ne skrbi. 

Ni pa to prvi diplomatski zdrs sedanje Golobove vlade, Anja Bah Žibert je spomnila, da hrvaški predsednik ob obisku Tanje Fajon zastave sploh ni izobesil, v Makedoniji pa so jo pričakali kar s slovaško.

Zunanji minister namreč predstavlja Slovenijo pri drugih državah in v mednarodnih organizacijah, spremlja mednarodne politične in gospodarske odnose in razvija odnose Slovenije z drugimi državami. Kako pomembni smo v mednarodni sferi, lahko sedaj vidimo, saj nas države niti ne jemljejo resno. O tem so se razpisali tudi drugi mediji. Prav tako so povzetek uradnega obiska s slikami objavili tudi na Twitterju zunanjega ministrstva, a so izpustili ravno to sliko. Očitno je bilo preveč sramotno, da bi jo objavili.

 

Makedonski mediji o diplomatskem zdrsu (Foto: posnetek zaslona)

Spomnimo, kakšno pozicijo v mednarodni sferi smo zasedali, ko je bil predsednik vlade Janez Janša in zunanji minister Anže Logar. Po letih izgubljenih vizij v zunanji politiki pod vodstvom Karla Erjavca in Mira Cerarja se je Slovenija vrnila tako na evropski kot mednarodni zemljevid sveta, a smo s Tanjo Fajon zopet zdrsnili. V samo dveh letih mandata je Logar kot zunanji minister opravil krepko čez sto bilateralnih srečanj, več kot 50 video- in avdiokonferenc ter več deset  uradnih telefonskih pogovorov. Obiskal je približno 70 tujih prestolnic, obenem pa je še predsedoval EU in to po ocenah partnerjev – z odliko. Logar je bil prvi slovenski zunanji minister po letu 2012, ki je obiskal Hrvaško, in prvi, ki je po letu 2007 obiskal Italijo.

Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve

Spomnimo se tudi začetka ruskega napada na Ukrajino. Ko so sredi najhujše vojne vihre slovenski, poljski in češki predsedniki vlad povsem nenapovedano z vlakom prispeli v Kijev. Praktično ves svet je govoril o tem diplomatskem dogodku, Janeza Janšo pa so kot gosta za komentarje klicali na svetovno poznane medije, kot je CNN. Žal smo vse to z novo vlado izgubili.

Premier Janez Janša je bil gost Becky Anderson v oddaji Connect the World na CNN. (Foto: posnetek CNN)

Sara Kovač