fbpx

Najbolj verjeten scenarij: Predčasne volitve!

Foto: STA

Na Nova24TV smo že pred časom objavili anketo, na kakšen način si želijo, da se reši vladna kriza, v kateri smo se znašli in prepričljiva večina sodelujočih je odgovorila, da si želi na predčasne volitve. S tem se strinja tudi predsednik SDS Janez Janša, ki pozdravlja odstop Marjana Šarca, dodal pa je tudi, da kakršnekoli volitve bodo, bodo ustavne. Pričakovano pa se bodo volitvam upirali v tistih strankah, ki jim grozi izpad iz parlamenta, na primer v Stranki modernega centra in Slovenski nacionalni stranki.

Ker je bil padec vlade Marjana Šarca le še vprašanje časa, smo na spletnem portalu Nova24TV že pred časom objavili anketo, v kateri smo jih vprašali, na kakšen način želijo, da se reši trenutna vladna kriza. Na anketo je odgovorilo 2.075 naših bralcev, prepričljiva večina pa je s svojim odgovorom izrazila mnenje, da si želijo na predčasne volitve. Tako je s svojimi glasovi odgovorilo 1.590 sodelujočih oziroma 77 odstotkov. 11 odstotkov oz. 226 bralcev je izrazilo željo, da bi se sestavila alternativna vlada. Le 12 odstotkov pa jih je očitno zadovoljnih z vlado, da naj vlada ostane je namreč odgovorilo 259 sodelujočih.

Janša: Pozdravljamo odstop Šarca
Izjavo je podal tudi predsednik stranke največje parlamentarne stranke SDS Janez Janša: “V SDS bomo situacijo ocenili, sklicali pristojne organe in potem bomo sprejeli odločitev,” je glede nadaljnih korakov stranke povedal Janša. “Po odstopu predsednika vlade, ki ga pozdravljamo, so najverjetnejše predčasne volitve. S tem je pred nami čas, ko se bo politika ukvarjala sama s sabo pa z volivci. V SDS po sestanku poslanske skupine predlagamo, da tudi ta čas ni popolnoma izgubljen. Do druge polovice aprila sprejmimo nekaj nujno potrebnih zakonov. Naprimer zakon o pokojninsko-demografskem skladu, ki je že pripravljen in je bil že enkrat obravnavan. Zakon o skrajšanju čakalnih vrst v zdravstvu, ki ga je pripravila Zdravniška zbornica, Zakon o javnih naročilih v zdravstvu, ki ga bomo v kratkem vložili. Mogoče bomo te zakone lažje sprejeli, sedaj ko vlade ni.”

Kakršnekoli volitve bodo, bodo ustavne
“Kakršnekoli volitve bodo, bodo ustavne. Ne samo zato, ker rok, ki ga je določilo Ustavno sodišče RS za spremembo volilne zakonodaje še ni potekel, ampak zato, ker če bi volitve po tem zakonu bile protiustavne, so bile protiustavne vse volitve od leta 2000, oziroma od 1990. Zato je govoriti o tem pač neumno,” je še poudaril Janša.

Foto: STA

Volitev si ne želijo v strankah, ki jim grozi izpad iz Državnega zbora
Pričakovano pa na volitve ne želijo predstavniki strank, ki jim je upadla podpora in ponujajo takšne in drugačne izgovore, zakaj ne bi bilo dobro iti na volitve. Po mnenju šefa Stranke modernega centra Zdravka Počivalška je bilo volitev preveč: “Menim, da je bilo volitev v zadnjem obdobju preveč. Kljub vsemu imamo stabilno situacijo, ki bi jo lahko izkoristili za naprej. Vedno sem odprt za pogovore v vseh smereh, seveda pa na način, da je to v korist ene in druge strani. Slutil sem, da se bo nekaj takega zgodilo glede na to, kar se je v zadnjem obdobju dogajalo.”

Foto: STA

Na volitve si ne želi niti Zmago Jelinčič Plemeniti: “Mislim, da nihče ni vedel za odstop. Ta odstop je posledica odstopa finančnega ministra. Mislim, da se bomo pogovarjali o novi vladi. Spremembe volilne zakonodaje še ni bilo, to je krivda Pahorja. Smo samo sestankovali. Prezgodaj je razmišljati, kdo bi bil predsednik vlade.”

Rok Krajnc