Najbolj verjeten scenarij: Predčasne volitve!

Foto: STA

Na Nova24TV smo že pred časom objavili anketo, na kakšen način si želijo, da se reši vladna kriza, v kateri smo se znašli in prepričljiva večina sodelujočih je odgovorila, da si želi na predčasne volitve. S tem se strinja tudi predsednik SDS Janez Janša, ki pozdravlja odstop Marjana Šarca, dodal pa je tudi, da kakršnekoli volitve bodo, bodo ustavne. Pričakovano pa se bodo volitvam upirali v tistih strankah, ki jim grozi izpad iz parlamenta, na primer v Stranki modernega centra in Slovenski nacionalni stranki.

Ker je bil padec vlade Marjana Šarca le še vprašanje časa, smo na spletnem portalu Nova24TV že pred časom objavili anketo, v kateri smo jih vprašali, na kakšen način želijo, da se reši trenutna vladna kriza. Na anketo je odgovorilo 2.075 naših bralcev, prepričljiva večina pa je s svojim odgovorom izrazila mnenje, da si želijo na predčasne volitve. Tako je s svojimi glasovi odgovorilo 1.590 sodelujočih oziroma 77 odstotkov. 11 odstotkov oz. 226 bralcev je izrazilo željo, da bi se sestavila alternativna vlada. Le 12 odstotkov pa jih je očitno zadovoljnih z vlado, da naj vlada ostane je namreč odgovorilo 259 sodelujočih.

Janša: Pozdravljamo odstop Šarca
Izjavo je podal tudi predsednik stranke največje parlamentarne stranke SDS Janez Janša: “V SDS bomo situacijo ocenili, sklicali pristojne organe in potem bomo sprejeli odločitev,” je glede nadaljnih korakov stranke povedal Janša. “Po odstopu predsednika vlade, ki ga pozdravljamo, so najverjetnejše predčasne volitve. S tem je pred nami čas, ko se bo politika ukvarjala sama s sabo pa z volivci. V SDS po sestanku poslanske skupine predlagamo, da tudi ta čas ni popolnoma izgubljen. Do druge polovice aprila sprejmimo nekaj nujno potrebnih zakonov. Naprimer zakon o pokojninsko-demografskem skladu, ki je že pripravljen in je bil že enkrat obravnavan. Zakon o skrajšanju čakalnih vrst v zdravstvu, ki ga je pripravila Zdravniška zbornica, Zakon o javnih naročilih v zdravstvu, ki ga bomo v kratkem vložili. Mogoče bomo te zakone lažje sprejeli, sedaj ko vlade ni.”

Kakršnekoli volitve bodo, bodo ustavne
“Kakršnekoli volitve bodo, bodo ustavne. Ne samo zato, ker rok, ki ga je določilo Ustavno sodišče RS za spremembo volilne zakonodaje še ni potekel, ampak zato, ker če bi volitve po tem zakonu bile protiustavne, so bile protiustavne vse volitve od leta 2000, oziroma od 1990. Zato je govoriti o tem pač neumno,” je še poudaril Janša.

Foto: STA

Volitev si ne želijo v strankah, ki jim grozi izpad iz Državnega zbora
Pričakovano pa na volitve ne želijo predstavniki strank, ki jim je upadla podpora in ponujajo takšne in drugačne izgovore, zakaj ne bi bilo dobro iti na volitve. Po mnenju šefa Stranke modernega centra Zdravka Počivalška je bilo volitev preveč: “Menim, da je bilo volitev v zadnjem obdobju preveč. Kljub vsemu imamo stabilno situacijo, ki bi jo lahko izkoristili za naprej. Vedno sem odprt za pogovore v vseh smereh, seveda pa na način, da je to v korist ene in druge strani. Slutil sem, da se bo nekaj takega zgodilo glede na to, kar se je v zadnjem obdobju dogajalo.”

Foto: STA

Na volitve si ne želi niti Zmago Jelinčič Plemeniti: “Mislim, da nihče ni vedel za odstop. Ta odstop je posledica odstopa finančnega ministra. Mislim, da se bomo pogovarjali o novi vladi. Spremembe volilne zakonodaje še ni bilo, to je krivda Pahorja. Smo samo sestankovali. Prezgodaj je razmišljati, kdo bi bil predsednik vlade.”

Rok Krajnc

 • rrrrr

  Po včerajšnjem dnevu mora biti tudi poslednjemu volilcu jasno, da se odloča le med dvema strankama:
  a. SDS, ki jo vodi Janez Janša in
  b. SZDL (Lmš, SMC, Zl, Zab, Levica, DeSUS, NSi, SLS, in SNS), ki jo vodi Milan Kučan.
  In za to smo porabili trideset let !

  • Beli Sneg

   Na žalost Butalcem to ni jasno. Me žalosti ampak ne pomaga.

  • Rožle

   Drži kot pribito ..

  • joza joza13

   Drži, ampak sedaj mora še dobro odigrati to partijo, sicer bo spet pizdarija.
   Bojim se, da bo vse preveč negativna kampanja, iskanje krivcev, blatenje itd. Tega narod ne mara.
   NE MARA!
   Za te zadeve je čas, ko imaš že nekaj časa kolajno okoli vratu in nič prej!

  • skorpijon93

   važno da so Lublančani dobili svojo džamiju, da lahko muslimani izsiljujejo in serjejo po glavi slovencem, slovenec pa tiho in se pusti

  • mona lisa

   Lepo in resnično si napisal. Ali pa SDS in Kučanova stranka “samo da ni Janša”.

  • Lokomotivführer

   In še nekaj je pomembno: vsaj eno leto nobenih predčasnih volitev! Kar se je začelo rušiti, naj se poruši, ne pa da bi z lažnimi anketami ter dirigiranimi srečanji zopet ves nabrani naboj med naivnimi ljudmi z volitvami atenuirali. Po približno enakih rezultatih, bi zopet, kot so že (POP, Tanja S), začeli s prakso, “ali bi vi sodelovali…”…. in še na teh predčasnih volitvah bi megla, ki se še ni razbistrila, nesposobnim rezultat dvignila proti sedanjim dvomljivim rezultatom. Ljudje bodo šele začeli spoznavati in vrednotiti rezultate…
   Vem, da je mnenje nasprotno večini, ampak vedno se je potrebno vprašati, kakšen cilj je zadaj? Reka bo še nosila…

   • rrrrr

    Popolnoma se strinjams tabo,naj reka še naprej naplavlja kadavre ! Na aprilskih predčasnih bi se slovenski volilni telebani spet odločili za skoraj enako posadko ladje norcev kot so se leta 2018 in razmerje med SDS in SZDL bi ostalo skoraj nespremenjeno. Umiranje države, družbe, ekonomije socijale in varnosti pa bi spet umiralo na obroke….
    Zato naj volilnim telebani le še kaki dve leti moledujejo levico, da jim do konca sesujejo zdravstvo, uničijo ekonomijo, umažejo ugled države, uvozijo pol milijona ljudožercev in stotisoč ćarapanov, ukradejo volitve, pokojnine, hiše in televizorje, razpolovijo plače in podvojijo davke.. Pa da jim zaprejo petrole in merkatorje ter uvedejo še obvezno oddajo ter policijsko uro.
    Šele takrat, nič prej,pride čas za SDS in spremembe…pa še takrat ne bi vsi razumeli, zakaj.!

 • Novakec1

  Če hočete potegniti slolandijo iz zdreka v katerega ste jo spravili v zadnjih tridestih letih morajo vse stranke ki se mislijo pojaviti in kandidirati imeti en sam program; nova ustav in zakonodaja napisana razumljivo za vsakega telebana.

  • janko

   Naj to naredijo SDS, SLS, NSi, Dom, Primc in Kangler!
   In Slovenija bi bila rešena.
   Brez osebne preračunljivosti, z iskreno željo ohraniti narod Slovencev in stoletja sanjano samostojno državo, danes malo, pokradeno od sosedov in številčno skoraj prepolovljeno od lastnih komunistov.

   • Andrej

    Preveč jih predlagaš. Bo isto kot je bilo sedaj. Največ dve stranki. Če se že pred volitvami ne morejo poenotiti se tudi potem ne bodo.

    • joza joza13

     Ooohoho.
     Kako si… Ptujčan?

     • Andrej

      Ne, pa niti v penziji nisem. Vem pa, da je na kupu gnoja vedno, VEDNO prostora samo za enega petelina.

    • Novakec1

     Eden redkih z pospravljeno podstreho!

   • Novakec1

    Zaradi mene lahko tudi kodrlasjasta stranka samo da neredi tisto kar sem napisu. Tvoja kombinacija ne pije vode.

 • Boy

  Čista norost, kdaj se je pa še v naši komunistični kvazi demokraciji upoštevala volja ljudstva.

  Takoj, ko bodo zaradi včerajšnjega političnega orgazma jebajoče stranke zbrale glavo, bodo naredile vse, da bodo jebeno stranko obdržale, kot spolni suźnjo.

  In zgodovina se bo ponovila.

  • Andrej

   Precej je tudi od volilcev odvisno. Ne vse, precej pa. Navsezadnje so se v kaki državi komunistov pa le znebili.

 • Beli Sneg

  Toliko jim je za državo kot za lanski sneg. To se je videlo včeraj, ko so vse stranke, ki so pred izpadom, zagrabile vsak pogovor, še celo z grdim JJ, samo da ostanejo v parlamentu. Serpentinšek bi se pa rad na volitvah preštel in potem naprej po starem vladal. Murgelj bo pa privlekel na dan nov obraz. In Butalci bodo spet nasedli in ponavljali vajo osla, ki gre enkrat na led, slovenski osli pa na vsakih volitvah.

  • Andrej

   Najpomembnejša je bila prva izjava, ko so bili še presenečeni in je iz njih še bruhala resnica. Takrat so odklanjali sodelovanje s SDS, še posebej Židan.

  • VERZIFIKATOR

   Pravi, da mu je levica odtegnila podporo. To pas res ni težava. Za zdaj.

   Marijana Serpan Tinšek

   ODTEGNJENA LEVICA

   Včeraj so se pokazale slike,
   lutkovno bilo je gledališče,
   čudno nekam vendar prizorišče,
   lutka ena čisto brez oblike.

   Marioneta, ki nastopa rada,
   kot da bi bila brez roke leve,
   človek bi usmilil se te reve,
   ki nastopov s tem več ne obvlada.

   In tako namesto da nastopa,
   marioneta reva vidno šepa,
   zraven še deluje gluha, slepa,
   od predstave vedno bolj odstopa.

   Vrvica se ji je ena snela,
   je zastokala, da odtegnila
   se ji je levica, zapustila
   marioneto, da je obvisela.

   Izvisela pravzaprav se reče,
   vrvice ni več, ni več levice,
   ni predstave več za tete, strice,
   marioneto stvar ta silno peče.

   Odtegnitev, strganje levice
   da je celemu polomu krivo,
   marioneta stoka, ker da v živo
   doletele zdaj so jo krivice.

   Ni da človek z njo bi sekiral,
   saj če je levico izgubila,
   novo naj bi kmalu pridobila,
   striček naj bi ji jo namontiral.

   Na remont zdaj marioneta čaka,
   novo rokico in nov obrazek,
   vse seveda bo še večji zmazek,
   a zadosti dobro za levaka.

   Za levaka, ki sam ne dviguje
   ne levice ne desnice, glave,
   vsakič da krohot popade krave,
   ko se marioneta povišuje.

   Vrvic sto, da malce bi obstala,
   pa ne gre, saj lutka je lesena,
   za to gledališče prirejena,
   kjer na podnu končno bo ležala.

 • janko

  Sta tema in dan. Je jin in jang. Je dobro in hudo. V ZDA so republikanci in “demokrati”.

  In pri nas: sta SDS in SZDL (lmš, smc, levica, sab, desus).

  Če bi le uspeli priti do predčasnih volitev, bi imeli ponovno eno možnost ustaviti uničevanje naroda in države!

 • Ivan Ivanovič

  Najprej bi bilo treba lustrirati RTV, sicer so nove volitve nesmiselne. Tam bodo zrežirali izid volitev v skladu z voljo mafijskih stricev iz ozadja in nam ponudili recikliranega koleričnega komika ali pa koga drugega, podobnega njemu.

  • Piš

   Kako bi RTV zrežirala volitve?

  • Andrej

   Nak, zdaj imamo tudi NOVA24TV, ki lahko ljudem predstavi prava predvolilna soočenja.

  • Vera

   Se vam ne zdi,da so na POP TV še hujši ?

 • Amerikanc

  Milan se ne vozi več z Golfom, ker ne najde vrat. Sedaj je kolo njegovo glavno prevozno sredstvo.

  • Joc 52

   Si je premalo zvišal pokojnino in nima za gorivo – požrešnost, da te kap

 • Andrej

  Ful dobre ankete. Javnomnenjske raziskave pokažejo 50% zaupanje vladi, taista vlada pa se čez dva dni sama razsuje. Resnično, za eno samo veliko laž gre. Laž na laž na laž na laž….

  • bubamara

   Ne bi rekel. Prej bi rekel, da narod ne razume kaj se dogaja v državi. Volilci so bolj navijači kot odločevalci o svoji usodi.

   • Andrej

    Prvič, pa drugič, pa tretjič bi se še morda strinjal s teboj. Ko se pa slika desetič ponovi, je pa edina možna razlaga: butast narod. Ne, da ne razume, noče razumeti.

    • pajot

     da je narod butast,pove pomenljiv pritlikavčkov stavek. Na vprašanje novinarja,kaj si misli o tem narod,je izjavil: “Pustite narod,narod je butast”.
     Amen.

   • tohuvabohu

    A se kaj dogaja? To, kar narod vidi, je le teater. Mafija pa deluje podtalno in očem skrito.

 • Rožle

  Naj vodi vlado tisti … katerega je narod sam izvolil na predčasnih volitvah ..
  .. in ne zopet neka samoizvoljena tišlerska vlada

  • Piš

   Janezu so ponudili da postane premier in sestavi vlado, a je dvignil roke in rekel ne.

   Pahor je prvemu dal možnost da sestavi vlado Janezu Janši.

   • JANEZ GUS

    Potem je murgelski štab napisal dnevno zapovest,samo z JJ NE.In danes imamo to,kar imamo in rezultati tega zmešanega nesposobnega,skorumpiranega,lažnjivega,samovšečnega dreka so znani.

    • Piš

     Ni pomembno, zmagovalec volitev bi lahko vladal, a ni hotel.
     Leti na Rožletov zapis.

     • pajot

      Najprej pojasni s kom bi lahko vladal JJ.
      S to tolpo kradljivcev in tišlerjev gotovo ne.

     • Piš

      Torej opozicija za vedno?

   • tohuvabohu

    Butl. Kakšen faktor pa je Pahor, da lahko podeljuje mandate? Eno je dati mandat, drugo pa je sestaviti vlado. Nobena od strank (do)sedanje koalicije ni vredna piškavega oreha in s takimi naj bi šel Janša delat vlado?

    • Vera

     Še po klečeh ga bodo prosili, toda mislim,da mandata za predsednika vlade od Pahorja niti ne bo vzel .Janši manjka še malo do upokojitve,zato ne vem, če ima še voljo se drezat z ljudmi,ki nič ne znajo in nočejo delat .

    • Piš

     Je odklonil, in ker niso vredne piskavega oreha tudi v prihodnje nima s kom sestavit vlade. Opozicija za vedno?

 • slo apac

  Gdo bo za pijaco dav ko umrla bo ta vlada bolje ko umrla bo ta drzava prevrtimo cas nazaj ter startajmo ponovno od osamosvojitve tokrat z lustracijo morilske in lopovske komunisticne partije. Ce bi biv ivan cankar se ziv in dozivev vse to do danes in videl da smo slovenci spet hlapci tokrat mafijske prvorazredne in icovske drzave bi udaril z pestjo po stari leseni mizi in rekel mati ne salce kafeta dajte salco cianida prosim.

  • JANEZ GUS

   Ne vem kako bebavi volilec lahko voli še enkrat norca,ki ima vse rezultate na dlani.To je možno samo v slovenistanu in nikjer na svetu.

   • maček ivan

    Saj ne bo. Bo pa nekaj dobil, isto kot cmera. In krog se bo znova zavrtel, sprememb pa ne bo. Izgubili bomo zopet nekaj časa, življenje pa ni večno. Tudi živimo ne dolgo kot želve ali papagaji. Malo za premislek. Določene cigane v slovenski in yugo politiki že prenašam celo svoje življenje.

 • bubamara

  Šarec; tudi v novi vladi boš moral delati pakt z SD in DESUS-om ter nadvladno LEVICO. To je dejstvo. Kako boš vladal, ne vem. Ali boš izbral to pot ali pa bo Slovenija porušila Belgijski rekord brezvladja, ki je trajal 541 dni. Druga varijanta je še najboljša za državo. Držim pesti zanjo. Naj dolgo živi proporcionalni volilni sistem !

 • xtc

  Predčasne volitve DA a je treba uzakonit večinski sistem. tako ni več krhkih vlad.

  • realnost

   Naj zberejo podpise ljudi. Stavim da bi jih v kratkem času nabrali vsaj 50000, da bi se končale vladanja nesposobnih koalicijskih vlad..

   • Novakec1

    Jest sem za enga malega diktatorčka z mehkim srcem, z možnostjo odstrelitve če bo prehudo gazil rajo.

    • realnost

     Tebe že dolgo gazijo pa še te bodo glede na tvojo pamet..

     • Novakec1

      Ni hudega ker si ti vmes.

  • bubamara

   Večinski sistem ni za razklan narod kot so Slovenci. Že tako ne razumejo demokracijo; potem bi vse skupaj vodilo samo še v večje sovraštvo.

   • tohuvabohu

    Kaj pa je treba razumeti pri demokraciji? Itak smo še daleč od demokracije. 45 let smo bolehali za rdečkami, prav toliko let rabimo, da si opomoremo od njih.

 • Rožle

  DOM in SDS bi morala sodelovati skupaj …

  • Vera

   Kako si predstavljate napadalno Ušajevo v novi vladi ali kot poslanko ?

   • Joc 52

    Bi vsaj prinesla postenost

   • Joc 52

    Sicer ga.Usaj ni vec v DOMu

   • Rožle

    Ja, drži. Prvo bi moral DOM njo odstranit …

 • anzek

  Da smo si na jasnem, na volitve gremo vedno isti ljudje. Torej lahko pričakujemo na predčasnih volitvah zelo podoben izid.
  Ali bo imela LMŠ, ali SD ali…. nekaj več ali manj glasov je vseeno, ker so vse vodene iz enega štaba, to je iz Murgenlj, kot je lepo naštel @rrrr. SDS pa je na svojem maximumu števila poslancev.

  Kaj je potrebno narediti……razmišljam….potrebno je izkoristiti ta čas in sestaviti vlado, dokler se v Muglah na novo ne organizirajo in zrežirajo novo afero ali pa nov obraz.

  Poslanci, ki so v parlamentu, so pobrani iz ulice, nezaposljivi, pa še računali so na 4 letni mandat in, kot slišim, obremenjeni s krediti z ročnostjo 4 let.

  • Vera

   Razni sekretarji pri Šarcu in par poslancev je pobranih na ulici, vse druge poslance smo izvolili ,zato so volitve edino primerne .

   • anzek

    Tudi tisti poslanci, ki so izvoljeni niso izvoljeni zaradi svojih sposobnosti, prepoznavnosti, ampak na račun klovna, ki ga je mafija iz ozadja bildala.

    Ja, pobrani so iz ulice in tam tudi sodijo!!

 • Novakec1

  Samo padec meteorita je hujši kot podelitev mandata počivalniku.

 • Boštjan

  Zanimiva zgoraj omenjena raziskava. Par dni nazaj je bilo objavljeno da vlado podpira 52 % volivcev, LMŠ pa je vodila eno odstotno točko več kot SDS. To je poročilo strokovne agencije, ki se skoraj nikoli ne zmoti. Kdo je kdo in na katerem mestu, pa bodo pokazali volitve.
  Prosim brez žaljivih komentarjev, saj jih tudi jaz nikoli ne.