fbpx

Slovenci v Švici podpornico protestov, ki je zbirala denar za nezakonite proteste, polili s hladnim tušem: Delat se spravi, namesto da fehtaš denar za lenuhe!

Darinka Valenti, po Facebook profilu sodeč slovenska polamaterska glasbenica, ki nastopa tudi po lokalih v Švici, je na Facebook profilu Slovenci in Slovenke v Švici novačila, da zbira denar za proteste, kar je sama imenovala, da se borijo za “osnovne človeške pravice”. Naletela je predvsem na cinične in odrezave komentarje, “naj se spravi delat, ne pa, da fehta za te lenuhe”.

Včasih je težko vedeti, ali so podporniki protestov kakšni priskledniki državnih fevdov ali zgolj naivni nevedneži, toda kanali, preko katerih se ta podpora včasih vrši, so prav zanimivi. Podobno je mogoče trditi za Darinko Valenti, slovensko polamatersko glasbenico, ki je denar za proteste želela zbirati kar preko Facebook skupine “Slovenci in Slovenke v Švici”.

Valentijeva, slovenski javnosti sicer neznana, saj v Švici kot del tako imenovanega Dua Sea očitno nastopa po lokalnih pubih, barih, VIP loungih, je poskrbela za zanimiv odziv članov Facebook skupine, namenjene medsebojni pomoči Slovenk in Slovencev, ki živijo in delajo v Švici.

Fehtanje denarja za lenuhe
Kar preko te skupine je želela zbirati denar za proteste, kar je sama sicer imenovala “zbiranje denarja za rojake, ki se borijo za osnovne človeške pravice.” Odzivi na njeno objavo so bili precej pričakovani. Komaj kakšno radovedno vprašanje, sicer pa cinizem in osorni odzivi, češ, naj se spravi delat, namesto, da fehta denar za lenuhe”.

Tega, ali je pod krinko zbiranja denarja za proteste v bistvu prosjačila, ne vemo, vemo za enkrat le tisto, kar smo prebrali na omenjeni strani. Je pa zanimivo, kako ljudje, česar pokazatelj so tile odzivi, ki so do kruha prišli v tujini s trdim delom, težko nasedejo “poceni fintam”. Predvsem pa jim je jasna situacija v Sloveniji, saj je znano, da protestirajo le privilegiranci, navajeni neomejenih proračunskih sredstev.

Aleš Ernecl