fbpx

Slovenija brez Patrie in Zvonov – lažnih afer, v ozadju katerih se je dnevno opralo več 10 milijonov evrov iranskega denarja

Slovenska knjiga je še vedno nekaj, kar pritegne zanimanje. Še posebej, če je knjiga dobra. Zato je nova knjiga moralnega teologa in intelektualca dr. Ivana Janeza Štuheca Slovenija brez Patrie in Zvonov knjiga, ki prinaša razmislek tako o aktualnih družbenopolitičnih dogajanjih kot tudi o odzivih Cerkve nanje. Avtor kritično presoja ideološka ozadja, ki Slovenijo kot demokratično republiko še vedno zapi­rajo v okove nekdanjih političnih sistemov in družbenih praks, kar slovenskemu narodu onemogoča sproščeno svobodo bivanja, omejuje odprt dialog različno mislečih in kritično spraševanje o preteklosti in sedanjosti ter zmanjšuje pomen odkrivanja resnice kot temeljne pravice vsakega državljana v svobodni, odprti in demokratični družbi. Branje, ki končno razjasnjuje pogled na dogajanja v Sloveniji in širše.

V prostorih knjigarne Celjske Mohorjeve družbe na Nazorjevi ulici v Ljubljani je danes potekala predstavitev knjige dr. Ivana Janeza Štuheca Slovenija brez Patrie in Zvonov. Avtor obravnava teme državotvornosti, posebej se posveča primerom, ki so zaznamovali slovenski prostor bodisi na državni bodisi na cerkveni ravni (zadeva Patria, finančni zlom mariborske nadškofije), in jih osvetljuje z zamolčanimi ali prezrtimi resnicami. Obravnava tudi druga aktualna vprašanja o družini, državi in civilni družbi ter ne nazadnje o vlogi vere in Cerkve ob soočanju z izzivi sodobnega časa. Kot gost se je predstavitvi pridružil tudi Janez Janša, pisec spremne besede, ki je zbrane v pogovoru z dr. Štuhecem tudi nagovoril.

Prodorni komentarji Štuheca, ki so bili v različnih slovenskih medijih objavljeni med letoma 2010 in 2017, prinašajo razmislek tako o aktualnih družbenopolitičnih dogajanjih kot tudi o odzivih Cerkve nanje. Naslovnica knjige ima temno ozadje in predstavlja mračno obdobje slovenske zgodovine. “Pogled na Slovenijo izza rešetk, tako tudi Janez Janša iz zapora in tudi mi. Slovenija kot domovina, kot država ne živi sproščeno, ampak izza rešetk. Zato se mi ta simbolika zdi na mestu,” je razložil avtor knjige in nadaljeval, da je na naslovnici tudi črn kos. “Ko sem bil poklican na zaslišanje v Maribor, kjer sem govoril o protikorupcijski komisiji, sem takrat rekel, da bom napisal roman Črni kos na zeleni jasi. Zato se je ta ideja uresničila na naslovnici.”

Avtor knjige Slovenija brez Patrie in Zvonov (foto: Nova24TV)

V knjigi dr. Štuheca so zbrana vsa njegova besedila, ki so bila napisana ali izrečena v času Patrie. Zanj je to bil zmontiran proces. In po vseh letih napora so prišli do zaključka, da je cela zadeva bila zrežirana. “Tako Patria kot Zvonovi so bili zmontirani prek tujine. Patria iz Finske, zvonovi pa prek Italije. Zakaj je bilo nek slovenski problem treba lansirati prek tujih medijev?” To je ena izmed stvari, ki je avtorja knjige vznemirjala.

Patria in Zvonovi – dve laži
Dr. Štuhec je na predstavitvi knjige povedal, da je ena laž ta, ki je v osnovi sproducirala Patrio. Druga pa, ki ni popolna laž, ampak je bila v veliki meri  lansirana v slovenski prostor kot velika laž. “Da je mariborska škofija bančna luknja. To, da se je naredilo predstavo o največjem grešnem kozlu, to so naredili vsi. Od RTV pa naprej. In nihče se še dandanes ni opravičil.” Tu dr. Štuhec vidi tudi eno velikih laži, s katero jim je Cerkev uspelo narediti za velikega grešnega kozla v povezavi z Zvonovi.

Dr. Ivan Janez Štuhec, avtor knjige Slovenija brez Patrie in Zvonov (foto: Nova24TV)

Kdo je bil za kaj odgovoren in kdo ni bil?
Avtor knjige se je dotaknil še vloge škofov in vloge ekonoma. Skozi lastno izkušnjo je podal svoje videnje. ”Tretja stvar, če bi se v kriznem obdobju politika bank do Zvonov vedla tako, kot so se vedli do nekaterih drugih objektov, ki so zabredli v krizo, bi po mojem mnenju lahko Zvonove rešili. Zvonovi bi bankam lahko vračali bistveno več.” Podjetje T-2 je eno od glavnih kritik dr. Štuheca g. Krašovcu. “T-2 je bil glavni krivec za velike kredite. In to podjetje še obstaja in bo delovalo naprej. Drug primer je Helios. To je zgodba, ki bi jo bilo vredno na ekonomski fakulteti raziskovati na doktoratu, kjer bi s številkami pokazali, kaj se je dogajalo. To je bila politična odločitev,” je še povedal dr. Štuhec in dejal, da so Zvonovi prišli v situacijo, ki je bila zanje neugodna. “Če bi bil to kdo drug, bi to ranljivost rešili. Ker je to bila Cerkev, so to izkoristili, da so Zvonove zrušili. Boleče, da smo vsi nič krivi padli v to luknjo, tudi naš zavod. Namesto da bi se ukvarjali s tem, kar smo ustanovili, se vsa ta leta ukvarjamo s tem, kako preživeti.”

Janša: V času Patrie in Zvonov se je dnevno opralo več 10 milijonov evrov
Pisec spremne besede Janez Janša pa je dejal, da se je posvetil res samo knjigi in avtorju, ne pa njegovi osebni zgodbi. Oba sta namreč na lastni koži izkusila, kaj pomeni, ko je resnica kaznovana. Na predstavitvi knjige je Janša dejal, da imamo samostojno državo, ampak v tej državi nekaj sistemov nikoli ni šlo čez tranzicijo in reforme. “Delovanje je sedaj zelo podobno, zelo zamaskirano in daleč od oči javnosti.”

Janez Janša, pisec spremne besede (foto: Nova24TV)

Tako pri Zvonovih kot pri Patrii je Janša dejal, da je bil prisoten še en drug motiv. “Ta višek propagande, višek slabih kreditov. To se je dogajalo v mandatu Boruta Pahorja in v istem času, ko so Pop TV, Dnevnik in ostali mediji polnili ušesa s Patrio in Zvonovi ter je iz banke na iranski račun romalo tudi po nekaj 10 milijonov evrov. Vsak dan 30–40 nakazil. Iransko podjetje, ki je to počelo, je bilo največja stranka NLB. Provizije po ocenah levih strokovnjakov so bile 30–60 odstotkov. Mafija, ki je v Sloveniji to organizirala, je prekrivala, da nihče ni bil kaznovan, in je dobila 300–600 milijonov evrov. Tisti, ki je iz tega posla potegnil najnižjo mejo, to je 300 milijonov evrov, je na enega volivca na zadnjih volitvah zbral toliko, kot so oni zbrali sredstev za enega kandidata.” In ta izkrivljenost Patrie in Zvonov je po besedah Janeza Janše samo en tak primer. “Mogoče se večina tega ne zaveda, ampak se na stvarnost lahko gleda prek takšne slike, kot je na tej naslovnici. Dodana vrednost Štuheca je v tem, da o stvareh piše neposredno. Take dodane vrednosti je žal malo, zato je ta knjiga dragocena. Še vedno je natisnjena knjiga, kar se ohranja.” Janša je še dodal, da so stvari, ki jih lahko v tej knjigi preberete, čas, ki ga živimo in ga bomo še nekaj časa živeli. “Če to razumemo in če razumemo, kaj je treba narediti, da se stvari popravijo, da živimo brez Zvonov in brez Patrie, je upanje na koncu tunela bistveno bližje.”

Levica ima popolno oblast na vseh ravneh
Dr. Štuhec je na predstavitvi knjige še povedal, da je danes situacija po njegovi oceni slabša, kot je bila po koncu 80. let po družbenih spremembah. “In to je tisto, kar nas mora skrbeti. Naše jeklo in premog je oblast in te oblasti nimamo pod oblastjo. Danes smo v situaciji, ko je oblast prevzeta od ene same politične opcije na vseh ravneh. In tudi v medijskem sistemu je tako. In to je za demokratično družbo, demokratično prihodnost, nevzdržno.” V knjigi dr. Štuhec opozarja na vse nedemokratične postopke, ki se dogajajo in ki nas peljejo v neko tiho diktaturo. “To je nekaj, zaradi česar bi se v Sloveniji moralo biti plat zvona,” je še dodal.

Pisec spremne besede Janez Janša, ravnateljica Celjske Mohorjeve družbe dr. Tanja Ozvatič, avtor knjige dr. Ivan Janez Štuhec in urednica knjige Cvetka Rezar (foto: Nova24TV)

Dr. Štuhec je še povedal, da mladih generacij ne vzgajamo več v demokratični kulturi.  “V demokraciji ne more biti prostora, ki bi bil zavarovan prek politike in religije. Naš največji problem je to, da se ne zavedamo, da je treba v vsak prostor uvesti vse teme v diskusijo. Nobena tema ne sme biti tabu tema. V demokraciji ni tabu tem.” Dr. Štuhec se ob tem sprašuje, zakaj to ne velja za šolski prostor, ki ima največji vpliv na to, ali bodo mlade generacije dobile duh demokracije. “To je naloga šole, da kultivira generacije, da bodo sposobne tudi potem in v politiki in v kulturi normalno diskutirati. Te kulture v Sloveniji žal ni dovolj, je je daleč daleč premalo. Če ne bomo za to poskrbeli, ne bomo družbe ohranili pri življenju.”

Je po 25 letih samostojnosti končno že čas, da se slovenski narod prebudi?
Avtor knjige tudi meni, da smo ostali neorganizirani in neinstitucionirani v novejši čas. “Zdaj te možnosti imamo, ampak trpimo zaradi nekulture dialoga, zaradi nepogovarjanja in nedogovarjanja o društvenih problemih.” Primer Patria je bil za dr. Štuheca primer obrambe pravne države, seveda prek glav Janše, Krkoviča in Črnkoviča. “Šlo je za nek demokratično globalni problem. Šlo je za to, ali bo pravna država zmagala nad zlorabo prava. Žal mnogi kristjani tudi v politiki tega niso razumeli, zato so napačno reagirali. Tu je nekaj, kar bi z večjim dialogom, tudi polemiko v družbeni sferi sami med sabo marsikaj razčistili, zapiranje v politične gete ne koristi in tako ne moremo Slovenije premakniti izza rešetk.” Janša pa je dodal, da je problem, da Sloveniji ne pustijo odrasti. “To rast se zavira. Saj bi drugače po 26 letih že stali na nogah,  pa temu ni tako. Nekdo ji tega ne pusti.”

I. K.