fbpx

Madžarska le z dvema potrjenima primeroma okužbe s COVID-19 – imajo operativno vlado!

Foto: epa

Madžarska vlada ima vsak dan razširjeno krizno sejo, po njej pa redno novinarsko konferenco, na kateri premier Viktor Orban odgovarja na vsa vprašanja v zvezi s koronavirusom COVID-19. Na Madžarskem sta bila doslej potrjena le dva primera okužbe, v Sloveniji v nekaj dneh 8, ker je bil virus ugotovljen celo med zdravstvenim osebjem, pa je možnih okužb še veliko več. Vse to zaradi nezadostnega ukrepanja vlade, ki je dolgo oklevala pri sklicu Sveta za nacionalno varnost. Janez Janša je na Twitterju celo opozarjal, da ima neukrepanje vlade znake težkega kaznivega dejanja.

Čeprav so osrednji mediji in vlada vseskozi svarili pred paniko zaradi posledic koronavirusa, pa je situacija iznenada postala krizna. Vse to, ker vlada Marjana Šarca že ob izbruhu pandemije na Kitajskem in nato v Italiji ni sklicala Sveta za nacionalno varnost, kjer bi nato ustanovili krizni štab in pripravili skupno strategijo za preprečevanje širjenja te nevarne bolezni.

Ker ni ustanovljenega ustreznega organa vodenja, ki bi vse skupaj strokovno koordiniral, prihaja do vse večjih napak in do točke, ko je zadeva postala neobvladljiva. Novoizvoljeni predsednik vlade Janez Janša je sicer še brez pristojnosti, a je sklic Sveta za nacionalno varnost predlagal že pred skoraj dvema tednoma, vendar tega Šarčeva vlada s pooblastili in polno odgovornostjo ni upoštevala.

Janša je na Twitterju celo omenil, da je Slovenija danes edina država v EU, ki tega še ni storila, pri tem pa opozarja, da neukrepanje najbolj odgovornih v teh razmerah nosi vse znake težkega kaznivega dejanja.

Madžarska dnevno obvešča državljane
Madžarska vlada ima zaradi koronavirusa vsak dan ob 12. uri razširjeno krizno sejo, po njej, ob 14. uri pa redno novinarsko konferenco, na kateri premier Viktor Orban odgovarja na vprašanja zainteresirane javnosti. Madžarska ima tako le dva potrjena primera okužbe s koronavirusom COVID-19.

Hana Murn