fbpx

Slovenija ima prijatelje: Poljski premier Sloveniji ponudil pomoč poljskih zdravniških ekip, Madžarska pomagala z dobavo kar 5 tisoč zaščitnih oblek in 100 tisoč mask!

Foto: epa

V tem težkem času, ko se soočamo s pandemijo novega koronavirusa, je vsakršna pomoč več kot dobrodošla. Še posebej tam, kjer se v prvih bojnih linijah borijo za življenje in smrt. Pravijo, da prave prijatelje spoznaš v nesreči in to med drugim dokazujeta tudi gesti s strani Poljske in Madžarske. Poljski predsednik vlade Mateusz Jakub Morawiecki je namreč po besedah predsednika vlade Janeza Janše Sloveniji ponudil pomoč poljskih zdravniških ekip v primeru, da bo to potrebno, Madžarska pa je pomagala z dostavo zaščitnih sredstev.

Glede na to, da se v Sloveniji soočamo s pomanjkanjem zaščitne opreme potem, ko je vlada Marjana Šarca za seboj povsem lahkomiselno pustila prazna skladišča, je pomoč Madžarske še kako pomembna. Ta je v Slovenijo prispela potihoma v obliki 5 tisoč zaščitnih oblek in 100 tisoč zaščitnih mask. Slovenski premier Janez Janša je dal vedeti, da bo v prihodnjih dneh na pomoč priskočila tudi domača proizvodnja in poudaril, da je res lepo imeti prijatelje.

Kljub temu, da imajo številni veliko povedati čez Madžarsko, pa je dejstvo, da je Madžarska nedvomno ena izmed držav, ki Sloveniji zna priskočiti na pomoč. Spomnimo. 1. aprila sta Sloveniji pristopili na pomoč Češka in Madžarska. S pomočjo letala madžarske vlade je namreč v Slovenijo prispela pošiljka Češke v kateri je bilo kar milijon kirurških mask in 200 tisoč zaščitnih mask tipa FFP2. Slovenska vlada je seveda izrazila veliko hvaležnost državama Višjegrajske četverice in državama članicama EU.

Ta teden bo dobavljenih 680 tisoč mask domače proizvodnje
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je izpostavil, da je v času pomanjkanja zaščitne opreme potrebno razumeti, da to najprej dobivajo v zdravstvu, domovih za starejše in drugih službah, ki so nujne, da država lahko deluje. Povedal je, da se bo pričelo delati na tem, da država tudi gospodarstvu zagotovi dodatna zaščitna sredstva. Povedal je, da bo na račun domače proizvodnje mask ta teden dobavljenih 680 tisoč mask za enkratno in večkratno uporabo. Po besedah obrambnega ministra Mateja Tonina namerava Slovenija zaprositi za pomoč z zaščitno opremo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito. Po navedbah STA pa tudi preučujejo možnost prošnje za pomoč pri transportu v okviru zveze Nato.

Hana Murn