Slovenija med državami, ki niso razglasile izrednih razmer, a slovenska levica vlado kljub temu obtožuje, da je državo zapeljala v diktaturo

Foto: STA

Slovenija spada med države, ki še niso razglasile izrednih razmer, a jo slovenska levica pri tem vseeno tendenciozno obtožuje, da je državo zapeljala v diktaturo. 

Slovenija se nahaja v družbi Avstrije, Hrvaške, Danske, Francije, Nemčije, Grčije, Irske, Malte, Nizozemske, Poljske in Švedske. Izven EU izrednega stanja niso razglasile še  Velika Britanija, Kosovo, Belorusija, Islandija, Črna gora in Norveška. Aktualna vlada je s tem le dokazala, da s pametnim vodenjem države ni potrebno poseči po skrajnih ukrepih.

V Evropski uniji so izredne razmere razglasile Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Madžarska, Estonija, Finska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Portugalska, Romunija, Slovaška in Španija. Izven Evropske unije so izredne razmere razglasile Albanija, Bosna in Hercegovina, Severna Makedonija, Srbija, Švica in Ukrajina. Med njimi lahko opazimo tako desno kot levo usmerjene vlade, ki so morale zaradi nevarnosti poseči po skrajnih ukrepih. A vendar je poteza Španije, Italije in Finske prikazana kot demokratična in pravilna, medtem ko mediji iste poteze Madžarske, Poljske, Češke in Slovaške označujejo za avtoritarne.

Image

Slovenija na dobri poti k zajezitvi epidemije
Slovenska vlada, sestavljena iz strank SDS, SMC, NSi in DeSUS je takoj po prevzemu oblasti sprejela nujne ukrepe za boj proti epidemiji. Priznanja in čestitke je dobila tudi s strani svetovno znane univerze Oxford, ki je Sloveniji izračunala najvišjo vrednost, s čimer se je ob bok postavila državam, ki najbolje obvladujejo epidemijo. Kljub vsem začetnim težavam, podedovanim od nekdanje Šarčeve vlade – od nabave nujne medicinske opreme do izbruha bolezni v domovih za starejše – se Slovenija nahaja na varni strani radarja.

Predsednik vlade Janez Janša je obiskal glavna žarišča koronavirusa v Sloveniji ter številne zdravstvene ustanove. (Foto: Twitter)

Vladni ukrepi so padli na plodna tla, saj so se tudi državljani Slovenije zavedali, da bo le samoizolacija, izogibanje medsebojnih stikov in higiena pripomogla, da bo proces širjenja bolezni počasen in nadzorovan. Slovenija se je s pametno vodeno politiko vladajočih in razumskim obnašanjem slovenskih državljanov izognila italijanskemu scenariju.

Novinarka POP TV Irena Pan udriha po vladi, a želi si sledenje prek mobilnih telefonov kot na Novi Zelandiji
V Sloveniji že nekaj časa poteka napeto vzdušje med bivšimi oblastniki ter trenutno vlado, ki jim pomaga slovenski medijski kartel. Kritična do slovenskih ukrepov je bila tudi novinarka POP TV-ja Irena Pan, ki si je zaželela ukrepov novozelandske vlade pod vodstvom Jacinde Ardern. Novinarka je pozabila, da ima nad ulicami novozelandskih mest nadzor vojska ter razglašene izredne razmere. Sledijo tudi mobilnim telefonom okuženih in tistih, ki so v karanteni. “Če verjamete, da so policijska ura, vojaška policija na ulicah in še bolj omejen krog gibanja kot so naše občine, za kršitev le-tega pa 500 dolarjev kazni, milejši ukrepi od slovenskih, potem verjamete vsem zgagam tega sveta,” se je odzval novinar Bojan Požar.

Zanimivo, v Sloveniji, na Madžarskem in Poljskem bodo mediji razglašali takšne ukrepe za nov pohod vladnih režimov v avtoritarnost. V primeru novozelandske vlade veljajo iste poteze za pravilne ter demokratične. Med drugim še povedo, da v izjemnih časih mora ljudstvo razumeti, da so njihove svoboščine omejene za določen čas.  Zaradi sprejetja  morebitnih ukrepov po vzoru Nove Zelandije so nekateri novinarji v Sloveniji pošiljali svoja pisma o koncu svobode ter o končnem cilju Janeza Janše, da postane diktator, na različne institucije po Evropi in svetu.

 

Luka Perš