Slovenija na mednarodnem parketu vse bolj marginalizirana: Srbija in Rusija – to je domet te vlade!

Marjan Šarec in Dmitri Medvedjev (Foto: Twitter)

Šarec se bo že drugič v manj kot letu dni srečal z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom, tokrat bo namreč obiskal Moskvo, kamor ga bodo poleg štirih ministrov spremljali še predstavniki devetih slovenskih podjetij. Nedavno je obiskal Srbijo. Da gre za mednarodne stike, ki za državo nimajo posebnih koristi, razen za podjetja iz kroga Foruma 21, ni treba posebej poudarjati. Povzročajo pa te povezave veliko škodo – zanemarjanje nekdanjih zahodnih zaveznic ter zanemarjanje pripadnosti zvezi Nato Slovenijo postavlja v neugoden mednarodni položaj.

Minili so časi, ko je Slovenija predsedovala Evropski uniji in so se slovenski politiki srečevali z najuglednejšimi državniki sveta. Zunanja politika naše države se je z vlado Boruta Pahorja začela pomikati proti Vzhodu, z vladama Alenke Bratušek in Mira Cerarja pa se je zunanjepolitični kompas dokončno preusmeril na Vzhod – tja, kjer vladajo despoti in oligarhi. Njihovi vojaki so celo paradirali sredi Ljubljane, kar je škandal, ki ga mednarodna skupnost ne bo kar tako pozabila.

Z vlado Marjana Šarca ni nič drugače. Že ta teden je premier Šarec na povabilo srbske premierke Ane Brnabić obiskal Beograd, kjer se je srečal tudi s predsednikom Aleksandrom Vučićem. Slovenski levičarski mediji so ob približevanju Srbiji pozdravljali tudi ohlajanje odnosov s sosednjo in gospodarsko za nas veliko pomembnejšo Hrvaško. S to državo smo sicer v sporu zaradi njenega nespoštovanja odločbe arbitražnega sodišča, pomaga pa nam ne niti dejstvo, da so se na hrvaško stran postavili praktično vsi pomembni veliki igralci na mednarodnem političnem parketu, domnevno zaradi slovenske preveč rusofilske zunanjepolitične usmerjenosti. A za vse globljo marginalizacijo Slovenije niso krivi le odnosi levičarskega režima z Rusijo, pač pa tudi Šarčeva opazna nedejavnost, imel je namreč manj srečanj s tujimi predstavniki kot njegovi predhodniki. Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, bo Šarec zdaj prvič obiskal Rusijo, in sicer se bo tam mudil 10. in 11. septembra. Med drugim se bo tam srečal z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevem.

Z njim gospodarska delegacija, ki s svojimi produkti ni konkurenčna na Zahodu
Obisk v Rusiji naj bi bil namenjen krepitvi dialoga in gospodarskega sodelovanja z Rusijo, Šarca pa bo spremljala gospodarska delegacija. Ob tem velja poudariti, da za poslovanje na Zahodu slovenska podjetja ne potrebujejo neke posebne podpore državnega vrha, kot pa smo na Nova24TV že večkrat poročali, z Rusijo poslujejo številna podjetja globoke države, ki se poleg naročil države in državnih podjetij napajajo tudi s poslovanjem z nedemokratičnimi državami. Rusko gospodarstvo je sicer v veliki meri odvisno od izkoriščanja naravnih virov, kot je zemeljski plin, glede na obseg izvoza pa se Rusija kot izvozna partnerica Slovenije nahaja šele na devetem mestu. Da pri Rusiji ne gre za neko velesilo v gospodarskem smislu, kaže to, da je njen bruto domači proizvod primerljiv s tistim Španije ali pa držav Beneluksa (Belgija, Nizozemska in Luksemburg).

Poklicali smo tudi tiskovne predstavnike kabineta predsednika vlade in jih vprašali, predstavniki katerih devetih podjetij bodo s Šarcem obiskali Moskvo, a s konkretnimi imeni niso bili seznanjeni. Pričakujemo, da nam bodo odgovorili v začetku naslednjega tedna.

Z Rusijo poslujejo številna podjetja globoke države …
Znano je sicer, da z Rusijo in drugimi koruptivnimi državami radi poslujejo na primer Kolektor v lasti Stojana Petriča iz vrst Foruma 21 Milana Kučana, Riko v lasti Janeza Škrabca, prav tako iz Foruma 21, Iskratel Željka Puljića iz krogov nekdanjega zunanjega ministra in velikega rusofila Karla Erjavca, Duol Dušana Olaja iz Socialnih demokratov in novomeška farmacevtska družba Krka, v kateri ima pomemben lastniški delež država.

Foto: STA

Šarec se bo z Medvedjevom srečal že drugič v manj kot letu dni
Poleg predstavnikov podjetij bo s Šarcem v Rusijo odšel tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. V Moskvo sicer ob premierju potujejo še zunanji minister Miro Cerar, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer ter minister za kulturo Zoran Poznič. Kot so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade, se bo Šarec v Moskvi sestal predvsem z Medvedjevom. To bo njuno drugo srečanje v manj kot letu dni. Prvič sta se sestala 18. oktobra lani v Bruslju ob robu vrha Evrope in Azije. Tedaj je ruski premier slovenskega tudi povabil na obisk v Moskvo.

Foto: epa

Rok Krajnc

 • GverilaStyle

  Se pravi, da tej vladi pravijo papki.

 • rubec

  Šiptarji in rusi. Od kdaj se pa ti pastirji razumejo med sabo?

  • Marko Snoj

   Domet jajotove komunistične vlade je bila prav njegova pastirska šiptarija.To je največkrat obiskal in tam tudi častno doktoriral za zasluge pri nastanku države.No k Srbom pa je hodil po Djudjič kredite.

   • rubec

    Ne vem o komu govoriš. Hu d fak iz jajo?

   • pesjanar

    Tvoja ta stara tudi hodi k rusom na park place da nekaj zasluži in ti finančno pomaga,droge so danes luksuz!!!

   • Imperial Commando

    Bejž nazaj na kure, tam je kar nekaj bebotov kot si ti, pa še tam ste v manjšini, pičkice debilne.

    • Miro

     debilček, mamica bo začela s previjanjem in hranjenjem,,,,, da ne zamudiš, oboje

   • Nata
    • Steiermark

     Kaj pa pričakuješ od rdečega jugosrbskega gnoja, da bo govoril resico ?

     • Nata

      Saj on misli, da je resnica. Se ravna po svojem šefu, ki pozna celo več resnic.

    • Steiermark

     Teega gnoja raje vprašaj do kakšnega doktorata in s čigavim denarjem je bil kupljen, kučkotu, ki ima navedeno neko “univerzo” v ZDA, ki je ni na seznamu univerz!

 • Franc Šink

  Kaj ni bila Slovenija določena za sovjetski republiko ?

  • ZatonMesecnikov

   Klic kremenitim Slovencem;

   Čez gore polja,
   po svetu naj doni,

   Slovenija svobodna,
   sovjetska bodeš ti.

   še vedno odmeva po slovenskih gorah in gozdovih.

 • pesjanar

  V BG je letel z celotnim haremom,kaj pa v rusijo???

 • Zombi Gartner

  Svoji k svojim. Saj ni važno z kom trguješ. Važno bi bilo to, da bi država od tega kaj imela. Pa nima.
  Mi slovenci največ trgujemo z nemci. Opel, Marcedes, BMW Simens itd..Ostali pa z jugom saj od tam so. Rakija, kajmak, kobasice, ajvar, mandarine itd…

 • Nata

  + + + + + Se ni nič za čuditi !
  Smo pač tam kjer smo že bili. Pravzaprav vseskozi, brez prekinitve !!

  • Steiermark

   Pa še res je, samo da ti današnji gospodarji so vsi po vrsti gensko in “slaboumsko” potomci klavcev iz leta 1945! Zato ni šans, da bi razumeli in jih tudi ne zanima, da mi avtohtoni v Sloveniji, ne spadamo in ne maramo jugobalkancev (njih) in njihovih ruskih bratićev! Naše mesto je tako gensko, kot kulturno in geografsko, v Srednji Evropi in pri naših srednjeevropskih narodih!

 • Janez Kepic-Kern

  No,
  ti ljudje – mene ne predstavljajo.
  Nisem jih volil. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • sodnikisozločinci

  Med devetimi podjetji bo tudi delegacija iz vrtca Kamnik, vodil jo bo hišnik Kralj, ki bo predstavil novo inovativno metodo zamenjave žarnice med skokom v prazen bazen.

 • Janez Kepic-Kern

  ALI KDO VE ?

  Ne poznam t.i. stranke LMŠ !
  Le vprašujem.
  TUDI – “LMŠ” – JE VERJETNO – “PRAZEN BAZEN” ?

  Zdi se mi, da LMŠ MARJAN ŠAREC
  – NI PO NAKLJUČJU REKEL TISTEGA – O “PRAZNEM BAZENU”.

  Z VEČINO OSTALIH KOMENTARJEV – TU
  Se “globoko” strinjam.
  Naj v LMŠ sami povedo- “kje jih je – člane” LMŠ M:Š: – “SNEL”?
  Kot se reče.
  Ali jih je “snel”
  – iz občinske uprave Kamnika,
  – SORODNIKI,
  – PRIJATLI OD PRIJATLOV ITD.
  – S ČAKALNIH SEZNAMOV NA LOKALNI BORZI DELA ?
  Nekateri s teh seznamov – bi znali biti – OK
  – iz gasilskih društev (gasilci so OK) in gasilskih veselic (ti so – manj OK)
  – z avtobusnih postajališč t.i. “KAM-BUSA”
  – MORDA CELO – IZZA ŠANKOV LOKALOV. Le domnevam, nič ne trdim.

  Da o možnih – ex simpatijah – niti ne pišem. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Ivan Ivanovič

  Slovenci smo očitno zabit in zarukan folk. To dokazuje odnos do Trumpa in njegove žene Melanie. Namesto,da bi izkoristili edinstveno in praktično neponovljivo priliko,da bi imeli v ZDA zaveznika, se norčujemo iz Trumpovih. V Sevnici so postavili posmehljivo spako, ki naj bi bila kip Melanije, v Medvodah ali Domžalah pa posmehljivo skulpturo, ki naj bi bila Trump. Komu in čemu služi tovrstni primitivizem? Kot Slovenca me je sram. Zakaj nihče ne postavi podobne karikature na primer Kučanu? Mongolija je Barronu podarila konja. Mi smo Trumpu in Melaniji postavili sramotilna stebra. Vse se plača, vse se vrača…

 • Janez Kepic-Kern

  ŠALA

  VESELA NOVICA – RESNO – VESELA NOVICA
  Ta
  Ok e- portal NOVE24TV – DOKONČNO – Z A P U Š Č A – F.TUNEK !
  Več v nadaljevanju.
  Razlog za njegov – DOKONČNI – ODHOD – F. TUNEKA
  IZ TEH komentarjev
  je
  – njegova POSTARANOST
  in ker
  – MU NIČ NE PLAČUJEJO .
  Dobil pa je – dobro POSLOVNO idejo !
  Baje
  bo ustanovil

  – društvo “ex KP, ZK JAMRALNICA”

  za penzionirane ex KP, ZK – je, ki jih je kot vemo “žal” veliko.
  NJEGOVA POSLOVNA IDEJA
  – SE MENI OSEBNO – ZDI – ZELO – OK. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE

 • xtc

  Kako zmarginaliziral je Kučan Slovenijo mednarodno ni za govoriti,tudi sam kot Tuerek je bil mednarodna tretja liga tam nekje nivo Afrosov in Afganistancev.
  Seveda ima rinjenje v Rusijo drugimenovalec,Kučanova druščina vonja,da se bliža neizbežen konec ter plačilo nakopičenih računov od 41 napreje,sedaj za zaščito in pomoč fehtarijo Putinsa,ki tudi sam brede v vse večji gospodarski kolaps z njim pa v nepriljubljenost med narodom.
  Težava je povsem realna potem ,ko Srbija praktično ne pomeni nikakršne vojaške sile na Balkanu se Kučan obupno zateka po pomoč k Purinu,kako bi zrihtal novo SFRJ-ki jo pač “Ustaše” nočejo,seveda bi bila nova SFRJ lučka upanja za preživetje Kučanizma in Velikosrbstva ter za obračun z “Ustaši” in “domobranci”oz nekomunisti.
  A se zadeve sučejo povsem v drugo smer,Slovenija ni nobeden pomemben iralec v svetovni ligi,nima nikakršne podpore več v EU in ZDA,Rusi pač ne morejo pomagati,kajti SLO je praktično hermetično zaprta okrog in okrog z Natom in z nedostopom po morju,skratka za Ruse vse bolj neuporabni,saj še kmalu zdrah nebo možno več delati,ko bomo denarno na kolenih,tedaj pa kučana & Co čakajo računi,tega bi se radi ognili a možnosti za pošiljanje ruske vojskein orožja brez ,da bi to Nato prestregel ni.
  Skratka ZDA bo zvito pustila Kućan stan finančno crknit,kot tudi EU,kobo do crka prišlo bodo državo preprosto razdelili kot je že bila in navidezne moči Kučan -KPS ne bo več,kot tudi omrežja ne več,ker bodo lastniki vsega bolj ali manj tujci in tudi tu Rusi ne morejo nič.
  Seveda pa je še en nauk v poduk Kučanovim bebcem ta,,kise je zgodil v Perutnini,ko so Kučanovi mafiozi mislili,da bodo Rusi futrali Kučan-Glaser F21 mafijo in držali Perutnino in Kučanove pijavke,ob prvi priliki so zadevo takoj prodali-heh,nasprotnikom Ukrajincem-za dobiček in strahu in trepetu SLO levakov.
  Podobna zgodba bo Mercator,ki bi ga radi levi na vsak način,a ga bodo Rusi zagotovo z velikim dobičkom prodali nekomu tretjemu,skratka SLO komunisti z kučanomna čelu naivno mislijo,da bodo v Rusiji našli zaslombo,povsem napačno Rusi so povsem nezainteresirani za SLO komuniste in Kučana,predvsem pa računajo,kako bi se na račun butastih Kučan komunistov polastili poceni še kake SLO firme in jo nato z masnim dobičkom prodali tretjemu,za Kočana& Co pa bodo že poskrbeli domači.

 • franc podkriznik

  Tudi ta domet, bo kmalu usahnil….

 • antimur

  Še enkrat bomo morali vzeti orožje v roke in tokrat temeljito počistiti s kučanisti, ne tako kot ob osamosvojitvijo. Prekleti Bučar, Peterle in ostala rdečezvezdaška in izdajalska golazen, ki so takrat bili proti lustraciji.
  P.S.: Šarec, vsaj zdaj bi se lahko odrekel Kučanovi zahtevi, naj gre tudi kriminalec Janković v Rusijo s teboj in s tem dokazal, da nisi samo podrepni kučanistični “potrčko”.