fbpx

Slovenija na poti odstopa od zloglasnega marakeškega sporazuma, sporoča Grims!

Poslanec SDS Branko Grims (foto: STA)

“Kot predsednik Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo sem danes predlagal, odbor pa izglasoval (12:0, 9:2, 8:0) sklepe, ki priporočajo Vladi Republike Slovenije, da Republika Slovenija javno odstopi od zloglasnega Marakeškega sporazuma – globalnega dogovora o varnih, urejenih in zakonitih migracijah. Hvala vsem,” se je poslanec SDS Branko Grims zahvalil vsem podpornikom sklepa, ki vladi priporoča, da Slovenija odstopi od zloglasnega marakeškega sporazuma. Zunanji minister Anže Logar je danes v odzivu na poziv odbora DZ za notranje zadeve k odstopu Slovenije od marakeškega globalnega sporazuma o migracijah dejal, da na ministrstvu preučijo vsak sklep odbora DZ, ki ga dobijo na ministrstvo, in da bodo enako ravnali tudi v tem primeru.

Zloglasnemu Marakeškemu sporazumu o globalnem dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah se obeta v Sloveniji konec. Na seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so poslanci s osmimi glasovi za in niti enim proti potrdili sklep, da odbor priporoča Vladi Republike Slovenije, odstop iz globalnega  marakeškega sporazuma o zakonitih, varnih in urejenih migracijah.

Poslanec SDS Branko Grims je v svojem sporočilu med drugim zapisal, da so v mesecu juniju zabeležili drastičen porast števila vdorov ilegalnih migrantov. Junija 2020 je bilo po besedah Grimsa nezakonitih vdorov na ozemlje Slovenije za polovico več kot jih je bilo skupaj v lanskem rekordnem mesecu juniju 2019.

Številni sporni členi marakeškega sporazuma
V preteklosti smo v našem mediju velikokrat kritično poročali o marakeškem sporazumu. Tako smo tudi izpostavili zapis takratnega poslanca Socialnih demokratov Milana Brgleza na Facebook profilu iz leta 2018, kjer je navajal tudi člene sporazuma, ki pa jih je predstavil povsem nekritično in ni razložil njihovih pomenov.

Sporazum tako predvideva, da bodo države (beri: politične elite) odrejale, kateri mediji so “rasistični” in kateri ne. V praksi to največkrat pomeni, da se bodo države lahko sklicevale na sporazum, ko bodo omejevale delovanje opozicijskih medijev, ki nenaklonjeno poročajo o vladi, prav tako pa vseh medijev, ki niso naklonjeni množičnim migracijam.

Sporazum vključuje tudi “pravico” migrantov do posedovanja dokumentov, kar pomeni, da bodo države podpisnice, migrantom brez dokumentov, morale izdati svoje dokumente. Poleg tega, sporazum sili države k dodeljevanju subvencij za “podjetništvo” migrantom, prav tako pa predvideva koordinirano kontrolo mej, ki je namenjena temu, da migrantom olajša prehod meje, kot izhaja iz samega sporazuma. Kljub zatrjevanju politikov globoke države, kot je Brglez, da je sporazum za podpisnice nezavezujoč, je v samem sporazumu kar 46-krat omenjeno, da se države k posameznim točkam “obvezujejo”.

Vabljeni k spremljanju izredne seje o ilegalnih migrantih!Drastičen porast števila vdorov ilegalnih migrantov v…

Gepostet von Branko Grims am Dienstag, 7. Juli 2020

Marakeški sporazum moramo jasno in odločno zavrniti!
Čeprav je Brglez trdil, da marakeški sporazum ne uvaja novih pravno obvezujočih norm, zgornje navedbe izkazujejo ravno nasprotno. Omenjene norme, ki nelegalne migracije legalizirajo, zagotovo niso del kogentnega mednarodnega prava, ki med drugim vključuje prepoved mučenja, genocida, agresije (z nekaj izjemami) in zločinov proti človečnosti, lahko pa postanejo del mednarodnega običajnega prava, ki se upošteva tudi pred mednarodnimi sodišči in institucijami. Norme, ki so del mednarodnega običajnega prava, niso pa kogentne norme, ne veljajo za države, ki jih eksplicitno zavrnejo. Prav zato je pomembno, da tudi Slovenija pred sprejetjem marakeškega sporazuma jasno in odločno izrazi svoje nestrinjanje z njim!

Milan Brglez (Foto: STA)

Milan Brglez (Foto: STA)

Resnica največji sovražni govor za levičarje
Po besedah Grimsa, ki je sodeloval na eni izmed okroglih miz o marakeškem sporazumu v letu 2018, predstavlja  resnica največji sovražni govor za levičarje. “Dejstvo je, da bo marakeška deklaracija zavezujoča, saj vseskozi v njej govorijo o tem, da se ‘zavezujejo’. Marakeška deklaracija je nadomestilo za dublinsko uredbo 2, do katere pa ni prišlo, saj je z njo Angela Merkel želela razporediti migrante po celotni Evropski uniji.” Branko Grims je podpis marakeške deklaracije označil za veleizdajo: “Kam vse to vodi, lahko v teh dneh vidimo v Franciji, v Parizu, kjer je popoln kaos. To marakeško deklaracijo je nato potrdila še Generalna skupščina Združenih narodov 17. decembra 2018. Če bi bili na oblasti desni, tega seveda ne bi podpisali. Ljudje, to morate imeti v mislih, ko greste na volitve.”

Evropska unija je na prelomni točki razvoja zaradi sprejetega marakeškega sporazuma v članicah EU. Ali bo obstala ali pa bo razpadla. Ohraniti jo moramo kot zvezo suverenih nacionalnih držav. Pri tem pa se moramo potruditi, da bomo kot narod, kot Republika Slovenija, obstali. Hkrati pa moramo pred roko pravico pripeljati vse, ki delajo v nasprotju s slovenskimi nacionalnimi interesi. Prvi korak k temu je storjen in v kratkem bo tudi Slovenija zapustila globalno prevaro levičarskih vplivnih elit.

Luka Perš