fbpx

Slovenija ostala zunaj schengna – tako navaja Deutsche Welle

Foto: Twitter

Deutsche Welle je v sredo objavil članek na temo migrantskih kvot in izzivov, ki med nekaterimi državami članicami Evropske unije vzbujajo vedno večjo mero nesoglasja, saj Madžarska, Poljska, Slovaška in Češka zagovarjajo trdno odklonilno stališče glede prerazporeditve več deset tisoč migrantov med državami članicami. Poleg je bil priložen zemljevid evropskih držav Frontexa, na katerem je mogoče videti, da Slovenija ni vključena v schengensko območje. Na strani Frontexa smo sicer našli zemljevid, na katerem je mogoče videti, da je Slovenija del schengna, a poraja se vprašanja, če je prišlo le do napake ali pa so s tem želeli izraziti kritiko do Cerarjeve vlade, ki v času migrantske krize ni varovala schengna, ko ni izvajala schengenske zakonodaje.

Poslanec največje opozicijske stranke SDS dr. Vinko Gorenak je že večkrat spomnil na kontekst (ne)upoštevanja evropske zakonodaje o prehodu državne meje, saj v zadnjih dveh letih ta zakonodaja ni bila spoštovana, pač pa je Evropska unija – domnevno zaradi težav z nataliteto – na staro celino vabila priseljence iz drugih celin. Evropa ima tako več obrazov: eden je tisti tipični zahodnjaški, drugi pa recimo predstavlja Višegrajsko skupino. Za Slovenijo se zdi, da glede na aktualno politiko sodi v prvo skupino.

Foto: iStock

Temeljna vprašanja, ki si jih moramo zastaviti, pa so: ali bo Evropa vodila skupno azilno politiko, ali bomo imeli skupno varovanje meje in ali bomo ustvarili skupno obveščevalno službo. Če na tem področju ne bomo uspeli, se bomo vrnili v preteklost, ko je vsaka od držav ljubosumno varovala svoje meje. Dr. Gorenak, sicer nekdanji notranji minister, je spomnil tudi na absurd, da Grčija, ki je članica EU, spušča v Evropo migrante, medtem pa nečlanica EU Makedonija predstavlja branik Evrope. Koliko migrantov bo šlo v Evropo, pa je odvisno tudi od aktualne turške oblasti oziroma njenega diktatorja Erdogana.

V državo so vstopali brez varnostnih preverjanj
Dejstvo je, da se je slovenska vlada obnašala neodgovorno, saj so k nam brez varnostnih preverjanj in potnih listov vstopali ljudje, med katerimi so bili dokazano tudi teroristi, med migranti pa so bili večinoma moški, med katerimi je bilo veliko takšnih, ki prihajajo iz držav, v katerih ni vojne. Predsednik Odbora za obrambo v Državnem zboru RS Žan Mahnič je na to temo že odprl vprašanje, in sicer, kako lahko moški med 20. in 35. letom starosti zapustijo svojo državo, obenem pa govorijo, da ljubijo svojo domovino in bližnjenamreč “če bi bilo temu res tako, bi ti ostali doma in se borili”. Opozoril je, da samostojne Slovenije nikoli ne bi bilo, če bi takrat, ko je prišla Jugoslovanska ljudska armada na slovenska tla, vsi moški med 20. in 35. letom pripravili kovčke in preprosto odšli.

Foto: Arhiv Nova24TV. Žan Mahnič.

Problem z migracijami se je šele začel
Letos so prestregli okoli 1860 nezakonitih migrantov, ki so bodisi prešli slovensko mejo ali pa so jih prestregli neposredno na meji. Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) mag. Branko Grims je opozoril, da to predstavlja okrog 90- do 100-odstotno povečanje glede na primerljivo obdobje lani, ko je bila številka nekaj več kot 900. Po Grimsovem prepričanju je velikanska utvara, da je problem z migracijami minil, saj se je šele začel. Samo v letošnjem letu je bilo na novo obravnavanih okoli 620 tisoč prošenj za azil, od tega je bila vsaj tretjina prošenj od na novo prispelih nezakonitih migrantov na ozemlje Evropske unije.

S tega razloga se ne moremo čuditi, da so posledice migrantske krize tukaj in se kažejo v spreminjanju evropskih vrednot ter načina življenja in v grozljivih terorističnih napadih, ki že lep čas predstavljajo evropski vsakdan. Naravnost grozljivo je, kako smo skrenili s poti s podrejanjem muslimanski veri, pri čemer dajemo lastno kulturo na stranski tir. Multikulturalizem ima visoko ceno in čas je, da to spoznajo tudi zagovorniki uvažanja migrantov, ki glavo tiščijo v pesek, dokler ne bo za to prepozno. Miro Cerar, zbudi se že!

H. M.