fbpx

Slovenija povsem neučinkovita pri varovanju lastnega ozemlja: V enem tednu je preko Slovenije v Italijo nezakonito vstopilo kar 138 migrantov!

Foto: STA

Direktorat Evropske komisije za migracije in notranje zadeve je v okviru celovite ozaveščenosti o situaciji in analizah migrantske krize izdal dokument, v katerem med vsemi podatki najbolj bode v oči število nezakonitih prehodov iz Slovenije v Italijo. Teh je bilo zgolj v enem tednu, v obdobju med 20. in 26. novembrom, 138, kar je skrb vzbujajoče dejstvo o ustreznem varovanju slovenskega prostora. 

Dokument celovite ozaveščenosti o situaciji in analizah migrantske krize Evropske komisije razkriva neverjetno prepustnost slovenskega državnega prostora in neustreznega nadzora nad migranti. V zadnjem poročilu, ki zajema obdobje med 20. in 26. novembrom, je iz Slovenije v Italijo prebegnilo kar 138 nezakonitih migrantov, med vsemi sosednjimi državami Italiji pa smo daleč v ospredju.

Če upoštevamo nezakonite prehode zgolj po kopenski poti, je s 138 nezakonitimi prehodi Slovenija na prvem mestu, druga je Avstrija s 64 prehodi, 25 jih je prišlo iz Švice in 14 iz Francije. Glede na podatke bi morali pri slovenskih varnostnih organih goreti vsi alarmi. Pa je temu tako?

Slovenska policija trdi drugače – Italijani zavajajo?
Glede problematike nezakonitega prehajanja migrantov iz Slovenije v Italijo pa so se odzvali tudi na slovenski policiji. Ti trdijo drugače, kot pa poroča dokument evropske komisije in sicer naj bi jim italijanski varnostni organi v celotnem letošnjem letu v okviru sporazuma o vračanju izročili 67 oseb, med katerimi so bili trije državljani Slovenije. Gre za tujce, ki so dokazano v Italijo vstopili iz Slovenije, pri čemer pa ni nujno, da so pred tem vstopili iz Hrvaške. “Ugotavljamo namreč razmeroma velik obseg ilegalnih migrantov, ki pri nas zaprosijo za mednarodno zaščito in pred dokončanjem postopka nadaljujejo pot v druge države članice EU, torej tudi v Italijo.”

Ob tem na policiji še poudarjajo, da države članice, ki evropski komisiji poročajo o nedovoljenih migracijah, podatke pridobivajo na osnovi neenotnih metodologij in virov podatkov in da ti podatki niso deležni nikakršnega preverjanja.

C. Š.