Slovenija prejela opomin, ker ni implementirala evropske direktive o pitni vodi

Minister Uroš Brežan (Foto: montaža Demokracije/STA)

Kot je znano, je vladajoča koalicija v koalicijsko pogodbo vstavila kup členov, ki se nanašajo na skrbno upravljanje voda in boljše varovanje narave. Napisano je, da bodo podprli izboljšanje upravljanja zaščitenih območij, zmanjševali pritiske na naravo s sistemskimi ukrepi. Navkljub temu pa smo priča gradnji kanala C0, ki ne predstavlja nič drugega kot pritisk na naravo. Koliko je tej oblasti do čiste narave in čiste pitne vode, dokazuje tudi neprenos evropske direktive o pitni vodi v nacionalno zakonodajo. 

Slovenija je prejela kar tri opomine zaradi neprenosa evropskih direktiv v državno zakonodajo. Med njimi je tudi direktiva o pitni vodi. Poslanec Zvone Černač je zato na ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana iz Gibanja Svoboda naslovil pisno poslansko vprašanje glede neprenosa direktiv EU.

“Slovenija je pred kratkim prejela tri opomine zaradi neprenosa evropskih direktiv v nacionalno zakonodajo. Med njimi je tudi direktiva o pitni vodi, ki med drugim vključuje posodobljene varnostne standarde in uvaja metodologijo za upravljanje tveganj na področju kakovosti v celotni verigi zagotavljanja vode,” je izpostavil Černač in dodal, da direktiva poleg tega ureja tudi področje uhajanja vode in vsebuje določbe za izboljšanje dostopa do pitne vode za vse.

Foto: SDS

Ker se je rok za implementacijo direktive o pitni vodi v nacionalno zakonodajo  iztekel 12. januarja letos, je Černač na ministra Brežana naslovil naslednja vprašanja:

1.     Zakaj zamuda?

2.     Kdo je za zamudo odgovoren?

3.     Kdaj bo direktiva v nacionalno zakonodajo prenesena in na kakšen način?

4.     Kaj bodo konkretne vsebinske spremembe v nacionalni zakonodaji zaradi prenosa določb te direktive glede na sedanje stanje?

Spomnimo. Minister Brežan tveganja za okolje, ki spremljajo sporni kanal C0, očitno niso prepričala. Konec marca je namreč povedal, da kanalizacijski kanal Co, ki bi potencialno lahko onesnažil podtalnico za skoraj celotno Ljubljano, “prinaša več koristi kot tveganj”?! Da je ironija popolna, pa je okoljski minister to izjavil na dan voda.

Sara Kovač