fbpx

Slovenija s članstvom v mednarodnem telesu Združenih narodov pridobila dostop do pomembnih informacij s področja vesolja

Nasin astronavt Mike Hopkins (Foto: NASA)

V avstrijski prestolnici Dunaj se je pričelo 59. zasedanje Znanstvenega in tehničnega pododbora Odbora Združenih narodov za miroljubno uporabo vesolja (the United Nations Committ of the Peaceful Uses of Outer Space – COPUOS), ki bo trajalo do vključno 18. februarja. Slovenija bo na odboru sodelovala prvič potem, ko je konec lanskega leta postala 100. članica tega pomembnega mednarodnega telesa za urejanje področja vesolja in s tem pridobila dostop do pomembnih informacij s področja vesolja.

Republika Slovenije se je na račun rastočega vesoljskega sektorja in izstrelitve prvih dveh satelitov v vesolje v letu 2021 odločila, da zaprosi za članstvo v COPUOS. Naša kandidatura za članstvo je bila uspešna in tako je Slovenija konec leta 2021 postala članica te vodilne institucije na področju vesolja. Članstvo v COPUOS nedvomno predstavlja priložnost za promocijo in širšo prepoznavnost slovenskega vesoljskega sektorja, kar je v svojem nagovoru na odboru izpostavil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Institucije in podjetja namreč imajo možnost, da izkoristijo možnosti predstavitve na številnih vzporednih dogodkih, ki potekajo ob zasedanjih COPUOS in njegovih pododborov. Prav tako pa se odpirajo tudi priložnosti za sodelovanje v projektih, ki se izvajajo v okviru COPUOS.

Z vključitvijo v COPUOS je naša država pridobila tudi dostop do pomembnih informacij s področja vesolja, predvsem glede zakonodaje in mednarodnega urejanja tega področja, ključnih trendih za prihodnost. Prav tako pa velja izpostaviti veliko zavezanost COPUOS za uporabo vesoljskih tehnologij pri izpolnjevanju zavez trajnostnega razvoja, zaščite okolja, za hitrejši gospodarski razvoj in za korist celotne družbe, kar je povsem skladno s prizadevanji Slovenije za zeleno in digitalno preobrazbo. Razvoj tovrstnih tehnologij istočasno predstavlja dobro gospodarsko priložnost za naša podjetja, ki so na tem področju še posebej aktivna. COPUOS poleg številnih aktivnosti vodi tudi register vesoljskih objektov, kar je še posebej pomembno na račun registracije slovenskih satelitov, ki so že bili ali v prihodnosti še bodo izstreljeni.

Vesoljski sektor se hitro razvija
V zadnjem času je Slovenija na področju vesolja okrepila svoje dejavnosti in pri tem dosegla nekaj odmevnih rezultatov. Spomnimo. V vesolje sta bila leta 2020 izstreljena prva slovenska satelita. Prav tako je bil podpisan nadgrajen Pridružitveni sporazum z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA), v zadnji fazi priprave pa je tudi zakon o nadzoru vesoljskih dejavnosti.

Slovenski satelit NEMO-HD (Avtor: https://www.space.si/mikrosatelit/)

Kot lahko vidimo, se vesoljski sektor v Sloveniji hitro razvija, naša podjetja pa se pri tem osredotočajo predvsem na nišne proizvode in storitve ter pri tem uspešno sodelujejo z ESA, NASA (Nacionalna uprava za aeronavtiko in vesolje Združenih držav Amerike – National Aeronautics and Space Administration) in ostalimi pomembnimi globalnimi igralci na tem področju. Ob 30. obletnici našega članstva v Organizaciji združenih narodov tako vstopamo v družbo članic COPUOS , z našo kandidaturo v Varnostnem svetu OZN v obdobju 2024–2025 pa želimo dodatno okrepiti svoje zaveze k multilateralizmu in ohranjanju svetovnega miru in varnosti.

Nina Žoher