fbpx

Slovenija se je pridružila skupni izjavi ZDA in še 12 drugih držav o poročilu WHO glede izvora covid-19

Inštitut za virologijo v Wuhanu na Kitajskem. (Foto: epa)

Slovenija se je pridružila skupni izjavi ZDA in dvanajstih drugih držav o poročilu WHO glede izvora COVID-19. Države delijo zaskrbljenost zaradi zamude pri preiskavi in poudarjajo potrebo po trdnem, celovitem in strokovnem mehanizmu za hitro preiskovanje izbruhov neznanega izvora,” so sporočili z Vlade RS. 

“Poudarjamo potrebo po trdnem, celovitem in strokovnem mehanizmu za hitro preiskovanje izbruhov neznanega izvora, ki poteka s celovitim in odprtim sodelovanjem vseh zainteresiranih strani,” so ob tem še sporočili pri Vladi RS in dodali, da “ZDA, Slovenija in še 12 držav izražajo zaskrbljenost glede poročila WHO o izvoru novega koronavirusa.”

Kot so še navedli na spletni strani Vlade RS, je skupno 14 držav izrazilo zaskrbljenost v povezavi z nedavno preiskavo, ki so jo na Kitajskem izvedli uslužbenci Svetovne zdravstvene organizacije. Ob tem poudarjajo pomen skupnega sodelovanja pri razvijanju in uporabi “hitrega, učinkovitega, preglednega, znanstveno utemeljenega in neodvisnega procesa mednarodnega ovrednotenja epidemičnih izbruhov neznanega izvora v prihodnje”.

Obenem države, ki so skupno izjavo podpisale, izpostavljajo še potrebo po mehanizmu, ki bo trd, celovit in strokoven ter bo namenjen hitremu preiskovanju izbruhov neznanega izvora. Vzpostavitev mehanizma naj poteka v skladu s celovitim in odprtim sodelovanjem vseh strani, ki so zainteresirane. Pobuda vključuje naslednje države: Združene države Amerike, Avstralijo, Kanado, Češko, Dansko, Estonijo, Izrael, Japonsko, Latvijo, Litvo, Norveško, Republiko Korejo, Slovenijo in Združeno kraljestvo.

Preiskave ugotavljanja izvora covida-19 morajo biti neodvisne in transparentne  

Vse navedene države potrjujejo, da so trdno zavezane k sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo (SZO), mednarodnimi strokovnjaki in svetovno skupnostjo, da bi lahko na takšen način skupaj doumeli izvor pandemije ter tako izboljšali globalno zdravstveno varnost in odzivanje na različne izzive. Pri ugotavljanju izvora covida-19 obsojajo kakršnekoli poskuse vmešavanja oziroma nedovoljenega vpliva. Ob tem so spomnili zlasti na nedavno preiskavo na Kitajskem, izvedeno s strani SZO.

Poslanstvo SZO razumejo kot ključno za svetovno zdravje in podpirajo tako strokovnjake kot tudi osebje le-te organizacije, zlasti pri vseh njihovih naporih za končanje epidemije, vendar pa je ob tem treba tudi razumeti, na kakšen način se je epidemija začela ter kako se je razširila. Poudarili so, da se je mednarodna strokovna preiskava glede izvora novega koronavirusa, pričela zelo pozno, obenem pa ni bilo možno dostopati do “popolnih, izvirnih podatkov in vzorcev”. Svetovni znanstveni misiji niso bili zagotovljeni ustrezni pogoji za neodvisno, predvsem pa objektivno delovanje.

“Skupaj z SZO bomo izboljšali svetovno zdravstveno varnost ter spodbujali zaupanje ljudi” 

Ustrezne pogoje bi namreč radi zagotovili pri naslednji fazi preiskave te epidemije. Kot še menijo bi bilo potrebno še ugotoviti, na kakšen način se prenaša virus na ljudi. “V prihodnje se morajo SZO in vse države članice znova zavezati za zagotavljanje dostopnosti, preglednosti in pravočasnosti.” Dobro poznavanje začetne faze izbruha epidemije, zlasti njenega izvora, je ključno za pripravo nanjo na vseh področjih družbenega življenja. “V sodelovanju s SZO bomo krepili zmogljivosti, izboljšali svetovno zdravstveno varnost ter spodbujali zaupanje javnosti in zaupanje v sposobnost sveta za odkrivanje in pripravo na prihodnje izbruhe ter odzivanje nanje,” so še poudarili v 14 državah.

Hamburški raziskovalci so nedavno objavili študijo z naslovom “Študija o izvoru pandemije novega koronavirusa”, iz katere izhaja, da obstaja veliko argumentov v prid laboratorijski nesreči na virološkem inštitutu v kitajskem Wuhanu, mestu, od koder se je virus razširil po celem svetu in korenito vplival na današnji način življenja.

Domen Mezeg