fbpx

Slovenija si že leta prizadeva za članstvo v skupini Sredozemskih držav EU: Minister Logar razložil, zakaj nam je uspelo šele zdaj!

Slovenija je uradno postala članica skupine Sredozemskih držav EU

“To je regija, ki bo soočena z globalnimi spremembami, kjer bo globalno segrevanje ogrozilo življenje na afriškem kontinentu in ravno države Mediteranske regije so tista prva stična točka EU,” je v Odmevih na RTVS pojasnil zunanji minister Anže Logar ob priključitvi Slovenije skupini Sredozemskih držav EU Med (prej Med 7). Skupini se je pridružila tudi Hrvaška.  

“Slovenija se je v petek pridružila skupini Sredozemskih držav in južnoevropskih članic EU Med 7. Po besedah premierja Janeza Janše je članstvo v tej skupini dobra priložnost za Slovenijo, ki predseduje Svetu EU,” je v oddaji Odmevi na nacionalni televiziji med drugim dejala voditeljica oddaje Rosvita Pesek. Poleg Slovenije se je skupini pridružila tudi Hrvaška. Voditelji Grčije, Cipra, Francije, Španije, Italije, Malte, Portugalske, Hrvaške in Slovenije so v skupni izjavi zapisali, da se je treba bolj kot kadar koli prej spopasti z vse hujšo podnebno in okoljsko krizo ter ustvariti varno, uspešno, pravično in trajnostno prihodnost za ljudi.

“Kaj si lahko Slovenija obeta od članstva v tej zvezi, pa sprašujemo zunanjega ministra Anžeta Logarja,”  se je Peskova obrnila z vprašanjem na zunanjega ministra, ki ga je prek videopovezave gostila v svojem studiu. Uvodoma jo je zanimalo, zakaj je članstvo Slovenije v že omenjeni skupini tako pomembno in kaj si Slovenija od tega lahko obeta. Logar: “Gre za regijo, ki bo v prihodnjem desetletju igrala zelo pomembno vlogo tudi iz razlogov, ki ste jih navedli v predhodni najavi iz skupne izjave. Gre za regijo, ki bo soočena z globalnimi spremembami, kjer bo globalno segrevanje ogrozilo življenje na afriškem kontinentu in ravno države Mediteranske regije so tista prva stična točka EU.”

V Odmevih na nacionalni televiziji je minister Anže Logar pojasnil pomen priključitve Slovenije skupini Med 7, ki se je preimenovala v EU Med. (Foto: posnetek zaslona)

Pomembno je, da ima Slovenija pri tem svoj prostor za mizo in na takšen način tudi uveljavlja svoje interese. Peskova je ob tem spomnila, da ta povezava obstaja že osem let, šest let pa si je Slovenija prizadevala za članstvo v tej skupini. “Zakaj nam je uspelo šele zdaj?” je v nadaljevanju še zanimalo Peskovo. Logar je pojasnil, da se je s prihodom aktualne vlade predsednik vlade in on sam kot zunanji minister močno posvetil temu strateškemu interesu – da se Slovenijo pripelje v to skupino Mediteranskih držav, zato so bili diplomatski napori podvojeni. Obenem pa je premier Janša po svojih povezavah uspel prepričati dotične osebe, da se je skupina teh držav razširila.

Premier Janez Janša se je udeležil srečanja voditeljev Sredozemskih držav. (Foto: posnetek zaslona)

“In da se je s tem njen glas v Bruslju bistveno okrepil. O tem govori tudi sprememba imena, ki je iz Med 7 postala EU Med, kar pomeni evropska aliansa držav Sredozemlja in na takšen način je sedaj mogoče zelo kakovostno zagovarjati stališča Slovenije tako v tej skupnosti kot tudi v EU.” Peskova pa se je v nadaljevanju dotaknila novega formalnega statusa Slovenije v okviru te zveze. Zanimalo jo je, ali ima tudi to kakšen pomen. Kot je pojasnil Logar, gre za to, da sedijo za skupno mizo in da smo prisotni, ko se iščejo odgovori na različne izzive, s katerimi se bo EU v prihodnje soočila, torej migracijami, z načinom razvoja afriškega kontinenta prek razvojne pomoči in razvoja tehnologij ter obenem s svojim znanjem in izkušnjami pomagamo sodelovati pri razvoju te regije.

Predsednik vlade Janez Janša na srečanju voditeljev Mediteranskih držav (Foto: posnetek zaslona)

Slovenija se je pridružila skupini EU Med, ki se posveča problematiki afriškega kontinenta in ilegalnim migracijam. (Foto: posnetek zaslona)

Domen Mezeg