fbpx

Slovenija uspešno odpravila kršitev zaradi nenotifikacije direktive za zmanjšanje emisij

Foto: iStock

Evropska komisija je sporočila, da je kot uspešno rešeno zaključila kršitev zaradi nenotifikacije predpisov za prenos direktive o spremembi direktive za krepitev stroškovno učinkovitega zmanjšanja emisij in nizkoogljičnih naložb.

Novembra 2019 je bil namreč Sloveniji s strani Evropske komisije izdan uradni opomin na račun nenotifikacije predpisov. Prišlo je namreč do nepravočasnega prenosa dveh direktiv v nacionalni pravni red.

Iz ministrstva za okolje so ob izdaji opomina, da gre za direktivo za krepitev stroškovno učinkovitega zmanjšanja emisij in nizkoogljičnih naložb ter direktivo v zvezi z oceno tveganja gensko spremenjenih organizmov za okolje. V zvezi z direktivo za krepitev stroškovno učinkovitega zmanjšanja emisij in nizkoogljičnih naložb so med drugim pojasnili, da je rok za prenos potekel 9. oktobra. Slovenija je zato v odgovoru sporočila, da je za prenos direktive v pripravi sprememba Zakona o varstvu okolja (ZVO-1J), ki bo sprejeta predvidoma maja 2020.

Novembra lani je Slovenija Komisijo obvestila, da je bil ZVO-1J sprejet ter tudi objavljen v Uradnem listu RS. Prav tako je bil opravljen postopek notifikacije predpisa, s čimer je Slovenija izpolnila svoje obveznosti. Na podlagi navedenega je Komisija sporočila, da je bil postopek kršitve zaprt.

Ursula Von der Leyen (Foto: epa)

Nina Žoher