fbpx

Slovenska legenda stripa Miki Muster priznal, da je moral v tujino, ker mu je požrešni socialistični sistem nabijal enormne davke

Foto: STA

Legendarni slovenski stripar Miki Muster, ki je zaslužen za marsikateri nasmeh na obrazu, je po poročanju Dela preminil v 93. letu starosti. Oče stripovskih junakov Lakotnika, Zvitorepca in Trdonje, ki je za zmeraj zaprl oči včeraj ob peti uri popoldne v Centru starejših Notranje Gorice, je v enem izmed intervjujev opozoril, da je potrebno iti v tujino, če si sposoben, saj tukaj službe ne moreš dobiti. Pri tem je imel v mislih svojo grenko izkušnjo s požrešnim socialističnim sistemom, ki mu doma ni dovolil svobodno ustvarjati, ampak ga je raje dušil. 

Slovenski ustvarjalec stripov, ilustrator, animator, novinar, kipar in filmski režiser Miki Muster, ki se je rodil leta 1925 v Murski Soboti, je svoje najstniške želje, da bi delal za Disney, uresničil po letu 1973.  Takrat se je namreč moral po navedbah Aleteie preseliti v Nemčijo, saj je Jugoslavija uvedla tako progresivne davke, da mu je od plače ostalo komaj kaj denarja.

Požrešnost socialističnega sistema ga je gnala v Nemčijo
V intervjuju za tednik Družina je Muster povedal, da je bil socialistični sistem tako požrešen, da bi mu ostalo zgolj 10 odstotkov od plače, zato mu je odločitev za preselitev v Nemčijo predstavljala edino logično izbiro. V Nemčiji je prav tako imel možnost ustvarjati risane filme, kar pa pri nas ni bilo mogoče.

“Ker sem se doma sam naučil risati filme v nemogočih razmerah, ko v trgovinah še svinčnika nisem dobil, kaj šele folij – te sem kdaj dobil kot odpadek rentgenskih slik iz Kliničnega centra in jih potem pral in tudi do desetkrat uporabil –, se mi je racionalnost pri delu in materialu obrestovala. Nemci so mi vse priskrbeli, moja naloga je bila le risanje. Povprečno sem naredil sedem sekund filma na dan, kar je pomenilo dva kratka filma na teden. Drugi so delali en film približno tri tedne.”

Foto: STA

Muster: “To, da te preženejo od družine, sem jim grozno zameril”
V intervjuju za Dnevnik je Muster povedal, da danes moraš iti v tujino, če pa si sposoben, pa tukaj ne moreš dobiti službe, sam pa se je odločil da gre, ker je bil preveč sposoben, ker je imel preveč dela in ker je presegal limit. “Oblast je določila limit, koliko sploh lahko zaslužim. Zato sem desničar. To, da te preženejo od družine, sem jim grozno zameril. Resda sem ob koncih tedna lahko prihajal nazaj, vendar pa to ni isto. Imel sem družino, s katero smo bili usklajeni. Imel sem čudovito ženo, s katero se nikdar v življenju nisem skregal.”

Muster, ki je veljal za pravega deloholika je za STA povedal, da lahko dela tudi po 16 ur na dan, in ob tem dodal, da mu v resnici nikoli ni bilo potrebno delati, saj risanja ne dojema kot delo, ampak kot zabavo. V času, ko je delal v Nemčiji pri Bavarii filmu, so bili nad njegovo delovno vnemo tako presenečeni, da so bili prepričani, da mu doma pri risanju pomagajo črnci. Dejstvo je, da je Muster za sabo pustil velikansko zapuščino, o čemer pa pričajo tudi nagrade, kot so srebrni red za zasluge, častno priznanje Boruta Meška in Prešernova nagrada za življenjsko delo.
N. Ž.