Slovenska legenda stripa Miki Muster priznal, da je moral v tujino, ker mu je požrešni socialistični sistem nabijal enormne davke

Foto: STA

Legendarni slovenski stripar Miki Muster, ki je zaslužen za marsikateri nasmeh na obrazu, je po poročanju Dela preminil v 93. letu starosti. Oče stripovskih junakov Lakotnika, Zvitorepca in Trdonje, ki je za zmeraj zaprl oči včeraj ob peti uri popoldne v Centru starejših Notranje Gorice, je v enem izmed intervjujev opozoril, da je potrebno iti v tujino, če si sposoben, saj tukaj službe ne moreš dobiti. Pri tem je imel v mislih svojo grenko izkušnjo s požrešnim socialističnim sistemom, ki mu doma ni dovolil svobodno ustvarjati, ampak ga je raje dušil. 

Slovenski ustvarjalec stripov, ilustrator, animator, novinar, kipar in filmski režiser Miki Muster, ki se je rodil leta 1925 v Murski Soboti, je svoje najstniške želje, da bi delal za Disney, uresničil po letu 1973.  Takrat se je namreč moral po navedbah Aleteie preseliti v Nemčijo, saj je Jugoslavija uvedla tako progresivne davke, da mu je od plače ostalo komaj kaj denarja.

Požrešnost socialističnega sistema ga je gnala v Nemčijo
V intervjuju za tednik Družina je Muster povedal, da je bil socialistični sistem tako požrešen, da bi mu ostalo zgolj 10 odstotkov od plače, zato mu je odločitev za preselitev v Nemčijo predstavljala edino logično izbiro. V Nemčiji je prav tako imel možnost ustvarjati risane filme, kar pa pri nas ni bilo mogoče.

“Ker sem se doma sam naučil risati filme v nemogočih razmerah, ko v trgovinah še svinčnika nisem dobil, kaj šele folij – te sem kdaj dobil kot odpadek rentgenskih slik iz Kliničnega centra in jih potem pral in tudi do desetkrat uporabil –, se mi je racionalnost pri delu in materialu obrestovala. Nemci so mi vse priskrbeli, moja naloga je bila le risanje. Povprečno sem naredil sedem sekund filma na dan, kar je pomenilo dva kratka filma na teden. Drugi so delali en film približno tri tedne.”

Foto: STA

Muster: “To, da te preženejo od družine, sem jim grozno zameril”
V intervjuju za Dnevnik je Muster povedal, da danes moraš iti v tujino, če pa si sposoben, pa tukaj ne moreš dobiti službe, sam pa se je odločil da gre, ker je bil preveč sposoben, ker je imel preveč dela in ker je presegal limit. “Oblast je določila limit, koliko sploh lahko zaslužim. Zato sem desničar. To, da te preženejo od družine, sem jim grozno zameril. Resda sem ob koncih tedna lahko prihajal nazaj, vendar pa to ni isto. Imel sem družino, s katero smo bili usklajeni. Imel sem čudovito ženo, s katero se nikdar v življenju nisem skregal.”

Muster, ki je veljal za pravega deloholika je za STA povedal, da lahko dela tudi po 16 ur na dan, in ob tem dodal, da mu v resnici nikoli ni bilo potrebno delati, saj risanja ne dojema kot delo, ampak kot zabavo. V času, ko je delal v Nemčiji pri Bavarii filmu, so bili nad njegovo delovno vnemo tako presenečeni, da so bili prepričani, da mu doma pri risanju pomagajo črnci. Dejstvo je, da je Muster za sabo pustil velikansko zapuščino, o čemer pa pričajo tudi nagrade, kot so srebrni red za zasluge, častno priznanje Boruta Meška in Prešernova nagrada za življenjsko delo.
N. Ž.
 • FUCK COMMUNISM

  Dobri ljudje na zalost umirajo, ker jih bog zeli imet pri sebi cimprej. Naj g. Muster pociva v miru. Da pa se nobena od komunajzarskih svinj nikakor ne stegne, je pa dokaz, da jih niti bog ne mara! Fuj!!!

 • Prdo

  Hahaahahha enormne davke ? Kakšne imamo pa danes

 • Prdo

  Miki je umrl slava mu

 • Prdo

  In ne izkorščajte legende za svojo jebeno kampanjo

  • joza joza13

   In ne sramuj se svinjarij tistih, ki jim prisegaš, če ste pa … preprosto … PRASCI.

 • Slovenka

  Dragi Miki, počivaj v miru, tvoji liki pa bodo živeli naprej in prav je tako.

 • radames

  Gospod Miki Muster, počivajte v miru in večna luč naj vam sveti. Za slovenski narod ste naredili ogromno.

  • SIMON ROZIC

   A Stanovnik, pa Kučan, pa Janković, pa Zemljarić, pa
   ostala rdeča gverila in osebki iz F21 pa nimajo nobenega
   talenta, razen profesionalnega “jebanja” svojega
   naroda in žeparskih spretnosti !

 • Olga_10

  Naj počiva v miru! Njegova dela so me leta razveseljevala! Hvala!

 • RATATA

  N24tv; a se sploh zavedate kako pritlehni ste s tem naslovom?
  Pokvarjenci primitivni.
  Preminil je gospod, vi pa izrabljate to źalostno vest za vaše bebavo nabijanje o nabijanju davkov.
  Fuj!

 • Slovenka

  Pogosto kritiziramo rtvslo.si, toda tokrat so se izkazali. Poročali so o Mikiju in vsi komentarji od prvega do zadnjega so bili spoštljivi, celo smetarji, ki za plačilo smetijo po portalih, so se vzdržali neumestnih dejanj. Kaj pa tu? Grdi prepiri. Tisti, ki se ne zna obnašati, naj se vsaj ob tej priložnost obvlada.

  • radames

   Ja! Gospoda Mustra nisem poznal, sem pa poznal mnoge znane iz RTV, ki so umrli. Z nekaterimi sem imel slabe izkušnje pa sem vendarle zapisal, da je vse pozabljeno, vse odpuščeno. V smrti smo vsi enaki.

  • ✔️VERIFIED USER

   @disqus_temGpoedWY:disqus ja, zato ker je Nova24TV izrabila njegovo smrt za svoje usrane interese. Zato. Jasno?!

 • macon

  Muster je enkrat rekel, da je tri mesece delal zase, potem pa je prebil nek cenzus in je imel vse naprej 90% obdavčeno. Ampak je bil čisti norec, menda je pozabil jest in spat, ker je risal po 20 ur in več skupaj. Bil je blazno produktiven, vendar bolj obrtnik kot umetnik, ki se zaveda večplastnosti ustvarjenega.

  Jaz sem do 16. leta prebral vse Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik stripe po trikrat, potem jih nisem mogel več brati, ker so se mi zazdeli otročji. Vendar so ti stripi največji serialni sklop v Sloveniji brez katerega ne bi bilo temelja slovenskega stripa. V sebi je imel tako pristno ljudsko komponento kot recimo Ansambel Lojzeta Slaka in Adi Smolar. Nedvomno je bil iskren.

  Bil je in ostaja legenda, naj počiva v miru.

  • sprehajalec

   menda je pozabil jest in spat, ker je risal po 20 ur in več skupaj

   To je napaka. V socializmu več delaš, bolj si obdavčen. ne izplača se delati…

   • macon

    Muster je bil pravi entuziast, ljubil je risanje.

  • večni srb

   Muster je razred zase, ne da se ga primerjati s Slaki ali Smolarjem, ki nikoli ne bodo pomenili nič posebnega izven meja našega kulturnega prostora, ne glede na lažno slavo v nemških deželah, kjer so celo Avseniki že pozabljeni.

   Največ je služil z industrijskim dizajnom in propagando, če se ne motim, so nekateri njegovi logotipi, ki jih je narisalv pol ure, še danes v uporabi, če bi ostal pri nas, bi samo od Sazas zaslužil celo malo bogastvo. Muster je šel ven mogoče deset let pred osamosvojitvijo,najhujši krizi se je sicer izognil, po osamosvojitvi, pa je v Nemčiji samo še čas zapravljal, saj ga nikoli niso vzeli za svojega in mu niso dali priložnosti za kakšne res pomembne projekte. Pri nas je bil Muster dovolj močan in popularen, da bi mu dali čez cel Vesna studio, samo če bi hotel.

   • macon

    Ven je šel leta 1974, ko je ugasnila TT. Muster je naša etno zadeva, kar je ogromen dosežek.

    Pri nas mu ne bi dali nič, ker so se ga nesposobneži bali in mu zavidali. Ob njemu so pač izgledali še večji nesposobneži. Zunaj je dobro zaslužil, ko se je vrnil na začetku devetdesetih, je kupil hišo v Rožni dolini v Ljubljani. Tam ne vem, če je bila takrat kaka hiša pod milijonom mark in danes Eurov.

    • Franc Šink

     Še danes “slovenski umetniki” raje dojijo pse in trgajo zastave in nagrada je tu.

 • ✔️VERIFIED USER

  Tudi smrt velikega ilustratorja ste izkoristili za porivanje svoje usrane agende?!
  A vam res ni nič nerodno?!
  GOVNA USRANA IZDAJALSKA.

  • Tom Slayer

   Se strinjam s tabo, majo svoje domobranske kao mučenike pa naj se z njimi ukvarjajo.

 • večni srb

  Muster je zagotovo največja legenda slovenskega stripa, ki nam je zapustil ogromen zaklad, nad katerim se bodo navduševale še generacije slovencev, če bo sploh kdaj popolnoma zamrl. Zvitorepci so tako dobri, da se jih splača prebrat vsakemu otroku, popolnoma ob bok Disneyu, ki ga je marsikje celo presegel. Danes pa sploh, ko je Disney celo rekorder med največjimi producenti na svetu, vendar edino še po zaslužkih, po kvaliteti spada na samo dno.

  Velja opozoriti tudi na dejstvo, da je Muster v Nemčiji sicer verjetno dobro zaslužil, ne vem kako dobro pa spet ne, ker je Nemčija zadnja država za pogansko pustolovsko pravljičarstvo kakršnega je ustvarjal Muster. Zvitorepec ni bil dober vernik.
  Povejmo po resnici, če so zvitorepci brezčasna mojstrovina, so bile njegove nemške risanke praktično zanič, tisti detektiv na kotalkah je bil navadna oslarija, za katero je nemogoče odločiti, če je bila risanka namenjena odraslim ali otrokom, kar v takih primerih dejansko pomeni, da ni bila dobra za nikogar. Isto velja za zadnje Zvotorepce, kjer je njegov slog zelo variral, nekateri stripi so načečkani zelo na hitro in zgodbice povedane zelo površno, vse to ga je na koncu stalo kultnega statusa v svetu.
  Moram napisati še enkrat, ne glede koliko ste stari, če niste prebrali Zvitorepcev, zamujate v življenju, danes si lahko celo kolekcijo vsakdo naloži tudi na mobilni telefon in bere zvečer na plaži.

  • macon

   Največja legenda slovenskega stripa je Tomaž Lavrič, drugače karikaturist Mladine.

   Nekateri njegovi zadnji Zvitorepci sploh niso njegovi, iz Zvitorepcev jih je prerisoval nevešč risar, ker založnik ni imel originalov niti kopij. Po mojej pišeš o izdajah Delavske enotnost v osemdesetih. Ne vem, če so bila tista jajca tudi v Delovih izpred deset let. V svetu in stripu nima nobenega kultnega statusa, poznan je samo tukaj.

   Glede risank se strinjam.

   • Peter

    Tomaž Lavrč, Diareja, je dober stripar.
    Je pa ultra levičar in kot tak nezanimiv, ker se ukvarja samo z eno politično opcijo.

    Je tov Tomaž Lavrič do sedaj narisal en in edin negativen strip o bivšem sekretarju CK ZKS? Ni. Le zakaj ne?
    Zato mene ne zanima, kot me ne zanimajo druga režimska trobila, četudi nekateri trdijo, da so dobra, no.

    • macon

     Ni tako neumen, da bi odkrito vulgarno navijal za leve. Po mojem bolj paše med vsegliharje, se pa seveda zaveda, kdo mu reže kruh in ga maže z marmelado. kučana je že večkrat narisal v karikaturah, po mojem pa nastopa tudi v stripu Sokol in golobica izpred malo več od desetletja (sokol-JJ, golobica Urška) kot karikatura negativca.

     Lavrič je imel možnost uspeti s stripom v Franciji, dobil je par nagrad, en album pa so prodali v 200.000 ali 300.000 izvodih, kar je izjemen uspeh. Dve seriji so mu zaradi slabše prodaje predčasno prekinili, potem je kmalu nehal risati za Francoze. To je bilo pred 10, 12 leti, hkrati je tudi ves čas risal za Mladino. Zelo dober komercialen risar je, boljši od večine Francozov (Francija-evropska Meka stripa).

     • Peter

      Če objavlja v maladini, je meni vse jasno, no.

   • MižekFiga

    Počakaj s pohvalami Tomaža, naj prej škripne!

 • Vrhovni sodnik

  Slava mu, bil je genij, naj počiva v miru.

 • samotoje

  Miki bacsi, nyugodjon békében.

 • Valter BraniSlav

  Tudi jaz, necak Kardelja in Macka sem “moral” v tujino potem ko sem pogruntal da bom na financnih trgih v ZDA zasluzil vsaj tisockrat vec kot ce bi ostal kot asistent na ekonomski fakulteti v Ljubljani.

  Sedaj pa ne vem kdo je “kriv” da sem danes milionar, SFRJ ki mi je dala zastonj solanje in bi mi dala majhno placo ce bi ostal
  ali
  Kapitalisticne ZDA ki mi niso dale nic razen ogromnih zasluzkov potem ko sem se ze izsolal v SFRJ ?

  Mogoce vi ki vidite svet crno-bel in vedno najdete “krivce” veste odgovor zakaj sem jaz danes bogat in zadovoljen? Kdo je “kriv” da mi gre dobro?

 • francelj3

  Počivaj v miru, genij. Noben Slovenec ni toliko naredil za majhne in velike otroke kot Miki Muster. On bi si zaslužil državni ali vojaški pogreb, prav gotovo prej kot Avsenik ali Šugman.

  • lili pili

   Zasluzil si je kuglo od kanona

 • Tom Slayer

  Pustite človeka na miru in ne izkoriščajte ga za svoje desno fašistične propagande to velja tudi za ostale pokojne znane slovence ki jih kar naprej izkoriščate za svoje propagande. Puste ljudi v miru da počivajo si zaslužijo mir.

 • MižekFiga

  Dragi Miki, zaupam ti, da sem v mlajših letih znal narisat Zvitorepca skoraj tako lepo kot ti. RIP “naš” Walt Disney.

 • lili pili

  To kar je kracal je bilo zanimivo samo slaboumnim… pametnintega niso nikoli vzeli v roke….

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!