Slovenska vlada s poslovanjem s sumljivim ruskim oligarhom izrazito kršila mednarodne sankcije!

Slovenska gospodarsko-politična delegacija v Moskvi.

Slovenija je 10. septembra 2019, ko je Petrol, največja slovenska energetska družba v državni lasti, ki ga je takrat vodila uprava Tomaža Berločnika, v Moskvi podpisala pogodbo s podjetjem v lasti Prenova Group, katere lastnik je ruski oligarh Viktor Vekselberg, kršila mednarodno blokado. Tako podjetje kot Vekselberg pa sta na listi sankcij OFAC ZDA. Na sporni posel je ekonomist Rado Pezdir opozoril v zapisu za Reporter samo nekaj dni po podpisu, a se dejansko do danes ni zgodilo nič. Slovenija še vedno krši sankcije ZDA OFAC, kako se odzivajo pristojni, pa v nadaljevanju. Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matej Tonin je v četrtek sklical zasedanje, na katerem so poslanci obravnavali vpliv primerov Farrokh in Petrol na nacionalno varnost.

Zato smo pričeli pri Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova), katere direktor je Rajko Kozmelj, predsedniku republike Borutu Pahorju in družbi Petrol, ki je medtem ne vodi več Berločnik, ampak Nada Drobne Popović, iskati odgovore, kako je lahko do kršitve mednarodne blokade in s tem pravil sploh prišlo, kdo je zatajil, in ali bo kdo od pristojnih ukrepal. Pojasnila, ki smo jih prejeli konec tedna, objavljamo v celoti, za jasnejšo sliko skupaj z vprašanji, ki so jih naslovniki prejeli.

Predsednik republike Borut Pahor

 

Spraševali smo: Spoštovani gospod predsednik Pahor,

v zadnjem letu sta se razkrila dva večja primera kršitev mednarodnih blokad. Najprej gre za primer družine Azarev, nekdanjega predsednika ukrajinske vlade, ki je, po Eumaidanu 2014, pobegnil v Rusko fedracijo sredstva pa naložil po evropskih bankah, pri čemer je edino slovenska banka zagotavljala, po računih, zagotavljala varne kanale za transakcije, potem pa gre še za primer kršitev OFAC sankcij do katerih je prišlo v okviru vladnega obiska v Ruski federaciji septembra 2019, ko je Petrol podpisal pogodbo s podjetjem T plus grupa, ki se skupaj z lastnikom Viktorjem Vekselbergom nahaja na OFAC listi. Če v ta kontekst dodamo še vedno naraziskano zgodbo o primeru Farrokh v NLB vas sprašujemo sledeče:
– Kakšna je pozicija predsednika države do kršitev različnih sankcij EU, OFAC in UN?
– Ali ste od Sove dobili informacije o tem kaj pomeni nekaznovana kršitev sankcij, ki v primeru Petrola še vedno poteka? Ali ste tako informacijo zahtevali?
– Trenutno je največja slovenska energetska družba v statusu kršiteljice OFAC liste, kaj lahko v zvezi s tem sporočite slovenski javnosti? Bi se kršitev morala odpraviti ali naj se nadaljuje?
– Boste v zvezi s tem sklicali Svet za nacionalno varnost?
– Boste organizirali posvet z ustreznimi deležniki iz bančne, obveščevalne in vladne sfere in preverili ali prihaja do naključnih kršitev sankcij ali gre za kolabiranje nacionalno varnostnega sistema?
– Ali ste od obveščevalne službe in policije zahtevali pojasnila v zvezi s primerom Farrokh, do katerega je prišlo v času vaše vlade?

 

 

Slovenska obveščevalno-varnostna služba Sova, ki jo vodi Rajko Kozmelj

 

Spraševali smo: Spoštovani,

danes do 12. ure prosimo za naslednja pojasnila:
– Ali ste v primeru podpisa pogodbe med T Plus Grupa in Petrolom izdelali obveščevalno informacijo za slovensko vlado?
– Ali predstavlja informacija, da je podjetje, ki je sklenilo pogodbo s podjetjem v solasti države, na OFAC listi varnostno tveganje?
– Ali je ta informacija varnostno relevantna, če je bila pogodba s spornim podjetjem z OFAC liste podpisana v sklopu vladnega obiska v Ruski federaciji?
– Ali ste za Vlado RS izdelali oceno varnostnega tveganja, do katerega je prišlo zaradi podpisa pogodbe s podjetjem iz OFAC liste?
– Ali drži, da so bile tuje obveščevalne službe seznanjene s sporno pogodbo? Kakšen vpiv ima vse to lahko na delovanje Petrola in kakšen na verodostojnost Vlade RS?
– Ali smatrate, da OFAC lista ni zavezujoča za RS? Ali smatrate, da kršitev te liste ne predstavlja varnostnega tveganja za državo?

 

 

Petrol, predsednica uprave je danes Nada Drobne Popović

 

 

Kriminal s podporo politike
Poznavalci opozarjajo, da je primer na las podoben pranju iranske teroristične milijarde v takrat največji državni banki NLB, ki se je dogajala v času vlade takrat še predsednika stranke SD Boruta Pahorja in jo je razkrila preiskovalna komisija za ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu pod vodstvom poslanca SDS Anžeta Logarja, afera pa je po glavnem protagonistu, Irancu Iraju Farrokhzadehom, dobila ime Farrokh.

Slovenski organi pregona, ki niso ničesar naredili v času, ko so se sporni posli izvajali, da bi jih zaustavili ali preprečili, pa so v kasnejši preiskavi izpustili priložnost, da bi z Farrokzadehom opravili informativni razgovor, Nacionalni preiskovalni urad pod vodstvom Darka Muženiča pa je Specializiranim državnim tožilcem predlagal, naj pregon zoper domnevne storilce zlorabe položaja opusti. Zato je Pezdir zoper kriminaliste NPU Specializiranemu državnemu tožilstvu naznanil sum storitve kaznivega dejanja zoper kriminaliste.

Muženič, ki je bil v času iranskega pranja denarja v NLB zaposlen v Uradu za preprečevanje pranja denarja in je kasneje postal celo njegov direktor, leta 2017 pa je s Pahorjem potoval v Moskvo in podpisoval sporazum, kar je je zabeleženo na posnetku, pa je po Pezdirjevi ovadbi povsem izginil iz javnosti in pretekli teden ni prišel niti pred poslance, čeprav je bil vabljen. O Pezdirjevi ovadbi smo sicer poročali zgolj redki mediji. Pretekli ponedeljek pa izvedeli, da NPU pod Muženičem zoper nekatere med njimi vodi predkazenski postopek.

Andrej Žitnik

 • KAPIBARA

  Sem bral, da kar se še v Bohinju proda, se proda Rusu…
  V Župi (celotna občina Bežigrad) jih je že več, kot pa avtohtonih

 • Mirko

  A Petrol potem kupuje cenejša ruska goriva, prodaja pa nam jih po ceni, kot jih diktira OPEC? Jaz sem za izstop iz NATO in EU paktov, saj nam samo škodujejo, Rusijo pa zaprosimo, da installra na naših mejah rakete Iskander, pa naj potem oni čuvajo meje, da jim ne bo kdo poškodoval opreme. Bolje da nas čuvajo Rusi, kot da nam NATO zavezniki grozijo z migracijskim valom, ZDA, EU in UN pa nič sankcij tem, ki grozijo z invazijo.

  • Vana

   Bi želel z dežja , pod kap ??

   • rrrrr

    Ja , Mirkecu se je res spohal komentar da te kap…

   • Mirko

    Kap je najnižji rob strehe, s katerega se odteka voda, ampak če stojiš pravilno ob steni hiše, te kap zaščiti tudi pred dežjem.

    • Vana

     No, pa pod slap. . . . .

     • Mirko

      A ja, pod migracijski slap ???

     • Vana

      Ma ne !! Tisto morda še pride.
      Naši nadebudni šolarji pa takole pravijo. . . . .
      ” Z dežja pod kap pomeni, da iz slabe stvari prideš na še slabšo stvar.
      Primer: Če se zlažeš, je slabo in če se ta laž izve, si na še slabšem.
      Nika Šibilja Mlinarič, 9.c ”

      Saj je preprosto.

     • Steiermark

      Nepismeni in brez slovenske kulturne pripadnost (ta pregovor “iz dežja, pod kap”, vela že stoletja…..)pač ne razumejo, da mi z rusi nimamo nobene skupne točke, isto kot tudi z islamci ne!

   • Mirko

    No Američani se trudijo https://voiceofeurope.com/2020/02/u-s-seeks-to-free-central-europe-from-its-dependence-on-russian-energy/ da bi Vzhodno Evropo odklopili od poceni ruskega plina in bi kupovali ameriški LNG, ki ga Američani kupujejo od Rusov v arktičnem krogu in bi ga potem prodajali nam po skoraj dvojni ceni kot je sedaj ruski plin. Namesto pod kap pridem lahko samo v ledno mrzlo bajto.

  • ZatonMesecnikov

   Mirko, ko je Kraljevina Jugoslavija zapustila nekoč trojni pakt, je čez en teden sledil napad vseh sosedov nanjo. Bi si želel takšen scenarij? Nas bodo rakete Iskander branile?

   • Mirko

    Kraljevina Jugoslavija je 25. marca 1941 na Dunaju podpisala pristop k trojnemu paktu in se tako pridružila fašističnim silam. Hitler naj bi regentu Pavlu obljubil izhod na Egejsko morje in pristanišče Solun. Dva dni kasneje, 27. marca, so zaradi pristopa k trojnemu paktu v Beogradu izbruhnile demonstracije. Skupina proangleško usmerjenih častnikov in politikov, oprta na proteste , je izvedla državni udar. Zrušila je kneza Pavla in za polnoletnega razglasila Petra II. kot kralja. Vodenje vlade je prevzel letalski general Dušan Simović. Tako je država dejansko izstopila iz fašističnega tabora. Sledilo je razkosanje Jugoslavije ko je 6. aprila 1941 je Nemčija brez vojne napovedi napadla Kraljevino Jugoslavijo in Grčijo. S tem se je na tem ozemlju začela druga svetovna vojna, ki je trajala štiri leta. Nemška letala so začela bombardirati Beograd, vojska pa je začela izvajati operacije po načelih bliskovite vojne. Na jugoslovansko ozemlje so začele prodirati tudi italijanske in madžarske enote. Jugoslovanska vojska je kapitulirala 17. aprila, Grčija pa 21. aprila. Okupatorji so iz Jugoslavije odpeljali 374.000 ujetnikov, državo pa so si razdelili Nemci, Italijani, Bolgari in Madžari. Na delu teritorija je nastala marionetna Neodvisna država Hrvaška. Med vse sosede pa lahko prištejemo še Romunijo, Grčijo, Albanijo, ki pa niso napadli Jugoslavije, ampak so tudi bili žrtve nacistov. In zdaj se naslednikom nacistov priklanjajo vsi politiki, saj računajo, da bi tudi oni “kasirali” ko bodo z Armado Handžar ponovili operacijo Barbarosa. Upam, da jih bo tokrat Vlado tako “stisnil” da bo namesto glavnega mesta velik neasfaltiran parkplatz.

    • ZatonMesecnikov

     Kaj imaš od tega, da kopiraš pa pejstaš? Bolgarija je vojno preživela z 25.000 žrtvami, pa je ostala v Paktu, konec vojne pa dočakala v taboru zmagovalcev. jugoslavija je pa šla iz pakta, pa imela 1 milijon žrtev. Čutiš razliko?

     • Mirko

      CP je samo zato, da je vidno, da niso VSI sosedi napadli Jugoslavijo.

     • ZatonMesecnikov

      Romunija je ni, ker ni bilo potrebe. Albanija pa je bila del Italije. Grčija je bila pa v istem šmornu. Ampak za Slovenski primer bi bilo dovolj že, če jo napadeta dve od treh sosed. kaj misliš?

     • Mirko

      Kateri dve od štirih sosed misliš? Za nas bi bilo dovolj če pride 100 oboroženih ilegalnih migrantov, pa s “plačanci” opravi, pa še veliko podpore bi imeli ti napadalci v naših NVO-jih ki se zdaj ukvarjajao z oskrbovanjem migrantov z informacijami, kje se da čez zeleno mejo.

    • Steiermark

     1941 leta so bili še naciji povezani in v prijateljskih odnosih s komunisti: stalinom, titom in vso revolucionarno rdečo drhaljo, ki so celo 1. maj, skupno prazovali, v Trbovljah!To s pa res lahko govori o komunistih in nacistih -enoinistih!
     Ti, mirči, v poznavanju prave zgodovine, pa četudi kopipejstaš, nisi posebno dober! Pojma nimaš! Pri nas, posebaj na Štajerskem, se je prava okupacija in klanje poštenih Slovencev začelo, šele po koncu 2. sv vojne, s strani srbskih in revolucionarnih podgan!

     • Mirko

      Ja, da o temu, da so se šli komunisti priklon v Rim Musoliniju in prisegli nemški vojski, ni še nihče nič napisal. Pa da so Rusi napadli Nemčijo, in da je bil dan D, napad zahodnih okupatorjev na Nemčijo? zgodovina se reintepretira po potrebi oz. političnem vodstvu.

     • Steiermark

      Vidim, ja!

  • Steiermark

   Izvoli in odseli se v rusijo, mi ne spadamo tja, so nas zasužnjevali, posiljevali, klali itd. (vsaj v Prekmurju), vse od 45, ko so nas prišli “osvobaat” na osvobojeno ozemlje, isto kot komunističi partizani!

   • Mirko

    So vas osvobajali na osvobojenem ozemlju, kjer so še vedno bili madžarski okupatorji, a ja zdaj vaši bratje po financah

    • Jože

     Madžari so nam genetsko bratje, tako kot Čehi, Slovaki, (Slovenski) del Hrvaške, ter Avstrija brez z. d. Salzburg, Tirol in Vorarlberg.

 • Antonius

  Bentiga Škrabcu! Zaradi ženske kvote bi na skupinsko sliko zgoraj, lahko izposloval obisk pri ruskih kleptomanih vsaj še Novakovi.
  Zasluži si posebnih obravnav in pozornosti, ker najbolj pljuva po SDS in Janši.

  • RATATA

   Kakšna čudna beseda je ta kvota, kadar je govor o sorazmernosti predstavnic, saj se tisti (v) kar ponuja, da ga človek z (r) zamenja.

  • rubec

   Toliko pa škrabonja žensk tudi ne mara, da bi jo tja vozil. Pravzaprav jih sploh ne mara.

   • Antonius

    Zaradi zaslug s pljuvanjem po Janši, bi si lahko zaslužila njegovo pozornost.
    Navsezadnje dela Novakova uslugo tudi istospolnemu *mačotu*, ne samo ostalim njegovim na skupinski sliki.

 • pajot

  Kurc. Klovnovska vlada krši ustavo republike Slovenije,pa ne bi kršila mednarodnih sankcij in podobnih zavez?
  Za domovino,s klovnom naprej. Skupaj z njegovimi volilci.

 • Ivan Ivanovič

  Sankcije proti Rusiji kršijo vsi. Ker jim to prinaša ekonomske koristi. Nehajte se enkrat iti vlogo bolj papeško od papeža v odnosu do Rusije. Zahvalite Boga, da je antiglobalistična Rusija blizu, sicer bi Evropa že bila novi Fašiglobalistični 4. rajh, do katerega ni več daleč.

  • Steiermark

   A, rusi, pa misliš, da ne počnejo isto in kaj bi šele počeli, ko bi nas “posvojili”, kot po 2. sv . vojni!

   • Ivan Ivanovič

    Ma glej, vzhodnoevropski narodi so preživeli sovjetsko okupacijo. Evropski narodi ne bodo preživeli fašiglobalistične politike Bruslja. V dveh do treh generacijah Evropejcev ne bo več – če se bo nadaljevala sedanja politika migracij. In nič ne kaže, da bo kmalu prišlo do preobrata. Evropskega Trumpa ni na obzorju. Razumi, če moreš.

    • Steiermark

     Mi ne rabimo evopsega Trumpa, pač pa je dovolj Višegrajska skupnost – Nova Evropa, kjer nam nebodo zapovedovali zločinsko satanistično usmerjeni birorati ampak bomo sami “soodločali”! Ruse pa pri miru pusti, ker v svojem obstoju niso prinesli nič dobrega za zasužnjene narode , ki so trpeli, kot Kristus, posebaj v 20. letih prejšnjega stoletja, ko je stalin z leninom, načrtoval 20 % izztrnljrnjr ljudstva in to “zastavljeni program” tudi presegel, predvsem v Ukrajini, ko je izstradal 20 milionov kmetov!Da ne ponavljam, kaj so te ruske podgane delale ob “osvoboitvi” praznega Berlina, ko so posiljevali, za zabavo ubijali itd.
     Tisti, ki nas rinejo z njimi niso nič boljši od teh zločincev! Ti pa izbiraj, morda ti bo pa res boljše v rusiji – velja poskusiti. Sicer pa tvoja slovenska penzija, pravgotovo , presega penzije v Rusiji, kjer 80 letni penzionisti, prosijo vbogajme, na rdečem trgu (ker so lačni), kjer paradira vsa zločinska komunistična milionarska sodrga – isto kot pri nas, morda že samo v Lublani, ko lačni srečujejo “odrešenike”, ki jim pomagajo “dvignii moralo” in jih prepričujejo, da lahko bi pa bilo veliko slabše, medtem ko se bašejo v mercedese, ki stanejo več kot 100.000 evrov…..Rdečo satanističo roparsko morilso drhal je potrebno izkoreniniti in krivic nebo več!

 • RATATA

  Veste, tudi zato so sestopili z oblasti in priredili predstavo!!
  Saj se bo naslednja vlada tudi s tem morala ukvarjati… In še z mnogočem grdim… tudi z zadolževanjem v zadnjem trenutku / v odhajanju…, in z zaposlovanjem s krasnimi individualnimi pogodbami, ki vsekakor vsebujejo določila o kazni za državljane osamosvojene SRS v primeru predčasnega odhoda…

 • Iva

  “O Pezdirjevi ovadbi smo sicer poročali zgolj redki mediji.”

  Žalostno, popolnoma ignorirajo, ne le to oprano milijardo in provizije, ampak tudi ostale svinjarije prvorazrednih!
  Non stop pa papagajajo o financiranju privatnega medija in dodajo stranko, čeprav revizija ni odkrila nič nezakonitega!
  F571, FEJ in FUJ!

 • Steiermark

  Sedaj, ko serpentinšku ne gre več najbolje, bi mu priporočala,glede na njegovo podobnost, obnašanja in mimiko obraza, drža rok itd. , da zamenja mr. Bina…… Popolni bebec!

 • RATATA

  Je pa še nekaj!
  Samo sum ni dovolj, saj mora pri nas biti UTEMELJENI SUM!
  Navaden sum pa v osamosvojeni mafijski SRS utemelji le izbranec!

 • Novakec1

  Se je za bat da so nas potiho prodal za sužnje Rusom.

 • Janko Lisjak

  Amaterji ce bi se zgledovali po sds bi bili profici

 • Olga101

  Poiskat je treba lutkarja Milovana!

 • Anton Slapnik

  jedrska 2 bo vestinghaus